Πόσο κόστισε η πανδημία στην ελληνική οικονομία

Το ξέσπασμα του κορονοϊού είχε μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό του 2020.

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιανουαρίου 2021

Πάνω από 20 δισ.. υπολογίζεται η "τρύπα" που δημιούργησε η πανδημία του Covid 19 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 αν λάβει κανείς υπόψιν τις προβλέψεις που είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και τα αποτελέσματα για το 12μηνο όπως ανακοινώθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αν δεν είχαμε την έκρηξη της πανδημίας η Ελλάδα είχε για άλλον ένα χρόνο την υποχρέωση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο. Το πρώτο κύμα του covid -19 ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό και ήρε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τους δημοσιονομικούς κανονισμούς.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, αυξήθηκε λόγω της πανδημίας κατά 20,47 δισ. ευρώ. Από την αρχική πρόβλεψη για έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 2,325 δισ. που έκανε ο προϋπολογισμός, φτάσαμε στο τέλος του 2020 σε ένα έλλειμμα ρεκόρ το ύψος του οποίου έφτασε τα στα 22,8 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως η πρόβλεψη για το πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν ότι θα είχαμε πλεόνασμα περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο πάντα κρατικού προϋπολογισμού. Τελικά, είχαμε ένα αποτέλεσμα κατά 21,7 δισ. χειρότερο, φτάνοντας σε ένα πρωτογενές έλλειμμα ρεκόρ της τάξης των 18,2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχες ανατροπές είχαμε στις αρχικές προβλέψεις για έσοδα και δαπάνες. Οι προβλέψεις που έκανε ο προϋπολογισμός του 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού δεν υπήρχε καν ως ενδεχόμενο, ήταν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού για τον προηγούμενο χρόνο θα έφταναν τα 54,71 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2020 με βάση τα τελευταία στοιχεία ήταν λιγότερα κατά 8,16 δισ. ευρώ στα 46,54 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα παρότι είχαν πορεία καλύτερη του αναμενομένου, είχαν ανάλογη απόκλιση. Ο προϋπολογισμός του 2020 προέβλεπε ότι θα έφταναν τα 51 ,16 δισ. ευρώ. Τελικά αν και άντεξαν και το δεύτερο lockdown, δεν ξεπέρασαν τα 42,71 δισ.. Δηλαδή ήταν 8,39 δισ. λιγότερα από την αρχική πρόβλεψη. Βεβαίως, το αποτέλεσμα για τα έσοδα από φόρους θα είναι πλήρες στο τέλος Φεβρουαρίου, αφού μέχρι και τότε θα πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Ακόμη κι έτσι, η απόκλιση από τις αρχικές προβλέψεις, θα είναι μεγάλη .

Η μεγάλη απόκλιση, όμως προκύπτει στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Από την πρόβλεψη για δαπάνες στα 57 ,16 δισ. που έκανε ο προϋπολογισμός του 2020 τελικά έφτασαν στα 70,75 δισ. στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ήταν δηλαδή 13,6 δισ. ευρώ υψηλότερες. Οι λόγοι είναι οι γνωστοί: μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και της άρσης των δημοσιονομικών κανόνων, το κράτος εκτός από την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας καλύπτει μισθούς και εισφορές σε περίπου 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και την απώλεια τζίρου για περίπου 500.000 επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το μόνο καλό σε επίπεδο προϋπολογισμού, ήταν η υπεραπορρόφηση κοινοτικών πόρων. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα 6,75 δισ. ευρώ έφτασε στα 10,4 δισ. ευρώ με βασική αιτία την απελευθέρωση της διαχείρισης και των πόρων που δικαιούνται τα κράτη μέλη από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Η Ελλάδα απορρόφησε περίπου 3 δισ. περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, για να καλύψει ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. 

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος αποχωρεί από την πολιτική

Ο πρώην δημοσιογράφος και μέχρι πρόσφατα πολιτικός επιστρέφει σε παλιά γνώριμα "λημέρια".

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι συμβαίνει με την αδιανόητη κακοποίηση του χάσκι στην Αράχωβα

Το άτυχο ζώο έπεσε θύμα βιασμού με αιχμηρό αντικείμενο στις 26 Νοεμβρίου και σύμφωνα με όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες, ο αυτόπτης μάρτυρας φοβάται να καταθέσει όσα είδε.

Οι πέντε ώρες του Erdogan στην Αθήνα

Δεν πρόκειται για επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους, αλλά για ένα συμβούλιο συνεργασίας.

Η κολοσσιαία ποσότητα CO2 που εκπέμφθηκε μέσα στο 2023

Δε θέλουμε να μάθουμε τι θα συμβεί στο εξής που έχουν μειωθεί σημαντικά οι δασικές εκτάσεις από τις πυρκαγιές.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το όνειρο του Nelson Mandela, δε μπορεί, θα επικρατήσει

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, ο Nelson Mandela φεύγει από τη ζωή έχοντας δώσει πολλές μάχες και έχοντας κερδίσει ακόμα περισσότερες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα