Τι συμβαίνει όταν κάποιος σαν τον Jeff Bezos παίρνει διαζύγιο;

Η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη από ότι σε έναν συνηθισμένο χωρισμό.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 14 Ιανουαρίου 2019

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου βρίσκεται ένα βήμα πριν τον χωρισμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε "τι κρίμα, μακάρι να βρουν τον δρόμο τους χωριστά". Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το διαφαινόμενο διαζύγιο ανάμεσα στον Jeff Bezos και την MacKenzie Bezos μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμη και στην παγκόσμια οικονομία. Με ποιον τρόπο; Μέσω Amazon.

H MacKenzie Bezos μπορεί να βρεθεί με το 8% (περίπου 70 δισ. δολάρια) της Amazon στα χέρια της από τη μία στιγμή στην άλλη

Όταν το ζευγάρι ενώθηκε πριν 25 χρόνια με τα δεσμά του γάμου ο Jeff Bezos δεν είχε ακόμα ξεκινήσει να πουλά βιβλία στο ίντερνετ. Έτσι, σήμερα, δεν διαθέτει κάτι που είναι πολύ της μόδας στους αηδιαστικά πλούσιους ανθρώπους: προγαμιαίο συμβόλαιο. Πρακτικά αυτό παίζει τεράστιο ρόλο στα 137 δισ. δολάρια που αποτελούν την προσωπική του περιουσία -ή αλλιώς στις 79 εκ. μετοχές της Amazon που έχει στην κατοχή του. Αν αυτό το μεταφράσουμε σε ποσοστά είναι περίπου το 16% του κολοσσού, κάνοντας τον Bezos τον νούμερο ένα κάτοχο μετοχών της Amazon. Τον ακολουθεί το fund της Vanguard με μόλις 6%.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος σαν τον Jeff Bezos παίρνει διαζύγιο;

Όμως, όπως ξέρεις, στα διαζύγια πολλές φορές τα ζευγάρια μοιράζονται την περιουσία. Με άλλα λόγια η MacKenzie Bezos μπορεί να βρεθεί με το 8% (περίπου 70 δισ. δολάρια) της Amazon στα χέρια της από τη μία στιγμή στην άλλη. Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Γιατί; Αν εκείνη αποφασίσει ότι θέλει να πουλήσει, ξαφνικά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο θα προσφέρει ένα τεράστιο μερίδιο από τις μετοχές της με συνεπές αποτέλεσμα να ρίξει την τιμή της μετοχής. Κάτι, δηλαδή, που μπορεί να παρασύρει μαζί του ακόμα και τον δείκτη Nasdaq του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Κι όπως αντιλαμβάνεσαι, όταν τα αμερικάνικα χρηματιστήρια έχουν περιπέτειες η παγκόσμια οικονομία βαρά συναγερμό.

Τζεφ Μπέζος Μακένζι Μπέζος

Αν σκοπεύεις να γίνεις δισεκατομμυριούχος φρόντισε να έχεις κάνει προγαμιαίο συμβόλαιο πρώτα

Όλα αυτά από έναν απλό χωρισμό. Μάλιστα οι επιπλοκές μπορεί να μην σταματούν εκεί. Ακόμα κι αν η πρώην κα. Bezos δεν θελήσει να πουλήσει βιαστικά τις μετοχές της, θα μπορέσει το πρώην ζευγάρι να συνεννοείται για τα εταιρικά θέμα στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου ή μπορεί τα προσωπικά να μπουν στη μέση; Μέχρι στιγμή οι δηλώσεις του δείχνουν πως πρόκειται για ένα βελούδινο διαζύγιο με τους πλέον φιλικούς όρους, όμως αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για τους μετόχους. Υπάρχει η περίπτωση να πιέσουν τον Bezos να δώσει τα χρήματα που οφείλει στην MacKenzie κι όχι υπό μορφή μετοχών. Φυσικά για να μαζέψει αυτό το υπέρογκο ποσό θα αναγκαστεί να πουλήσει μετοχές της Amazon, αλλάζοντας δραματικά και πάλι το τοπίο.

Όλα δείχνουν πως η κατάσταση θυμίζει αδιέξοδο. Κανείς δεν ξέρει πώς, πότε ακριβώς και με ποιον τρόπο θα βρεθεί η λύση, ακόμα κι αν υπάρχει όλη καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ηθικό δίδαγμα φαίνεται να είναι ένα: αν σκοπεύεις να γίνεις δισεκατομμυριούχος φρόντισε να έχεις κάνει προγαμιαίο συμβόλαιο πρώτα διότι αλλιώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να κινδυνέψει με αστάθεια εξαιτίας του δικού σου διαζυγίου. Διότι στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε, ακόμα κι ένας χωρισμός μπορεί να σημάνει συναγερμό για όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ασφαλές να αλλάξεις την 2η δόση του εμβολίου;

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη για τη χορήγηση άλλου εμβολίου για τη 2η δόση, σε σχέση με την πρώτη.

Γιατί δεν πρέπει να πιείς αλκοόλ μετά το εμβόλιο

Πώς τα πολλά ποτά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να εντείνουν τις παρενέργειές του.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Μία μόνο λέξη του Elon Musk καταπόντισε το bitcoin

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla απλώς απάντησε με ένα tweet σε χρήστη του κοινωνικού δικτύου.

H υπερβολική χαλάρωση στα μέτρα τρομάζει τους ειδικούς

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το συνωστισμό σε παραλίες και εμπορικούς δρόμους.

Η σύγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer

Τα αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Η γοητευτικά παράξενη περίπτωση της Χιλής

Η Χιλή χαρακτηρίζεται συχνά πόλος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικού δυναμισμού στη Λατινική Αμερική.