Προς ακύρωση οι αποδείξεις στις δηλώσεις του 2021

Πώς η πανδημία επηρέασε ηλεκτρονικές συναλλαγές και αποδείξεις.

Γράφει: Esquire Editors 23 Μαρτίου 2021

Η συρρίκνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 22-25% το 2020 οδηγεί στην αναστολή του μέτρου συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος. Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ η πανδημία επηρέασε σημαντικά τη χρήση καρτών στην Ελλάδα. Με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13%-14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρά τη μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης (22%-25%) το 2020.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην ακύρωση του προστίμου για όσους δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Επί της ουσίας όσοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις το 2020 δεν πρόκειται να λάβουν ραβασάκι από την εφορία με πρόσθετο φόρο. Η αναστολή του προστίμου θα ισχύσει μόνο για τα εισοδήματα του 2020, ενώ για το τρέχον  έτος η κυβέρνηση επαναφέρει στο τραπέζι τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μάλιστα σχεδιάζει κίνητρα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες ιδιαίτερα για αυτούς που βρίσκονται υψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Με βάση τη νομοθεσία λιγότερες αποδείξεις σημαίνει και πέναλτι με συντελεστή 22% στη διαφορά των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.  Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ και παρουσιάσει 3.000 ευρώ θα πληρώνει πέναλτι επί της διαφοράς, δηλαδή στο ποσό των 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (1.000 x 22%) 220 ευρώ.

Τι να περιμένουμε

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει με το άνοιγμα της αγοράς να θεμοθετήσει επιπλέον κίνητρα τα οποία προβλέπουν ακόμα και κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Μεταξύ των σεναρίων που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο έτος περιλαμβάνονται:

1. Αύξηση των ποσών. Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις επικίνδυνες επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που για παράδειγμα 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.

2. Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων "μετρούν"  στη φορολοταρία. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων

3. Κλήρωση ακινήτων τα οποία  θα προέρχονται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. 

4. Φοροαπαλλαγές. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα των ηλεκτρονικών πληρωμών σε δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής. 

5. Διπλές αποδείξεις Εξετάζεται το σενάριο να μετράει δίπλα κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει αριστερός και πρόθυμος να πάει στρατό

Όλα όσα είπε στην πρώτη του πλήρη τηλεοπτική συνέντευξη.

Η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια σε μικροτσίπ. Αλλά γιατί;

Οι μαζικές επενδύσεις στην τεχνολογία των ημιαγωγών αποκαλύπτουν τις φιλοδοξίες της Κίνας σε μια ζωτικής σημασίας βιομηχανία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η κακοκαιρία Elias βούλιαξε ξανά τον Βόλο

Οι δρόμοι του Βόλου μετατράπηκαν σε χειμμάρους μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Μετά τον Daniel, η κακοκαιρία Elias

Οι περιοχές που θα πληγούν τις επόμενες ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.