Η πανδημία δεν έχει κορυφωθεί ακόμα στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου

Έκκληση του ΟΗΕ: Άμεση ανάγκη 4,7 δισ. δολαρίων για τον κορονοϊό.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον πόρων ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για "να προστατεύσει εκατομμύρια ζωές και να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στις πιο ευάλωτες χώρες”.

Στις 25 Μαρτίου, ανακοινώνοντας το σχέδιό του παγκόσμιας ανθρωπιστικής απάντησης, ο ΟΗΕ είχε αρχικά ζητήσει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το 1 δισεκατομμύριο.

"Οι πιο καταστροφικές και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ. "Αν δεν δράσουμε τώρα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σημαντική αύξηση των συγκρούσεων, της πείνας και της φτώχειας. Διαγράφεται το φάσμα πολλαπλών λιμών”, προειδοποίησε.

Συνολικά τα 6,7 δισεκατομμύρια αναμένεται να καλύψουν ως τον Δεκέμβριο τις δαπάνες του σχεδίου ανθρωπιστικής απάντησης, που παρουσιάστηκε με λεπτομέρεια στα τέλη Μαρτίου και έχει στόχο να βοηθήσει πρώτα περίπου 20 χώρες, σε πολλές από τις οποίες μαίνονται συγκρούσεις: το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Συρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ουκρανία και άλλες.

Στη νέα έκκληση προστίθενται εννέα ευάλωτες χώρες, διευκρίνισε σήμερα ο ΟΗΕ: το Μπενίν, το Τζιμπουτί, η Λιβερία, η Μοζαμβίκη, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο και η Ζιμπάμπουε.

Με τα χρήματα αυτά θα αγοραστεί κυρίως ιατρικός εξοπλισμός για τη διεξαγωγή τεστ και την παροχή θεραπείας σε ασθενείς, θα δημιουργηθούν χώροι για το πλύσιμο των χεριών, θα πραγματοποιηθούν εκστρατείες ενημέρωσης και θα δημιουργηθούν αερογέφυρες με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι η νέα έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων έχει επίσης στόχο την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων για την καλύτερη αντιμετώπιση της διατροφικής ανασφάλειας που δημιουργείται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία covid-19.

Μπροστά σε αυτή την κρίση "είναι απαραίτητα έκτακτα μέτρα”, υπογράμμισε ο Λόουκοκ. "Καλώ τους δωρητές να δράσουν με αλληλεγγύη και προς το προσωπικό τους συμφέρον και να δώσουν μια απάντηση αντίστοιχη στο εύρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε”, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για το μακροπρόθεσμο φαινόμενο μπούμερανγκ που θα έχει η κρίση, αν οι πλούσιες χώρες αφήσουν στην τύχη τους τις φτωχές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου αναμένεται τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Έφυγε από τη ζωή ο James Van Der Beek, ο πρωταγωνιστής του Dawson's Creek

Ο ηθοποιός που έγινε το σύμβολο της ανήσυχης τηλεοπτικής εφηβείας έφυγε στα 48 του, αφήνοντας πίσω του έξι παιδιά και μια σύζυγο, αλλά και μια γενιά που μεγάλωσε μαζί του.

Για ποιους λόγους πρέπει να μας εμπνέει ο Ιωάννης Καποδίστριας

Το πραγματικό κληροδότημα του Κυβερνήτη που γεννήθηκε σαν σήμερα, είναι το πώς επέλεξε να δει ένα λαό που δεν κατάφερε να αντικρίσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Έφυγε από τη ζωή ο Brad Arnold, ο τραγουδιστής των 3 Doors Down

Η ροκ σκηνή θρηνεί για την απώλεια μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των ᾽00s. Η φωνή του Here Without You σίγησε στα 47 της χρόνια, μερικούς μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου στα νεφρά.

Ο Donald Trump δημοσίευσε βίντεο με τους Barack και Michelle Obama ως πιθήκους (video)

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαλωμένος με την πολιτική ορθότητα, αλλά εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο ρατσισμό. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social προκάλεσε σάλο διότι λοιδορεί το ζεύγος Obama.

Σε άλλα νέα, έφηβοι εκτελούνται στη Βόρεια Κορέα επειδή βλέπουν Squid Game και ακούν K-Pop

Οι καταθέσεις αναφέρουν επίσης ότι μαθητές αναγκάζονταν να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις ως μέρος της λεγόμενης "ιδεολογικής εκπαίδευσης", του στυλ δες τι θα σου συμβεί αν δε συμμορφωθείς.

Αυτό το νησί αλλάζει χώρα κάθε εξάμηνο

Υπάρχει ένα νησί στην Ευρώπη που ζει με δύο ημερολόγια και δύο διοικήσεις. Μικρό, ακατοίκητο και σχεδόν άγνωστο, κουβαλά μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες