Το επόμενο βήμα του Jeff Bezos

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παραιτήθηκε από CEO της Amazon. Τι θα κάνει μετά;

Να και μία κίνηση που δεν περίμενε κανείς. Ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ανακοίνωσε πριν μερικές ώρες ότι παραιτείται από CEO της Amazon. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει στην τύχη του το μεγαλύτερο portal ηλεκτρονικού εμπορίου -που ο ίδιος ξεκίνησε το 1994 ως ένα online βιβλιοπωλείο- αλλά θα αναλάβει τον ρόλο του Προέδρου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Παρότι η κίνησή του θα μπορούσε να εκληφθεί από πολλούς ως κάποιου είδους συνταξιοδότηση, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στα σχέδιά του.

Το επόμενο βήμα του Jeff Bezos

Ποια είναι η επόμενη κίνησή του

Μάλιστα, όχι απλώς δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί, αλλά η απόφασή του να αυτοϋποβιβαστεί στην ιεραρχία, μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη επιθυμία για επανεκκίνηση στην καριέρα του. Απ' ότι φαίνεται, τώρα θα επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει την περιουσία του, αλλά και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, μέσω των άλλων εταιρειών που έχει ιδρύσει, αλλά και τα project τα οποία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια.

Με την προσωπική του περιουσία να ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αρκετό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσει τόσο τα δικά του πάθη όσο και εκείνα που θα τον ιντριγκάρουν.

Η επιστολή του προς τους εργαζομένους της Amazon

Ο ίδιος, έγραψε χαρακτηριστικά στο email που έστειλε σε όλους τους συνεργάτες και τους υφιστάμενούς του στην εταιρεία: "Ως Εκτελεστικός Πρόεδρος θα συνεχίσω να εμπλέκομαι σε σημαντικές πρωτοβουλίες της Amazon και την ίδια στιγμή θα έχω την ενέργεια που απαιτείται για να εστιάσω στο Day 1 Fund, το Bezos Earth Fund, το Blue Origin, την Washington Post και τα υπόλοιπα project που αποτελούν το πάθος μου. Δεν είχα ποτέ πριν τόση ενέργεια και η απόφασή μου δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους συνταξιοδότηση. Έχω πραγματικά παθιαστεί  με τον αντίκτυπο που πιστεύω ότι μπορούν να αποκτήσουν αυτοί οι οργανισμοί".

ΑΜΑΖΟΝiSTOCK

Tα σημαντικότερα προσωπικά project του Bezos

Όπως γράφτηκε σήμερα σε διάφορα διεθνή μέσα, από όλα αυτά τα projects, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Blue Origin, καθώς έχει τη δυναμική να ανταγωνιστεί τη SpaceX του Elon Musk και να υποστηρίξει την επόμενη αποστολή της NASA στη Σελήνη.

 Η Blue Origin, που αποτελεί ένα από τα παιδικά όνειρα του Bezos, ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2000 και έκτοτε έχει παράγει σημαντικό έργο στον τομέα του consumer space. Ένας από τους στόχους της, είναι το να κάνει τα ταξίδια στο διάστημα πιο προσιτά, μέσω επαναχρησιμοποιήσιμων συστημάτων εκτόξευσης. 

Το δεύτερο σημαντικότερο project του Αμερικανού μεγιστάνα είναι το φιλανθρωπικό Day 1 Fund που το ξεκίνησε το 2018, από κοινού με την τότε σύζυγό του MacKenzie Scott. Αυτή η επένδυση, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που οφείλει το όνομά της στην αρχή του Bezos να θεωρεί κάθε μέρα ως την Πρώτη Ημέρα, στοχεύει στην υποστήριξη άστεγων οικογενειών και τη χρηματοδότηση ευκαιριών που σχετίζονται με την εκπαίδευση. 

AMAZON ΦΟΡΤΗΓΑiSTOCK

Μια μελετημένη κίνηση; 

Ο Bezos, βέβαια, δεν είναι ούτε ο μοναδικός ούτε ο πρώτος πρωτοκλασάτος CEO ενός τεχνολογικού κολοσσού που να προβαίνει σε μία τέτοιου είδους παραίτηση. Είχε προηγηθεί ο Eric Schmidt της Google και ο Bill Gates της Microsoft που, αμφότεροι, είχαν παραιτηθεί από CEO των εταιρειών τους για να αυτοϋποβιβαστούν σε εκτελεστικούς προέδρους. Μάλιστα, ο Bill Gates στη συνέχεια απλώς εστίασε στις φιλανθρωπίες μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation.

Άραγε θα κάνει το ίδιο και ο Bezos; Θα τον θυμόμαστε για πάντα από την Amazon ή τα επόμενα projects του θα αποδειχθούν εξίσου ή και περισσότερο σημαντικά στους τομείς που αγγίζουν, ώστε η Amazon να θεωρείται κάποτε στο μέλλον μόνο η αρχή της πορείας του; Ο χρόνος θα δείξει.

Μέρα πρώτη και ξεκινήσαμε να μετράμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".