"Φτωχότερος" κατά 10 δισ. δολ. ο Elon Musk

Ακόμα και έτσι όμως, είναι τέσσερις φορές πλουσιότερος σε σχέση με την περιουσία του πριν από έναν χρόνο,

Γράφει: Esquire Editors 07 Σεπτεμβρίου 2020

Αφού κατέστη για λίγο ο πέμπτος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που μετράται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια, τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, τελείωσε την περασμένη εβδομάδα με καθαρή παρούσα αξία περιουσίας μειωμένη κατά 9,9 δισ. δολ., καθώς οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας - και άρα οι περιουσίες των ιδρυτών τους - δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα.

Μολονότι οι τεχνολογικές εταιρείες ηγήθηκαν της ανάκαμψης της αγοράς την περίοδο της πανδημίας, μετοχές βαρέων βαρών όπως εκείνες των Facebook και Amazon σημείωσαν σοβαρή πτώση την Πέμπτη και την Παρασκευή, με ορισμένους παρατηρητές να κάνουν λόγο για "διόρθωση". Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,3% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones "έχασε" 1,8%. Η μετοχή της Tesla είχε αρχίσει να "ταλαντεύεται" αρνητικά ήδη από την Τετάρτη, όταν έγινε γνωστό ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της εκτός ΗΠΑ, η σκωτσέζικη επενδυτική εταιρεία Ballie Gifford, μείωσε το ποσοστό της στην εταιρεία. Η μετοχή έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 5,5%.

Ακόμη και μετά την πτώση, ο Musk είναι τέσσερις φορές πλουσιότερος σε σχέση με την περιουσία του πριν από έναν χρόνο, με 87,9 δισ. δολ. Βρίσκεται έτσι στην πέμπτη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, 5,5 δισ. δολ. μπροστά από τον Warren Buffett.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Jeff Bezos, πραγματοποίησε νέο ιστορικό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, όταν το Forbes διαπίστωσε ότι έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του οποίου η περιουσία ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια. Με τη μετοχή της Amazon να σημειώνει απώλειες 3% σε εβδομαδιαία βάση, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, η περιουσία του Bezos σημείωσε πτώση 5,8 δισ. δολ., στα 193,5 δισ. δολ. Η πρώην συζυγός του, MacKenzie Scott (περιουσία 62,4 δισ. δολ.), έγινε φτωχότερη κατά 2 δισ. δολ. την περασμένη εβδομάδα.

Η περιουσία του Mark Zuckerberg σημείωσε πτώση 4 δισ. δολ., καθώς η μετοχή της Facebook σημείωσε πτώση 3,7% την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος έχει ανεβάσει τους τόνους όσο ποτέ στο παρελθόν για την πολιτική παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσής του και ανακοίνωσε βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Την Τετάρτη, ο ίδιος και η σύζυγός του, Priscilla Chan, ανακοίνωσαν δωρεά 300 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη των εκλογικών υποδομών στις ΗΠΑ, όπως ο προστατευτικός εξοπλισμός για τους εργαζόμενους σε εκλογικά κέντρα, καθώς και για την ενοικίαση κτιρίων για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Την Πέμπτη, ο ίδιος είπε ότι το Facebook θα μπλοκάρει τις νέες πολιτικές διαφημίσεις την εβδομάδα πριν την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ θα προχωρήσει σε σήμανση των αναρτήσεων υποψηφίων σε περίπτωση που οι τελευταίοι ανακοινώσουν πρόωρα κάποιου είδους εκλογική νίκη.

Ο συνιδρυτής της Quicken Loans, Dan Gilbert, είχε μία "χαοτική" εβδομάδα, καθώς η μετοχή της μητρικής εταιρείας της διαδικτυακής επιχείρησης παροχής ενυπόθηκων δανείων, Rocket Companies, εκτινάχθηκε στο μέσον της εβδομάδας πριν την πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων μετά την IPO της τον Αύγουστο. Παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη, η μετοχή προχώρησε σε διόρθωση και έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 13%. Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου το βράδυ, ο Gilbert είχε περιουσία 51 δισ. δολ. - 7,3 δισ. λιγότερα σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, ωστόσο οκτώ φορές περισσότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Elon Musk και Tesla στην κούρσα εμβολίων κατά του κορονοϊού

Τα επενδυτικά σχέδια του δισεκατομμυριούχου αφορούν γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία που δίνει τη δική της μάχη κατά της πανδημίας.

Chuck Feeney: Από δισεκατομμυριούχος σχεδόν απένταρος

Δεν έχει απομείνει τίποτα τώρα στον πρώην δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή του κολοσσού Duty Free Shoppers και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένος.