Disaster story: Η άνοδος και η χρεοκοπία μιας μεγάλης ελληνικής εταιρείας

Υπάρχει το success story και υπάρχει και το disaster story. Διαβάστε για την άνοδο και την πτώση της μιας σημαντικής ελληνικής εταιρείας.

Γράφει: Esquire Editors 01 Ιουνίου 2025

Συνεχίζεται η περιπέτεια των πλειστηριασμών για τον Βασίλη Γκρίσιν, τον ιδρυτή της πάλαι ποτέ ισχυρής εταιρείας "Άλφα Γκρίσιν”, η οποία κηρύχθηκε επίσημα σε πτώχευση τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Όμιλος Άλφα Γκρίσιν υπήρξε ένας πολυσχιδής ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος, με δραστηριότητες στην εμπορία μηχανημάτων υποστήριξης Η/Υ, κλιματιστικών οικιακής χρήσης και –σε μεταγενέστερο στάδιο– στην ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 και το 2004 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο τέλος της χρήσης του 2016 απασχολούσε 57 εργαζόμενους, ενώ ο συνολικός αριθμός του προσωπικού του Ομίλου ανερχόταν στους 106 (έναντι 54 και 103 αντίστοιχα το 2015).

Διαβάστε Επίσης

Ο ιδρυτής της, Βασίλειος Γκρίσιν –απόγονος ρωσικής οικογένειας στρατιωτικών της τσαρικής περιόδου– είχε αρχικά δραστηριοποιηθεί στον χώρο της εμπορίας αυτοκινήτων. Μαζί με τους Σπύρο Μαχμουρίδη και Βασίλη Παππά, δημιούργησε την εταιρεία "Γκρίσιν – Παππάς”, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "Βελμάρ” και ανέλαβε την αντιπροσώπευση της Ford στην Ελλάδα. Η "Βελμάρ” μεταβιβάστηκε αργότερα στον Παναγιώτη Νίκα, της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, ενώ σήμερα ανήκει στην Autohellas, μέλος του Ομίλου Βασιλάκη.

Βλέποντας την αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα του κλιματισμού, ο Βασίλειος Γκρίσιν προχώρησε στην αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Panasonic στην ελληνική αγορά. Αργότερα, ο Όμιλος διεύρυνε τις δραστηριότητές του στον τομέα της ενέργειας, συμμετέχοντας –μέσω της Deutsche Aeolia Α.Ε.– σε κοινοπραξία με τη Deutsche Bank για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Η αρχή της πτώσης

Η οικονομική κρίση σηματοδότησε την απαρχή της καθοδικής πορείας του Ομίλου. Από το 2010 έως και το 2016, η Άλφα Γκρίσιν κατέγραψε ζημίες μεγάλης κλίμακας, συνοδευόμενες από αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τη βιωσιμότητά της.

Ο όμιλος είχε καταγράψει το 2016 κύκλο εργασιών ύψους 14,3 εκατ. ευρώ (από 12,8 εκατ. ευρώ το 2015), ωστόσο το καθαρό του αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί σε ζημίες 2,8 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και στην προηγούμενη χρήση. Το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών κατά την 31/12/2016 ανερχόταν σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά. Ενδεικτικά, το 2007 η εταιρεία εμφάνιζε κύκλο εργασιών 18,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 995 χιλ. ευρώ. 

Από την κρίση στη χρεοκοπία

Με ανακοίνωσή της το 2017, η Άλφα Γκρίσιν απέδιδε την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης κυρίως στην άρνηση των τραπεζών να εγκρίνουν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης που είχε υποβάλει. Όπως υποστήριζε τότε η εταιρεία, από την αρχή της οικονομικής κρίσης αντιμετώπιζε σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους πελάτες της, γεγονός που επηρέασε τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τους πιστωτές της.

Τα ήδη υψηλά τραπεζικά της χρέη δεν της επέτρεπαν πρόσβαση σε νέο δανεισμό, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε χρηματοδοτική ασφυξία. "Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων, οι δικαστικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας, καθώς και η επικείμενη αναγκαστική κατάσχεση των χρηματικών της διαθεσίμων και των απαιτήσεων από πελάτες της, αποτελούν παράγοντες που οδηγούν με βεβαιότητα σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών”, ανέφερε χαρακτηριστικά η τότε ανακοίνωση.

Η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Αύγουστο του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019, διενεργήθηκε δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν τα γραφεία της στη Νέα Σμύρνη και αποθηκευτικοί χώροι στην Παιανία. Η επίσημη πτώχευση της Άλφα Γκρίσιν κηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το νέο σφυρί

Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει για τον Βασίλειο Γκρίσιν. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι βρέθηκαν στο "στόχαστρο” ακίνητά του στο Μογγονήσι -νησίδα των Παξών.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πλειστηριασμού, αυτήν τη φορά για ένα ακίνητο στη Μύκονο. Ειδικότερα, εφόσον δεν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής, έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου 2025 ένα σφυρί με επισπεύδουσα την doValue Greece και τιμή πρώτης προσφοράς τις 480.600 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Το σφυρί αφορά ποσοστό 1/2 εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας επί αυτοτελούς οριζόντιας ιδιοκτησίας (κατοικία-διαμέρισμα), -μετά των ποσοστών της εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας επί του αγροτεμαχίου-, που υφίσταται σε συγκρότημα διαμερισμάτων, το οποίο έχει ανεγερθεί σε αγροτεμάχιο στη θέση "Αλογομάντρα” ή "Αλεομάντρα”.

Το αγροτεμάχιο έχει έκταση 4.066,00 τ.μ. ή κατά νεότερη μέτρηση 4.077,21 τ.μ. και είναι περιτριγυρισμένο με ξηρολιθιά σε όλες του τις πλευρές. Η αυτοτελής και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία - κατοικία διαμέρισμα έχει εμβαδόν κυρίων χώρων κατά το ισόγειο 50,20 τ.μ. και κατά το υπόγειο 50,20 τ.μ. 

Κατόπιν νομιμοποιήσεως - τακτοποιήσεως επιπλέον τετραγωνικών μέτρων κτισμάτων της ανωτέρω οριζόντιας ιδιοκτησίας, έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 4014/12 επιπλέον 26,78 τ.μ. ισογείου ξενώνα, 29,04 τ.μ. ισογείου κατοικίας και 51,99 τ.μ. κυρίων χώρων υπογείου. Οι συνολικές επιφάνειες της οριζόντιας ιδιοκτησίας ανά όροφο, είναι για το υπόγειο 102,19 τ.μ. και για το ισόγειο 106,02 τ.μ.

Το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.

Πηγή: forbesgreece.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.

Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα