Η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους της Αφρικής

Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Μαύρης Ηπείρου το 2021.

Γράφει: Esquire Editors 26 Ιανουαρίου 2021

Στην Αφρική -όπως και στον υπόλοιπο κόσμο- οι πλουσιότεροι άνθρωποι της ηπείρου κάθε άλλο παρά ζημιώθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού. Η μέση περιουσία των 18 δισεκατομμυριούχων της Αφρικής διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 12% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην άνοδο που κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά της Νιγηρίας. 

Τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της ηπείρου διατήρησε για δέκατη διαδοχική χρονιά ο Aliko Dangote από τη Νιγηρία, με περιουσία 12,1 δισ. δολαρίων. Ο Dangote πρόσθεσε στις τσέπες του 2 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, χάρη στο "άλμα” κατά 30% που κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Dangote Cement, που αποτελεί μακράν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του. 

Δεύτερος τη τάξει είναι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Nassef Sawiris, με τη σημαντικότερη επένδυσή του να είναι το ποσοστό 6% που διατηρεί στον κολοσσό αθλητικών ειδών Adidas. 

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Nicky Oppenheimer από τη Νότια Αφρική, πρώην κληρονόμος σημαντικού ποσοστού στην εταιρεία διαμαντιών DeBeers. Ο Oppenheimer βρισκόταν στο "τιμόνι” της DeBeers μέχρι και το 2012, χρονιά κατά την οποία πούλησε το 40% της εταιρείας που κατέχει η οικογένειά του στον κολοσσό AngloAmerican έναντι 5,1 δισ. δολαρίων.

Ο πλέον κερδισμένος, ωστόσο, δισεκατομμυριούχος της ηπείρου φέτος είναι ο επίσης Νιγηριανός μεγιστάνας του κλάδου τσιμέντου, Abdulsamad Rabiu. Οι μετοχές της εταιρείας του, BUA Cement PLC, διπλασιάστηκαν σε αξία σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, η περιουσία του Rabiu εκτινάχθηκε κατά 77%, στα 5,5 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Rabiu και ο γιος του κατέχουν από κοινού περίπου το 97% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με μόλις το υπόλοιπο 3% να έχει διατεθεί σε επενδυτές.

Το Χρηματιστήριο της Νιγηρίας, εξάλλου, απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες είτε να διαθέσουν το 20% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου τους στο ευρύ κοινού, είτε οι μετοχές που βρίσκονται σε διασπορά να έχουν αξία τουλάχιστον 20 δισ. νάιρα -περίπου 50 εκατ. δολάρια-, ποσό όμως που είναι πραγματικά μικρό. (Το Forbes πάντως υπολογίζει με discount την αξία των μετοχών μιας εταιρείας, όταν η διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου είναι μικρότερη του 5%).

Παρότι ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αφρικής είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται, δεν έλειψαν και αυτοί που έχασαν φέτος το "εισιτήριο” για τη λίστα του Forbes καθώς είδαν τις περιουσίες τους να υποχωρούν κάτω του ορίου του 1 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τις μόνες γυναίκες της Αφρικής που ανήκαν μέχρι πέρυσι στη λίστα των ελίτ: την Folorunsho Alakija από τη Νιγηρία και την Isabel dos Santos από την Ανγκόλα.

Το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία της Alakija, ιδιοκτήτριας εταιρείας πετρελαίου, υποχώρησε κάτω από το 1 δισ. δολάρια φέτος, λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Σε ό,τι αφορά την Dos Santos, η οποία από το 2013 έως και πέρυσι κατείχε τον τίτλο της "βασίλισσας” της Αφρικής, έπεσε από τον "θρόνο” της μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων για το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων τόσο στην Ανγκόλα όσο και στην Πορτογαλία. 

Τον Ιανουάριο του 2020, ο γενικός εισαγγελέας της Αγκόλα κατηγόρησε την Dos Santos για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το δικαστήριο της Αγκόλας ισχυρίστηκε ότι η Dos Santos, ο σύζυγός της Sindika Dokolo (που πέθανε τον Οκτώβριο του 2020, σε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατάδυσης) και ένας ακόμη συνεργάτης τους, ζημίωσαν την κυβέρνηση της Αγκόλα τουλάχιστον κατά 1,14 δισ. δολάρια. Έκτοτε, το Forbes δεν υπολογίζει πλέον τα "παγωμένα” περιουσιακά στοιχεία της Dos Santos ως περιουσία της. Η Dos Santos, δε, μέσω του εκπροσώπου της αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Για να επανέλθουν στη λίστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 18 δισεκατομμυριούχοι της Αφρικής προέρχονται από επτά διαφορετικές χώρες. Η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος διαθέτουν πέντε δισεκατομμυριούχους έκαστη, ενώ ακολουθεί η Νιγηρία με τρεις και το Μαρόκο με δύο. 

Η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων της ηπείρου ανέρχεται σε 73,8 δισ. δολάρια, ποσό ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η λίστα περιελάμβανε 20 δισεκατομμυριούχους με συνδυαστική περιουσία 73,4 δισ. δολαρίων. 

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής

No1: Aliko Dangote
Καθαρή περιουσία: 12,1 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Κλάδος τσιμέντου, ζάχαρη

No2: Nassef Sawiris
Καθαρή περιουσία: 8,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Κατασκευές, επενδύσεις

No3: Nicky Oppenheimer
Καθαρή περιουσία: 8 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διαμάντια

No4: Johann Rupert
Καθαρή περιουσία: 7,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Είδη πολυτελείας

No5: Mike Adenuga
Καθαρή περιουσία: 6,3 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τηλεπικοινωνίες, πετρέλαιο

No6: Abdulsamad Rabiu
Καθαρή περιουσία: 5,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Κλάδος τσιμέντου, ζάχαρη

No7: Issad Rebrab
Καθαρή περιουσία: 4,8 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τρόφιμα

No8: Naguib Sawiris
Καθαρή περιουσία: 3,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τηλεπικοινωνίες

No9: Patrice Motsepe
Καθαρή περιουσία: 3 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Ορυχεία

No10: Koos Bekker
Καθαρή περιουσία: 2,8 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Μέσα ενημέρωσης, επενδύσεις

No11: Mohamed Mansour
Καθαρή περιουσία: 2,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες

No12: Aziz Akhannouch
Καθαρή περιουσία: 2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Πετρέλαιο, διάφορες δραστηριότητες

No13: Mohammed Dewji
Καθαρή περιουσία: 1,6 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες

No14: Youssef Mansour
Καθαρή περιουσία: 1,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες

No15: Othman Benjelloun
Καθαρή περιουσία: 1,3 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τράπεζες, ασφάλειες

No16: Michiel Le Roux
Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τράπεζες

No17: Strive Masiyiwa
Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τηλεπικοινωνίες

No18: Yasseen Mansour
Καθαρή περιουσία: 1,1 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες

Μεθοδολογία

Η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους της Αφρικής περιλαμβάνει ανθρώπους που διαμένουν στην ήπειρο ή έχουν την κύρια δραστηριότητά τους εκεί, εξαιρουμένου του γεννημένου στο Σουδάν Mo Ibrahim, ο οποίος είναι Βρετανός πολίτης, και του Mohamed Al-Fayed, που είναι κάτοικος Λονδίνου αλλά με αιγυπτιακή υπηκοότητα. Ο δε Strive Masiyiwa, υπήκοος Ζιμπάμπουε και κάτοικος Λονδίνου, εμφανίζεται στη λίστα λόγω της δραστηριότητά του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Αφρική.

Το Forbes υπολόγισε την καθαρή περιουσία των συμμετεχόντων στη λίστα λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές των μετοχών τους στο χρηματιστήριο και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου 2021. Για την εκτίμηση της αξίας των μη εισηγμένων επιχειρήσεων, ελήφθησαν υπόψη τα εκτιμώμενα έσοδα ή κέρδη τους τα οποία συγκρίθηκαν με αυτά ομοειδών εισηγμένων εταιρειών. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη λίστα έγιναν είτε πλουσιότεροι είτε φτωχότεροι στο διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία συγκρότησης της λίστας του Forbes.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.