Τι συμβαίνει με τον Jack Ma, τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή του Alibaba

Τι συμβαίνει με τον Jack Ma, τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή του Alibaba

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 16 Ιανουαρίου 2021

Από τα τέλη Οκτώβρη, δεν υπάρχουν καθόλου νέα σχετικά με έναν από τους πιο πλούσιος και ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη, τον entrepreneur και συν-ιδρυτή του Alibaba, Jack Ma. Στις 24 Οκτωβρίου, ο Ma άσκησε σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα απέναντι στην γραφειοκρατία και τον ρόλο των τραπεζών. Η εν λόγω κριτική, που σε οποιαδήποτε χώρα του Δυτικού Κόσμου δεν θα αποτελούσε καν είδηση, θεωρήθηκε "πολύ σκληρή" στην Κίνα, σε τέτοιον βαθμό ώστε να ασχοληθεί μαζί της ακόμα και το περίφημο politburo του Γίγαντα της Άπω Ανατολής.

Έξι μέρες ύστερα από τις δηλώσεις του, ο Jack Ma εμφανίστηκε σε μία ετήσια εκδήλωση για το online shopping, από εκείνη τη στιγμή και έπειτα όμως τα ίχνη του αγνοούνται. Θα έπρεπε να είναι παρών στους τελικούς του Africa’s Business Heroes, ένα βραβείο που ίδρυσε ο ίδιος, αλλά τελικά αντικαταστάθηκε για την εκδήλωση από άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Alibaba.

Οι θεωρίες για την εξαφάνισή του

Τι μπορεί να έχει συμβεί; Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για πιθανή σύλληψή του από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες έχουν αποδείξει μέσα από τα χρόνια πως σε αρκετές περιπτώσεις εξαντλούν την αυστηρότητά τους ή μάλλον την αυταρχικότητά τους. Μέχρι, όμως, να αποδειχθεί ότι ο Ma κρατείται ή κρατήθηκε κάποια στιγμή σε κελί, όλα αυτά ακροβατούν με τη συκοφαντική δυσφήμιση απέναντι στο καθεστώς της Κίνας.

Τι είναι πιο πιθανό; Το ότι προκάλεσε δυσαρέσκεια με τις δηλώσεις του θεωρείται δεδομένο. Μήπως λοιπόν ο δισεκατομμυριούχος κατάλαβε ότι είναι ώρα να κρατήσει ένα πιο χαμηλό προφίλ για να μην εξαγριώσει το Πεκίνο που ως γνωστόν δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του; Άλλωστε, ο ίδιος ο Ma βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική φάση της καριέρας του: Η προσωπική του περιουσία άγγιξε τα 61.7 δισ. δολάρια μέσα στο 2020.

Προφανώς, ο άνθρωπος πίσω από το Alibaba γνωρίζει καλά ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη ζωή του δύσκολη αν το θεωρήσει απαραίτητο. Ο Wu Xiaohui, ιδρυτής του ασφαλιστικού κολοσσού Anbang, άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς για τη διαχείρισή της πανδημίας. Σήμερα, ο Xiahui είναι καταδικασμένος σε 18 χρόνια φυλάκιση για απάτη. Γιατί να μην έχει και ο Ma την ίδια τύχη αν συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό;


O Jack Ma έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα οικειοθελώς δίνοντας λίγο χρόνο στην καταιγίδα να κοπάσει. Αλήθεια ή ψέματα, η μετοχή του Alibaba ανέβηκε 5% μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτό.


Οι προειδοποιητικές βολές, άλλωστε, έχουν ήδη πέσει από πλευράς της κυβέρνησης: Η οικονομική πλατφόρμα Ant, εμπνεύσεως Jack Ma, ήταν ένα τρομερά φιλόδοξο (αν και με τάσεις μονοπωλίου) project, το οποίο όμως έπεσε σε τοίχο. Οι κινήσεις και απαγορεύσεις του κινεζικού καθεστώτος κόστισαν στον Ma, oύτε λίγο ούτε πολύ, 12 δισ. δολάρια.

Κλείνοντας, τα τελευταία νέα που υπάρχουν για τον Κινέζο μεγιστάνα έρχονται από μία ανώνυμη  πηγή που επικαλείται το δίκτυο CNBC: O Jack Ma έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα οικειοθελώς δίνοντας λίγο χρόνο στην καταιγίδα να κοπάσει. Αλήθεια ή ψέματα, η μετοχή του Alibaba ανέβηκε 5% μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτό. Ήταν άραγε απλά μία στραβοτιμονιά για τον Κινέζο entrepreneur όλο αυτό ή αρχή ενός τέλους;

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πώς ο Mike Karanikolas έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. κεφάλαιο

Το success story της εταιρείας Revolve που δεν πτοήθηκε από την πανδημία.

Τι ισχύει για την τελευταία εβδομάδα του lockdown

Όλα όσα αλλάζουν με το άνοιγμα του τουρισμού.

Οι 10 πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου αυτή τη στιγμή

Οι 10 επιχειρηματικοί κολοσσοί και η αξία τους σε δισεκατομμύρια.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Τι πραγματικά ισχύει με την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη.

Η ελπιδοφόρα θεραπεία για τον κορονοϊό από την AbCellera

Το υποψήφιο αντίσωμα για τη θεραπεία του κορονοϊού "1404" ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό.