Τελικά ο Warren Buffett πουλά ή αγοράζει μετοχές;

Με ποιο τρόπο κινείται πια το επενδυτικό όχημα του Buffett.

Γράφει: Esquire Editors 18 Φεβρουαρίου 2021

Ήταν ήδη αρκετά ασφαλές να έλεγε κανείς ότι ο Warren Buffett δεν θα ενέδιδε στην αγοραστική φρενίτιδα του φαινομένου GameStop. Ωστόσο, μια κατάθεση εγγράφων προς τις ρυθμιστικές αρχές την Τρίτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο διάσημος επενδυτής εξακολουθεί να είναι διστακτικός σχετικά με τις μετοχές γενικότερα, με την Berkshire Hathaway να επιστρέφει στη συγκέντρωση μετρητών, αφιππεύοντας μια αγορά που έχει αποδιοργανωθεί από μια παγκόσμια πανδημία, απότομα εκτινασσόμενες αποτιμήσεις και, πιο πρόσφατα, πικρόχολους χρήστες του Reddit.

Η επενδυτική δραστηριότητα της Berkshire κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του 2020 ήταν μάλλον σπασμωδική, αντικατοπτρίζοντας την χαοτική και αβέβαιη στιγμή στην οποία βρίσκεται ο κόσμος - και αυτό σε μια περίοδο που προηγήθηκε του φαινομένου GameStop και των αστείων γύρω από τις meme-stocks που σάρωσαν τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Απαισιόδοξο πνεύμα

Το επενδυτικό όχημα του Buffett πούλησε ακόμη περισσότερες μετοχές τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της JPMorgan Chase, αύξησε τα μερίδιά της σε ορισμένους φαρμακευτικούς κολοσσούς, ωστόσο εγκατέλειψε την Pfizer, περιέκοψε τη θέση της στην Apple και αγόρασε νέες συμμετοχές στις Verizon Communications και Chevron.

Πρόκειται για μια αντιστροφή πορείας σε σχέση με το πιο αισιόδοξο πνεύμα το οποίο κυριαρχούσε στην Berkshire το γ’ τρίμηνο, όταν μετετράπη σε καθαρό αγοραστή μετοχών και φαινόταν αισιόδοξη για τα πάντα, από φαρμακοβιομηχανίες και ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους, έως την ασύρματη τεχνολογία 5G και τις προοπτικές της πιο hot IPO στον κλάδο της τεχνολογίας: εκείνης της Snowflake. Τότε, ο τίτλος του σχολίου μου έφτανε να αναφέρει: "Ο Warren Buffett αρέσκεται και πάλι στις μετοχές".

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είναι το σκεπτικό του Buffett αυτή την περίοδο - τα έγγραφα τα οποία υποβλήθηκαν την Τρίτη δεν καλύπτουν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο - αυτό λογικά θα γίνει σαφέστερο την επόμενη εβδομάδα, όταν ο δισεκατομμυριούχος θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire. Μπορούμε, ωστόσο, να εξαγάγουμε μερικά συμπεράσματα από τα ψήγματα που άφησε να διαφανούν τους τελευταίους μήνες.

Εστιασμένη δραστηριότητα

Κατ’ αρχήν, η Berkshire φαίνεται να μένει σταθερή σε εταιρείες που έχουν ξεκάθαρα εστιασμένες δραστηριότητες (εκτός των τραπεζών). Αναφέρει πλέον μερίδια στην T-Mobile US όσο και στην Verizon, οι οποίες εστιάζουν εξ ολοκλήρου στα 5G ασύρματα δίκτυά τους.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι η AT&T έμεινε έξω από αυτό το "στοίχημα", καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ενσωμάτωσης της αποκτηθείσας Time Warner και προσπαθεί να εκτιμήσει χρηματοοικονομικά την συνακόλουθη "εισβολή" της στις εφαρμογές video streaming  με "όχημα" το HBO Max.

Το μάντρα των αγορών του Buffett ήταν πάντα να διατηρεί θέσεις σε "απλές" επιχειρηματικές δραστηριότητες τις οποίες κατανοεί απόλυτα. Αυτή ήταν άλλωστε και η υπεράσπιστική γραμμή εκ μέρους του όσον αφορά την αγορά - έκπληξη μετοχών της Amazon.com από την Berkshire το 2019, μιας επένδυσης που δεν έγινε από τον Buffet, αλλά από έναν από τους "υπαρχηγούς" του. "Ψάχνουν για πράγματα που αισθάνονται ότι τα καταλαβαίνουν", είχε πει στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας εκείνο το έτος, αναφερόμενος στους διαχειριστές χρημάτων Todd Combs και Ted Weschler.

Αρχικά φαινόταν ότι η πανδημία θα δημιούργησε συνθήκες που ευνοούν την πεμπτουσία των αγορών του Buffett, δεδομένου ότι ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι ένας ευκαιριακός αγοραστής ο οποίος αναζητά περιουσιακά στοιχεία που δεν προτιμώνται σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά διαθέτουν ξεκάθαρη δυνατότητα ανάκαμψης.

Αντίθετα, οι ίδιες τεράστιες αποτιμήσεις για τις οποίες "γκρίνιαζε" τα τελευταία χρόνια κρατήθηκαν ανέπαφες σε ορισμένες κλάδους, ενώ άλλοι έχουν δεχθεί έως και ανεπίστρεπτα πλήγματα ως αποτέλεσμα της κρίσης. Οι "κατεργάρηδες" μικροεπενδυτές της φρενίτιδας GameStop δείχνουν επίσης πόσο μακριά έχει μετακινηθεί η αγορά από τον 90χρονο Buffett, ο οποίος κάποτε είχε κερδίσει το παρατσούκλι του Προφήτη από την Όμαχα.

Η μετοχή της Berkshire, η οποία δεν πληρώνει μέρισμα, σημείωσε άνοδο 8,6% τους τελευταίους 12 μήνες, μένοντας πίσω σε σχέση με την άνοδο κατά 18% του S&P 500. Η Berkshire υπολείπεται του δείκτη και σε 5ετή και 10ετή βάση.

Τα αναπάντεχα επιτυχημένα στοιχήματα και ο νέος "τσιγγούνης" Buffett

Οι κορυφαίες αποδόσεις μετοχών στις οποίες πόνταρε η Berkshire τους τελευταίους 12 μήνες είναι χαρακτηριστικές όσον αφορά τη συναρπαστική εξέλιξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Η BYD, κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, σημείωσε άνοδο επιπέδου πενταπλασιασμού της αξίας της, ακολουθούμενη από την εταιρεία Snowflake της Silicon Valley, η οποία είδε την τιμή της μετοχής της να διπλασιάζεται μετά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, υπάρχει η RH, παλαιότερα γνωστή ως Restorasi Hardware. Επρόκειτο για ένα στοίχημα που έκανε μερικούς από εμάς να ξύνουμε το κεφάλι μας, τουλάχιστον στην αρχή, αργότερα ωστόσο αποδείχθηκε ότι διακρινόταν από επικό συγχρονισμό. Με μια σκανδαλώδη εύνοια της τύχης, η Berkshire αγόρασε μερίδιο στην RH ακριβώς πριν το ξέσπασμα μιας πανδημίας που θα οδηγούσε τους εύπορους Αμερικανούς να αγοράσουν και να εξοπλίσουν δεύτερες κατοικίες, σε μια προσπάθεια απόδρασης από την κλειστοφοβική ζωή της πόλης. Το μερίδιο της Berkshire στην RH μπορεί να είναι σχετικά μικρό, αξίας μόλις 844 εκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο αυτή η αξία είναι πια περίπου κατά 600 εκατομμύρια δολάρια μεγαλύτερη σε σχέση με την περίοδο που η εταιρεία του Buffett επένδυσε για πρώτη φορά στη μετοχή.

Ο μεγαλοεπενδυτής θα μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες και προβλέψεις την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο εκείνο το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν έχει κάνει τίποτα προκειμένου να διασπάσει το ισχυρό απόθεμα 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας του.

Ένας dealmaker o οποίος κάποτε δεχόταν επαίνους για την προφητική χρήση του κεφαλαίου του αρχίζει να κερδίζει τον τίτλο του "τσιγγούνη" - ίσως το μάθημα εδώ να είναι ότι αυτές οι δύο πλευρές όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει να συμβαδίζουν.

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Από πού θα προμηθευόμαστε τα self tests στο εξής

Τι θα γίνει με τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία.

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 18 - 24

Ανοιξε η πλατφόρμα για να μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και η τελευταία ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ΜΜΜ σήμερα

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία στο Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων.

Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα

Συνολικά 12.465 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα από τον κορονοϊό.

Όλα καλά για τον Christian Eriksen

Ο 29χρονος Δανός άσος ευχαρίστησε τους πάντες μέσω Instagram.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός και τα εργοστάσια της Κίνας

Τα εργοστάσια της Κίνας έχουν διανύσει μήνες απορροφώντας μία σειρά από σοκ, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων τιμών πρώτων υλών, της έλλειψης ημιαγωγών, ακόμη και της φραγής της Διώρυγας του Σουέζ.