Jamal Khashoggi: Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας δολοφονίας

Δεν ήταν άγγελος, ούτε δαίμονας. Είναι άλλος ένας νεκρός δημοσιογράφος στον αγώνα ενάντια στις απολυταρχίες του πλανήτη.

Το ημερολόγιο γράφει 2 Οκτωβρίου 2018, μία το μεσημέρι, ώρα Κωνσταντινούπολης. Ο Jamal Khashoggi, γνωστός Σαουδάραβας δημοσιογράφος, είναι έτοιμος να να κάνει το μεγάλο βήμα με την τουρκικής καταγωγής Hatice Cengiz. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 ζει αυτοεξόριστος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση του λογαριασμού του στο Τwitter. Τώρα χρειάζεται μερικά τυπικά χαρτιά για να παντρευτεί την Hatice, για αυτό και βρίσκεται έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Έχει βασανιστεί, έχει εκτελεσθεί εν ψυχρώ και στη συνέχεια έχει διαμελιστεί

Αυτή θα ήταν μία επίσκεψη ρουτίνας, αν δεν μετατρεπόταν σε μοιραία συνάντηση. Μερικές ώρες μετά ο δημοσιογράφος δηλώνεται επισήμως αγνοούμενος. Ανεπισήμως είναι νεκρός. Έχει εκτελεσθεί εν ψυχρώ, αφού πρώτα έχει βασανιστεί, και στη συνέχεια το σώμα του έχει διαμελιστεί με τον πλέον μεσαιωνικό τρόπο -όπως αποκάλυψε ανώνυμη πηγή στα διεθνή μέσα. Δεκαέξι μέρες μετά, κι ενώ η είδηση φιγουράρει στα δελτία ειδήσεων όλου του πλανήτη, δεν υπάρχει επίσημο πόρισμα. Ο Jamal Khashoggi θεωρείται ακόμα αγνοούμενος, με την ελευθερία του Τύπου να δέχεται ένα ακόμη δολοφονικό χτύπημα.

Ποιος ήταν ο Khashoggi

Γεννημένος το 1958, ο δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία δεν ήταν κάποιος νεαρός από χαμηλά κοινωνικά στρώματα που ξεκίνησε από την ταπεινή θέση του συντάκτη. Ο παππούς του ήταν ο προσωπικός γιατρός του Βασιλιά Ibn Saud, ιδρυτή του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Ο Dodi Fayed, τελευταία σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνας, ήταν ξάδερφός του. Ο ίδιος πολύ μορφωμένος, με σπουδές στις Η.Π.Α, ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της δημοσιογραφίας.

Στα 31 του χρόνια είναι ήδη διευθυντής σύνταξης ενώ για μία οκταετία (1991-1998) εργάζεται ως ανταποκριτής σε πολλές διαφορετικές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Αλγερία, το Κουβέιτ και το Σουδάν.  Εκείνη την περίοδο συναντάμε και τις πρώτες υπόνοιες ότι ίσως είχε συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του όπως και με τη CIA.

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και δηλώνει ευθαρσώς ότι η χώρα του οφείλει να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει σε ένα περισσότερο δημοκρατικό καθεστώς

To 2003 είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε σοβαρή ρήξη με το καθεστώς. Η απόφασή του να τυπώσει το κείμενο ενός αρθρογράφου του, το οποίο ασκούσε κριτική στον διδάσκαλο Ibn Taymiyya (1263–1328), οδήγησε στην απόλυσή του από την εφημερίδα Al Watan μετά από προσωπική παρέμβαση της ίδιας της κυβέρνησης. Τότε άρχισε να ακούγεται για πρώτη φορά το όνομά του στη Δύση ως ενός δημοσιογράφου με πολύ προοδευτικές απόψεις για τα δεδομένα της συντηρητικής -σε μεσαιωνικό επίπεδο- Σαουδικής Αραβαίας.

Στον αραβικό κόσμο τώρα, πάντοτε προκαλούσε αίσθηση η πολύ καλή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Osama Bin Laden. Οι συνεντεύξεις που του είχε παραχωρήσει ο τελευταίος ήταν αρκετές και σε πολύ διαφορετικές περιστάσεις. Πάλι εδώ, οι υπόνοιες ότι ο Khasoggi μπορεί να συνεργαζόταν με τις μυστικές σαουδαραβικές υπηρεσίες πάνω σε αυτό δίνουν και παίρνουν. Σίγουρα όμως ο δημοσιογράφος αποκήρυξε μετά βδελυγμίας τον τρομοκράτη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το 2018 ηγείται ενός νέου πολιτικού φορέα που θα θεωρηθεί άμεση απειλή για το στέμμα

Τα τελευταία χρόνια οι τριβές του με το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας του εντείνονταν όλο και περισσότερο. Ξανά και ξανά βρέθηκε να χάνει ή να αλλάζει θέση εργασίας για κάποιο "δημοσιογραφικό ατόπημα" στα μάτια των κρατούντων. Ασκεί κριτική για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, για τις διπλωματικές διαφωνίες της κυβέρνησης με άλλες χώρες -από το Κατάρ μέχρι τον Καναδά, υποστηρίζει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις (όπως το να οδηγούν οι γυναίκες) και δηλώνει ευθαρσώς ότι η χώρα του οφείλει να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει σε ένα περισσότερο δημοκρατικό καθεστώς.

Jamal Khashoggi: Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας δολοφονίας
Πράκτορες των σαουδαραβικών υπηρεσιών ερευνούν την "εξαφάνιση" στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης (15 Οκτωβρίου).

Το 2017 το χάσμα μεταξύ Khasoggi και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας γίνεται ρήξη. Το φίμωμα του λογαριασμού του στο twitter (που αριθμούσε 1,7 εκ. followers) τον οδηγεί στην αυτοεξορία στην Αμερική όπου αρχίζει να συνεργάζεται με την Washington Post. Λίγο καιρό αργότερα ηγείται της προσπάθειας ενός νέου πολιτικού φορέα που θα έχει το όνομα "Δημοκρατία για τον Αραβικό κόσμο τώρα", ενός κόμματος που θα θεωρηθεί άμεση απειλή για το στέμμα. 

Στις 19 Οκτωβρίου 2019, κι ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για στενές σχέσεις του Donald Trump με τον Πρίγκιπα Mohammad bin Salman, τον άνθρωπο που φωτογραφίζεται ως ο εγκέφαλος πίσω από την "εξαφάνιση" του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο Jamal Khasoggi μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε σύμβολο. Διότι μπορεί να μην ήταν άγγελος, ούτε δαίμονας, είναι όμως σίγουρα άλλος ένας νεκρός δημοσιογράφος στον αγώνα ενάντια στις απολυταρχίες του πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.