Πόσο θα κοστίσει στον Elon Musk η πώληση του 10% της Tesla

Για την ακρίβεια, πόσο φόρο θα πληρώσει αν πουλήσει το 10% της συμμετοχής του στην εταιρεία.

Γράφει: Esquire Editors 09 Νοεμβρίου 2021

Το Σάββατο, ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, προέβη σε δημοσκόπηση στο Twitter σχετικά με το αν πρέπει να πουλήσει το 10% από το ποσοστό που κατέχει στην Tesla. Αποτέλεσμα; Το 57,9% των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που απάντησαν δήλωσαν ότι πρέπει να πουλήσει το ποσοστό του. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι όντως θα πουλήσει το ανωτέρω ποσοστό μετοχών -δεδομένου ότι στο Twitter δήλωσε πως "θα συμμορφωθεί με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης”- για τί ποσό μιλάμε;

O φόρος και όσα ακολουθούν

Ο Musk κατέχει 170,49 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, καθώς και σημαντικό αριθμό δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς, επίσης μεγάλης αξίας. Μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα αγοράς, το 10% της συμμετοχής του αντιστοιχεί σε 17,049 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 20,8 δισ. δολαρίων με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή, στα 1.222,09 δολάρια.

Τι θα πλήρωνε, λοιπόν, ο Elon Musk σε φόρους για την πώληση αυτών των μετοχών αξίας 20,8 δισ. δολαρίων; Μόλις περί τα 5 δισ. δολάρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντισταθμίσει μέρος ή όλο το ποσό με απώλειες από άλλες επενδύσεις. 

Εν τω μεταξύ, η υπεραξία για τον ίδιο είναι τεράστια. Πλήρωσε περίπου 49 σεντς ανά μετοχή για την αρχική του επένδυση στην Tesla, σύμφωνα με τα έγγραφα της αρχικής δημόσιας προσφοράς της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ. Έκτοτε η εταιρεία έχει προχωρήσει σε split των μετοχών της σε αναλογία 5 νέες μετοχές έναντι 1 παλαιάς, με αποτέλεσμα το κόστος βάσης της αρχικής επένδυσής του να διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10 σεντς ανά μετοχή.

Η ιδέα της πώλησης μετοχών ακολουθεί την πρόταση του γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών των δισεκατομμυριούχων ως "απάντηση” στο γεγονός ότι ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι δεν πληρώνουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος διότι μπορούν να δανειστούν με αντάλλαγμα τις μετοχές τους αντί να τις πουλήσουν.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι θα πληρώνουμε στο εξής στους λογαριασμούς ρεύματος

Πλήρης αλλαγή σκηνικού από τον Ιούλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόσο ωφελούμαστε τελικά από την επιδότηση συσκευών;

H σύγκριση με τις αυξήσεις που έχουν περάσει στην αγορά. Πόσο περιορίστηκαν τα περιθώρια κερδοφορίας στα κλιματιστικά.

Κορονοϊός: 7.682 νέα κρούσματα και 1.382 επαναλοιμώξεις

Αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο διχασμός των ΗΠΑ ολοένα και διευρύνεται

Πώς η ανατροπή της περίφημης απόφαση Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να βαθύνει κι άλλο το χάσμα στις ΗΠΑ.

Τι είναι το Upskirting που καταγγέλει το BBC

Έρευνα του BBC οδήγησε στον εντοπισμό άσεμνων φωτογραφιών που τραβούν άντρες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον τελευταίο εστέτ των Αθηνών

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944 και πέθανε στην Αθήνα σήμερα, 25 Ιουνίου. Όσα μεσολάβησαν, ας γίνουν θρύλος.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας