H NASA θα προστατεύσει τη Γη από τους διαστημικούς ιούς

Εν μέσω πανδημίας, οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι για ακόμη μία, η οποία μάλιστα θα εισαχθεί από το Διάστημα.

Γράφει: Esquire Editors 25 Μαΐου 2020

Αυτό το καλοκαίρι, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) των ΗΠΑ θα λανσάρει ένα rover (ρομποτικό όχημα), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει δείγματα της επιφάνειας του Άρη και να τα αποθηκεύει έως ότου τελικά να μπορέσουν να μεταφερθούν στη Γη.

Όταν φθάσουν, σύμφωνα με πρώην επιστήμονα της NASA, "θα τεθούν σε καραντίνα και θα αντιμετωπιστούν σαν να αποτελούν τον ίδιο τον ιό του Ebola, έως ότου αποδειχθούν ασφαλή".

Η δήλωσή του προκάλεσε μια κάποια αίσθηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - και αυτό είναι εν πολλοίς κατανοητό. Εν μέσω μιας πανδημίας, οι Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι για ακόμη μία, η οποία μάλιστα θα εισαχθεί από το Διάστημα.

Έτοιμες ή όχι, ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες οι οποίες έχουν διαστημική δραστηριότητα οφείλουν να αρχίσουν να επικαιροποιούν τα μέτρα προστασίας του πλανήτη, στη νέα εποχή διαστημικών πτήσεων.

Τα επόμενα χρόνια, οι πρωτοβουλίες της NASA στον Άρη πιθανότατα θα βρουν μιμητές και από άλλες χώρες. Φιλόδοξες ιδιωτικές εταιρείες που καταπιάνονται με το Διάστημα είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν με τα δικά τους ρομπότ (και ίσως, τελικά, με ανθρώπους).

Οι σαφέστερες οδηγίες ασφαλείας είναι απαραίτητες τόσο για την προστασία της Γης όσο και για τη διασφάλιση ότι μια επιφυλακτική κοινή γνώμη θα νιώθει άνετα με τα επόμενα βήματα της ανθρωπότητας εντός του ηλιακού συστήματος.

Μια συζήτηση 70 ετών

Κανείς δεν ξέρει, φυσικά, αν υπάρχει ζωή σε άλλα σημεία του σύμπαντος. Όμως, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, οι επιστήμονες εξετάζουν τρόπους προκειμένου να αποτρέψουν τη μόλυνση της Γης από εξωγήινες μορφές ζωής (αλλά και το αντίστροφο).

Το 1967, η "Συνθήκη για το Απώτερο Διάστημα" κωδικοποίησε τη συναίνεση ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν "δυσμενείς αλλαγές στο περιβάλλον της Γης που προκύπτουν από την εισαγωγή εξωγήινης ύλης". Όταν οι αστροναύτες του Apollo 11 επέστρεψαν από τη Σελήνη, το 1969, "σφραγίστηκαν" αμέσως σε θάλαμο απολύμανσης για τρεις εβδομάδες, για την παραμικρή πιθανότητα να είχαν μεταφέρει σεληνιακούς μικροοργανισμούς στο Χιούστον.

Τα επόμενα χρόνια, οι κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του πλανήτη επικαιροποιούνταν σταδιακά.

Η Επιτροπή για τη Διαστημική Έρευνα (ή COSPAR), διεθνής ερευνητική ομάδα, κατέληξε σε μη δεσμευτικά πρωτόκολλα για διάφορους τύπους αποστολών και συνετά απαίτησε κάθε "μη επίγεια αναπαραγόμενη οντότητα" - δηλαδή μορφή ζωής - να τίθεται υπό περιορισμό κατά την προσγείωσή της στη Γη.

Στη NASA, το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας διασφαλίζει ότι αυτές και άλλες οδηγίες ακολουθούνται κατά τον προγραμματισμό νέων αποστολών.

Η ανάγκη επικαιροποίησης

Ενώ ωστόσο αυτοί οι κανόνες λειτούργησαν αρκετά καλά όταν η NASA επικεντρώθηκε κυρίως στην προστασία άλλων πλανητών, αποδεικνύονται ατελείς ή ξεπερασμένοι σε μια εποχή εντελώς μοναδικού χαρακτήρα αποστολών, όπως η έλευση του δείγματος από τον Άρη.

