Ο Warren Buffett αγοράζει πανάκριβες μετοχές ενέργειας. Αλλά γιατί;

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το δαιμόνιο επιχειρηματία.

Γράφει: Esquire Editors 22 Μαρτίου 2022

Τον τελευταίο μήνα οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί – το διαπιστώνει αμέσως ο οδηγός που πάει να φουλάρει το ρεζερβουάρ του και ο κάθε επενδυτής (στη Δύση) στον κλάδο πετρελαίου/φυσικού αερίου που καρπώνεται τα κέρδη. Το εάν οι μετοχές ενέργειας συνεχίσουν να υπεραποδίδουν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ωστόσο, οι διαχειριστές ενεργειακών κεφαλαίων, οι στρατηγικοί επενδυτές και ο Warren Buffett εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι.

Ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 ήταν ο κορυφαίος για το 2021 σημειώνοντας ράλι 53%, αφού "έσβησε" την κατρακύλα του 2020, ενώ από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 32%, αψηφώντας την πτώση του ευρύτερου δείκτη κατά 7,4%. Η τιμή της Occidental Petroleum έχει διπλασιαστεί μες στο 2022 και οι τίτλοι των αμερικανικών ενεργειακών "κολοσσών" –Exxon Mobil, Chevron και ConocoPhillips– έχουν προσθέσει άνω του 30%.

Τι προβλέπει ο Buffett

Ο Buffett "βλέπει" περαιτέρω άνοδο των τιμών και γι’ αυτό η Berkshire Hathaway έχει αγοράσει 136,4 εκατ. μετοχές της Occidental αξίας 7,9 δισ. δολαρίων από τις 28 Φεβρουαρίου, αποκτώντας το 14,6% της εταιρείας. Η μετοχή της Berkshire χτύπησε ιστορικά υψηλά τον Μάρτιο, φέρνοντας τον Buffett στην 5η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με την περιουσία του να αποτιμάται στα 125 δισ. δολάρια.

Ο κλάδος ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί στο μακροοικονομικό πεδίο και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ευνοούν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ωστόσο είναι επιζήμιες για την υπόλοιπη οικονομία. Στις 8 Μαρτίου, η τιμή του αργού διαμορφώθηκε σε υψηλό 14 ετών στα 123,70 δολάρια το βαρέλι, αφού οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία. Έκτοτε οι τιμές έχουν διολισθήσει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, αφενός λόγω των τοπικών lockdown που επιβλήθηκαν στην Κίνα για να σβήσουν οι νέες εστίες έξαρσης του κορονοϊού και αφετέρου λόγω των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Η συνέχεια στο Capital.gr 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.