Θεωρίες συνομωσίας οδηγούν σε άνοδο κίνημα αντιεμβολιασμού στις ΗΠΑ

Πώς συνδέεται με αυτές ο Bill Gates.

Ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα κοινής γνώμης, που ακολουθεί την άνοδο ενός κινήματος αντιεμβολιασμού στο διαδίκτυο.

Σημαντικά ευρήματα

-Η έρευνα κοινής γνώμης, που διεξήχθη από το YouGov και το Yahoo News, κατέληξε πως το 55% των συμμετεχόντων θα δεχόταν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ ένα 19% θα αρνούνταν και ένα 26% πως είναι αναποφάσιστο.

-Προηγήθηκε μια αντίστοιχη έρευνα από τη Morning Consult, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και σύμφωνα με την οποία το 64% έλεγε "ναι" στο εμβόλιο, ένα 14% "όχι" και ένα 22% που είναι αναποφάσιστο.

-Η έρευνα της Morning Consult υποδεικνύει ένα έντονο πολιτικό χάσμα, με τους ανεξάρτητους να είναι δύο φορές πιο πιθανό να το αρνηθούν σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, ενώ το ποσοστό του "όχι" στο εμβόλιο είναι τριπλάσιο στους Ρεπουμπλικάνους.

-Οι έρευνες ακολουθούν την άνοδο ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά, ένα βίντεο της Judy Mikovits, γνωστής εκπροσώπου του αντιεμβολιασμού, η οποία διατείνεται πως μια κυβερνητική συνωμοσία έχει κατασκευάσει τον κορονοϊό, έχει εκατομμύρια views σε πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας.

-Παράλληλα με το κίνημα, υπάρχει και μια θεωρία συνωμοσίας που εμπλέκει τον Bill Gates, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής της Microsoft έχει αναπτύξει ένα επιβλαβές εμβόλιο το οποίο έχει δοκιμάσει σε παιδιά, ενώ θέλει να εμφυτεύσει μικροτσίπ στους ανθρώπους.

Ιστορικό

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει γνωρίσει μεγάλη άνοδο στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Μια έρευνα της Gallup τον Ιανουάριο έδειξε πως το ποσοστό των γονέων που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μειώθηκε 10% τις τελευταίες δύο δεκαετίες (από 94% το 2001 σε 84% το 2020). Η έρευνα έδειξε, ακόμη, πως ένα ποσοστό 10% πιστεύει πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, ενώ ενα 46% είναι αναποφάσιστο για την ασφάλειά τους.

Απόψεις

Μια πληθώρα επωνύμων έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, όπως οι ηθοποιοί Robert De Niro και Jenny McCarthy. Ακόμα, όμως, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τα εμβόλια, όπως ότι μπορεί να προκαλούν αυτισμό, ενώ μια μελέτη έδειξε ότι οι εν λόγω αναρτήσεις του στο Twitter ενδυναμώνουν αισθητά την αντιεμβολιαστική τάση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins εκτιμούν πως τουλάχιστον το 70% ενός πληθυσμού θα πρέπει να αναπτύξει ανοσία για να προστατεύσει όλη την κοινότητα. Τα αριθμητικά δεδομένα του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι πολύ πιθανό να δράσουν ανασταλτικά στην επίτευξη της ανοσίας. Όπως τόνισαν επιδημιολόγοι στο Forbes, εάν παραμείνουν αυτά τα ποσοστά άρνησης ή και αβεβαιότητας απέναντι στο εμβόλιο, θα είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση μιας επιδημίας.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.