Όλα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας από Δευτέρα
Ποια μαγαζιά ανοίγουν, οι μετακινήσεις που επιτρέπονται και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Στις νέες συνήθειες που επιβάλει η πανδημία του κορονοιού μπαίνει από αύριο η χώρα, έπειτα από περίπου πενήντα ημέρες αυστηρού περιορισμού. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα στοίχημα ζωής με κερδισμένους και χαμένους εμάς τους ίδιους. Αν όλα πάνε καλά και ο κορονοιός παραμείνει σε έλεγχο τότε θα μπούμε στο δεύτερο επίπεδο των μέτρων, αν όχι θα επιστρέψουμε στην αρχή…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας στο τελευταίο διάγγελμα του να περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδείξουμε, μίλησε για πλέγμα σχεδιασμών θέλοντας με αυτό το τρόπο να καταστήσει σαφές ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Ήδη χώρες που βγήκαν πριν από μας από το lockdown είδαν αύξηση κρουσμάτων.
Τι αλλάζει από αύριο
Καταρχάς αναστέλλεται η λειτουργία του πενταψήφιου "13033". Οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς προηγουμένως να έχουν αποστείλει sms ή να έχουν μαζί τους χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.
Παραμένει ωστόσο ο περιορισμός μετακινήσεων μόνο εντός νομού.
Ξεκινά η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής με διευρυμένο ωράριο 7 το πρωί με 10 το βράδυ σε καθημερινή βάση και το Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Ανοίγουν τα ΚΤΕΟ αλλά ο έλεγχος των οχημάτων θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.
Ανοίγουν επίσης βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού οπτικών, καταστήματα επιδιόρθωσης ρούχων, υποδημάτων.
Επαναλειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, αλλά και τα τακτικά χειρουργεία.
Αυξάνονται τα δρομολόγια στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό στις ώρες αιχμής, βγαίνουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους.
Στα ταξί εκτός από τον οδηγό μπορεί να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο, εκτός και πρόκειται για συνοδό λόγω ασθένειας ή συνοδό ανήλικων παιδιών.
Απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών σε λαικές αγορές μεταξύ περιφερειών, αλλά παραμένουν οι περιορισμοί αναφορικά με τον αριθμό των παραγωγών, ενώ εξακολουθεί να μην επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών.
Σε αναστολή παραμένει ο δακτύλιος.
Οι μάσκες
Για στεφθεί ωστόσο το πρώτο βήμα με επιτυχία ώστε να περάσουμε στο δεύτερο, οφείλουμε να διατηρήσουμε σε υψηλότατο επίπεδο τα μέτρα προστασίας και προσωπικής μας ασφάλειας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα χρήσης της μάσκας.
Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
Είπε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ιατρεία και στα νοσοκομεία, σε κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής.
"Πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητα μας που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ότι έχουμε πετύχει έως σήμερα. Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα" προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά πρόστιμα για όσους αδιαφορούν ή αρνούνται να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας παραμένουν σε ισχύ.
Εκατόν πενήντα ευρώ για μη χρήση μάσκας.
Χίλια ευρώ για συνάθροιση άνω των δέκα ατόμων.
Υψηλά πρόστιμα και λουκέτα υπάρχουν και για επιχειρήσεις και καταστήματα που δεν εφαρμόζουν τους περιορισμούς σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων και των πελατών βάσει τετραγωνικών.
Από: thetoc.gr
Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα