
75 χρόνια από τη μέρα που νικήθηκε ο Ναζισμός
Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην 8η Μαΐου του 1945, την τελευταία ημέρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σήμερα, ολόκληρη η Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα -η οποία σε ένα ιστορικό παράδοξο επιμένει να θυμάται μονάχα την αρχή και όχι τη στιγμή που ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στο τέλος του- γιορτάζει τη VE Day (Victory in Europe Day) εν μέσω πανδημίας. Την τελευταία ημέρα, με άλλα λόγια, του καταστροφικότερου και πιο απεχθή πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα και ο οποίος τελείωσε με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας. Ακριβώς 75 χρόνια πριν, ο εφιάλτης λάμβανε τέλος και ο κόσμος μας μπορούσε επιτέλους να ατενίσει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία.
Το τέρας του Ναζισμού είχε νικηθεί ολοκληρωτικά, με τεράστιο κόστος όμως σε ανθρώπινες ζωές, με πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή αλλά και με φριχτές τύψεις που θα λερώνουν για πάντα το συλλογικό ασυνείδητο της ανθρώπινης φυλής.
Αν στον καιρό του κορονοϊού αναζητούμε τον άνθρωπο μηδέν, δε χρειάζεται να ψάξουμε μακριά για να βρούμε το σημείο μηδέν για τη γέννηση του σύγχρονου κόσμου μας: Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε τον γεωπολιτικό χάρτη των επόμενων δεκαετιών και παρ' όλα τα μελανά του σημεία καλό είναι να θυμόμαστε ότι η 8η Μαΐου του 1945 δε θα πάψει ποτέ να αποτελεί ορόσημο ενάντια στον φασισμό.
Κάτι, δηλαδή, που μπορούν να μας υπενθυμίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ιστορικές φωτογραφίες που ακολουθούν και τραβήχτηκαν εκείνη τη μέρα.
Victory in Europe Day | 8η Μαΐου του 1945

















φωτογραφία © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.