Το 2018, μια ανασκόπηση από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι "δεν φαίνεται να υπάρχει μια σταθερή επιστημονική βάση" για ορισμένους από τους κανόνες πλανητικής προστασίας της υπηρεσίας. Και μολονότι ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο ρομποτικό όχημα rover για τον Άρη τον Ιούλιο, η NASA δεν έχει ακόμη καταλήξει σε πολιτικές σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς διανομής τυχόν δειγμάτων που αυτό θα συλλέξει στους επιστήμονες.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Διαστήματος, την ίδια ώρα, διαθέτουν όλο και περισσότερο την τεχνολογία και τη φιλοδοξία να κάνουν επισκέψεις στον Άρη.

Ο Elon Musk, ιδρυτής της SpaceX, σημειώνει ότι ελπίζει να στείλει εκεί μια επανδρωμένη αποστολή το 2024. Εάν η εταιρεία καταφέρει να είναι συνεπής σε αυτό το όχι και τόσο πιθανό χρονοδιάγραμμα, θα μπορούσε να αποφύγει εντελώς όλες τις απαιτήσεις πλανητικής προστασίας.

Προς το παρόν, καμία ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν έχει δικαιοδοσία να εξουσιοδοτεί και να εποπτεύει μια τέτοιου τύπου αποστολή. Μεταξύ άλλων προβλημάτων, αυτό το ρυθμιστικό κενό θέτει τις ΗΠΑ εκτός πλαισίου της Συνθήκης για το Απώτερο Διάστημα.

Το "τραύμα" του κορονοϊού

Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι απαραίτητη - και όχι μόνο για να αποφευχθεί ένα πραγματικό Andromeda Strain. Αφ΄ ενός, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ΗΠΑ θα προσαρμοστούν τώρα από την COSPAR και θα καταστούν ένα μη δεσμευτικό παγκόσμιο πρότυπο, το οποίο θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η νέα διαστημική εποχή θα είναι ασφαλής.

Ταυτόχρονα, μια κοινή γνώμη τραυματισμένη από την εμπειρία του κορονοϊού είναι πιθανό να είναι επιφυλακτική έναντι τυχόν διαστημικών αποστολών που απαιτούν στρατηγικές περιορισμού επιπέδων ιού Ebola.

Εάν η NASA και άλλοι διαστημικοί "ταξιδιώτες" θέλουν να διαβεβαιώσουν τους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για έναν "Ebola από τον Άρη", πρέπει να αποδείξουν ότι οι πρόνοιές τους για την ασφάλεια είναι τόσο ισχυρές και προσφέρουν τόσο απόλυτη θωράκιση έναντι πιθανών αποτυχιών όσο και η μηχανική τους.

Κατ’ αρχήν, η NASA θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα μέτρα πλανητικής προστασίας λαμβάνοντας υπ’ όψη τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και να διασφαλίσει ότι θα καλύψει τυχόν κενά.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει ένα μόνιμο φόρουμ αφιερωμένο στην επικαιροποίηση αυτών των πολιτικών ανάλογα με τις περιστάσεις. Η επιβολή προτύπων ασφάλειας σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Διάστημα αποτελεί δυσκολότερο ζήτημα, το οποίο τελικά θα απαιτήσει δράση από πλευράς του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η NASA θα πρέπει να συνδέσει τη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα πλανητικής προστασίας με την επιλεξιμότητα για ομοσπονδιακές συμβάσεις.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε και πού θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία. Με λίγη πρόνοια και προσοχή, ωστόσο, η NASA και οι συνεργάτες της μπορούν να εγγυηθούν ότι αυτή δεν θα έχει εξωγήινη "πηγή".

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω

Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις.

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν συνεχώς τα νέα κρούσματα

11.972 μολύνσεις, 2.000 επαναλοιμώξεις, 13 θάνατοι, 86 διασωληνωμένοι.

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις των "27" για την Ουκρανία;

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για "ιστορική στιγμή". Άλλοι όμως βλέπουν ένα "τρομακτικό σόου ανικανότητας".

Κορονοϊός: Πάλι πάνω από δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις.

Οι ΗΠΑ ίσως αλλάξουν στάση απέναντι στην Κίνα. Αλλά γιατί;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.

O Alan Turing ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του

Με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του "πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης", ρίχνουμε μία ματιά σε πέντε συναρπαστικά στοιχεία για τη ζωή του.

Γραφει Νικος Παπαηλιου