Κυνηγώντας πετρέλαιο μερικά μίλια νότια της Κρήτης

Το πρώτο βήμα για την εξόρυξη του "μαύρου χρυσού" στην περιοχή είναι γεγονός.

Γράφει: Esquire Editors 17 Ιουλίου 2020

Το πράσινο φως για έρευνες που αφορούν το πετρέλαιο σε νέες  περιοχές νοτίως της Κρήτης σε άλλο θαλάσσιο οικόπεδο, πέραν εκείνων που έχουν ήδη παραχωρηθεί στα δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, ανοίγει η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το ΥΠΕΝ. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε χθες και αφορά σε θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 33,933 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Βάσει της ΣΜΠΕ το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης διαρθρώνεται σε 3 φάσεις, ήτοι στην φάση της έρευνας, στη φάση της ανάπτυξης και παραγωγής και στην φάση της αποξήλωσης - αποσυναρμολόγησης των εγκαταστάσεων. 

Σημειώνεται ότι με την έκδοση της ΣΜΠΕ, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης σε εταιρεία ή σε εταιρείες που θα αναλάβουν την παραχώρηση. Αυτό άλλωστε ήταν και το σκεπτικό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογοναθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία και αιτήθηκε την έκδοση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πλέον με την έκδοση της ΣΜΠΕ η περιοχή είναι έτοιμη για να τρέξει πιο γρήγορα πιθανή παραχώρηση εάν και εφόσον αποφασιστεί από την κυβέρνηση ή εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον για έρευνα.

Τονίζεται ότι για την εν λόγω περιοχή, η ΕΔΕΥ είχε παρουσιάσει σε πετρελαϊκές εταιρείες τις διαθέσιμες σεισμικές καταγραφές, εισπράττοντας το αρχικό ενδιαφέρον της αγοράς. Ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία επίσημη πρόταση αλλά ούτε προτίθεται το ΥΠΕΝ να προχωρήσει άμεσα τη διαγωνιστική διαδικασία. 

Επίσης όπως διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά, οι ίδιες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η έκδοση της ΣΜΠΕ δε συνδέεται επ᾽ ουδενί με την ένταση που έχει προκληθεί με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα και τις δηλώσεις ότι θα προχωρήσουν οι έρευνες από την πλευρά της Άγκυρας νοτίως και ανατολικά της Κρήτης. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ερευνήσει με σεισμικές καταγραφές την περιοχή στην οποία εγείρει διεκδικήσεις ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέσω της παράνομης συμφωνίας για τη χάραξη ΑΟΖ με τη Λιβύη. 

Τέλος υπενθυμίζεται ότι για τα άλλα θαλάσσια οικόπεδα στα νότια και δυτικά της Κρήτης, πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της γαλλικής Total, η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ExxonMobil. Στη συνάντηση η γαλλική εταιρεία είχε συμφωνήσει στην κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για τη διενέργεια των νέων σεισμικών ερευνών μέχρι το Μάρτιο του 2021. 

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

'Έφυγε' από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Παναθηναϊκό Κίνημα, για πράσινη νίκη στις εκλογές

Το "Παναθηναϊκό Κίνημα" θα βρίσκεται ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πέντε αβεβαιότητες για τις τράπεζες που διέλυσαν οι εκλογές

Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τα στενά όρια του οικονομικού διαζυγίου ΗΠΑ - Κίνας

Το νέο μότο Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι το de-risking.

Κάτι τρέχει με την περιουσία του Bernard Arnault

"Τρίζει" η (πρώτη) θέση του στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η δολοφονία του George Floyd άλλαξε τον κόσμο

Τρία χρόνια μετά, άνθρωποι στην Αμερική και αλλού στον κόσμο συνεχίζουν να μη μπορούν να αναπνεύσουν. Κάτι όμως έχει αλλάξει.

Γραφει Γιαννης Σπανος