
Θεωρίες συνομωσίας οδηγούν σε άνοδο κίνημα αντιεμβολιασμού στις ΗΠΑ
Πώς συνδέεται με αυτές ο Bill Gates.

Ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα κοινής γνώμης, που ακολουθεί την άνοδο ενός κινήματος αντιεμβολιασμού στο διαδίκτυο.
Σημαντικά ευρήματα
-Η έρευνα κοινής γνώμης, που διεξήχθη από το YouGov και το Yahoo News, κατέληξε πως το 55% των συμμετεχόντων θα δεχόταν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ ένα 19% θα αρνούνταν και ένα 26% πως είναι αναποφάσιστο.
-Προηγήθηκε μια αντίστοιχη έρευνα από τη Morning Consult, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και σύμφωνα με την οποία το 64% έλεγε "ναι" στο εμβόλιο, ένα 14% "όχι" και ένα 22% που είναι αναποφάσιστο.
-Η έρευνα της Morning Consult υποδεικνύει ένα έντονο πολιτικό χάσμα, με τους ανεξάρτητους να είναι δύο φορές πιο πιθανό να το αρνηθούν σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, ενώ το ποσοστό του "όχι" στο εμβόλιο είναι τριπλάσιο στους Ρεπουμπλικάνους.
-Οι έρευνες ακολουθούν την άνοδο ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά, ένα βίντεο της Judy Mikovits, γνωστής εκπροσώπου του αντιεμβολιασμού, η οποία διατείνεται πως μια κυβερνητική συνωμοσία έχει κατασκευάσει τον κορονοϊό, έχει εκατομμύρια views σε πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας.
-Παράλληλα με το κίνημα, υπάρχει και μια θεωρία συνωμοσίας που εμπλέκει τον Bill Gates, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής της Microsoft έχει αναπτύξει ένα επιβλαβές εμβόλιο το οποίο έχει δοκιμάσει σε παιδιά, ενώ θέλει να εμφυτεύσει μικροτσίπ στους ανθρώπους.
Ιστορικό
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει γνωρίσει μεγάλη άνοδο στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Μια έρευνα της Gallup τον Ιανουάριο έδειξε πως το ποσοστό των γονέων που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μειώθηκε 10% τις τελευταίες δύο δεκαετίες (από 94% το 2001 σε 84% το 2020). Η έρευνα έδειξε, ακόμη, πως ένα ποσοστό 10% πιστεύει πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, ενώ ενα 46% είναι αναποφάσιστο για την ασφάλειά τους.
Απόψεις
Μια πληθώρα επωνύμων έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, όπως οι ηθοποιοί Robert De Niro και Jenny McCarthy. Ακόμα, όμως, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τα εμβόλια, όπως ότι μπορεί να προκαλούν αυτισμό, ενώ μια μελέτη έδειξε ότι οι εν λόγω αναρτήσεις του στο Twitter ενδυναμώνουν αισθητά την αντιεμβολιαστική τάση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins εκτιμούν πως τουλάχιστον το 70% ενός πληθυσμού θα πρέπει να αναπτύξει ανοσία για να προστατεύσει όλη την κοινότητα. Τα αριθμητικά δεδομένα του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι πολύ πιθανό να δράσουν ανασταλτικά στην επίτευξη της ανοσίας. Όπως τόνισαν επιδημιολόγοι στο Forbes, εάν παραμείνουν αυτά τα ποσοστά άρνησης ή και αβεβαιότητας απέναντι στο εμβόλιο, θα είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση μιας επιδημίας.
Από: capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn
Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.
Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'
Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής
Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.
Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε
Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του
Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.
Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις
Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.
Γραφει Τιμος Σαλαμες