Βαρύ χαρτί και στην Wall Street το Netflix

Πώς και γιατί η δημοφιλής πλατφόρμα streaming εξελίσσεται στο όνειρο κάθε επενδυτή.

Γράφει: Esquire Editors 30 Ιουνίου 2021

Η πέραση της Netflix Inc. στο τηλεοπτικό κοινό ροής περιεχομένου ωθεί τις άλλες εταιρείες του χώρου να επιδιώκουν ακριβές συγχωνεύσεις και εξαγορές που αποπνέουν την απόγνωσή τους. Και είναι ειρωνικό. Διότι η Netflix ενδεχομένως και πάλι θα βγει νικήτρια χωρίς να έχει ξοδέψει ούτε μία δεκάρα προκειμένου να αποκτήσει κάποιον ανταγωνιστή της.

Ο Brian Roberts της Comcast Corp. είναι ο τελευταίος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωση που λέγεται ότι μπήκε στο κυνήγι των εξαγορών. Εξετάζει τη σύναψη συμφωνιών με την ViacomCBS Inc. -η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας αρκετά πρόσφατης συγχώνευσης- αλλά και την Roku Inc., στην προσπάθειά του να διευρύνει το περιεχόμενο που προσφέρει το καλωδιακό δίκτυο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. 

Την ίδια στιγμή, ο David Zaslav της Discovery Inc. προσπαθεί να κλείσει συμφωνία για το τμήμα WarnerMedia της AT&T Inc. Ο πάροχος ασύρματων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι η τελευταία εταιρεία που εγκαταλείπει την "κούρσα” της ροής περιεχομένου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στα καλωδιακά δίκτυα και τους τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Η Amazon.com Inc. συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αγοράσει την Metro-Goldwyn-Mayer, το κινηματογραφικό στούντιο που είναι κυρίως γνωστό για την παραγωγή των ταινιών του James Bond. Εν τω μεταξύ, η PlayStation Vue της Sony Corp. και η Quibi τερμάτισαν αμφότερες τη δραστηριότητά τους, καθώς συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολο θα ήταν να αποκομίσουν κέρδος από τη παροχή περιεχομένου.

Το περιεχόμενο άλλωστε είναι ο "βασιλιάς” - του χρέους. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στον χώρο της παροχής περιεχομένου ψυχαγωγίας οδηγεί τους πάλαι ποτέ κυρίαρχους του κλάδου, όπως η Comcast και η Walt Disney Co. να αναλάβουν πρωτοφανή δάνεια προκειμένου να προστατεύσουν αφενός το μερίδιο αγορά τους και αφετέρου το κύρος τους. 

Η AT&T προκάλεσε ντόρο όταν έγινε ως ο μεγαλύτερος μη τραπεζικός δανειολήπτης στον κόσμο μετά την απόκτηση της Time Warner το 2018, έναντι τιμήματος 102 δισ. δολαρίων· τρία χρόνια αργότερα, όμως, εγκαταλείπει την κούρσα της ροής περιεχομένου. Το 2019, η Disney απορρόφησε την 21st Century Fox έναντι τιμήματος 85 δισ. δολαρίων, αυξάνοντας το "τριπλό στοίχημα” του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Bob Iger με την εξαγορά των Star Wars, Marvel και Pixar, που αποτέλεσαν τα θεμέλια της πλατφόρμας Disney+. Η Comcast, αφού έχασε τη "μάχη” για τη Fox, εξαγόρασε την Sky Plc έναντι περίπου 50 δισ. δολαρίων, ενώ η Shari Redstone συγχώνευσε τις δύο φθίνουσες εταιρείες μέσων ενημέρωσης του πατέρα της, τις Viacom και CBS.

Συνολικά, όλες αυτές οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνούν σε αξία την κεφαλαιοποίηση της Netflix. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν καταφέρει να πλήξουν το πελατολόγιο της Netflix που αριθμεί περισσότερους από 200 εκατομμύρια συνδρομητές, ούτε το πλήθος των επενδυτών που ποντάρουν στη μετοχή της. 

Πράγματι, η πρωτοπόρος εταιρεία ροής περιεχομένου κρατά στα χέρια της το πολυτιμότερο διαπραγματευτικό χαρτί του χώρου, αλλά δεν το έχει αξιοποιήσει για τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο της ροής περιεχομένου προσπαθούν να "αντιγράψουν” τη Netflix, αλλά χωρίς να ενστερνιστούν τις βασικές αρχές που έκαναν την εταιρεία την αγαπημένη του τηλεοπτικού κοινού: διατηρεί την όλη διαδικασία απλή, εμπλουτίζει τη γκάμα των δημιουργών περιεχομένου με τους οποίους συνεργάζεται και όχι τις συνδιαλλαγές της με τις τράπεζες, διασφαλίζει το ύψιστο επίπεδο τεχνολογίας και προσφέρει ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας χωρίς την "παρεμβολή” διαφημίσεων.

Η ειδοποιός διαφορά

Αντί της στρατηγικής των εξαγορών, οι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Netflix, Reed Hastings και Ted Sarandos, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή προγράμματος, κλείνοντας συμφωνίες με εξέχοντες παραγωγούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς του Χόλιγουντ και εξαγοράζοντας τα δικαιώματα δημοφιλών παραγωγών. Η τελευταία τους συμφωνία με την Amblin Partners, την εταιρεία παραγωγής του κορυφαίου σκηνοθέτη-παραγωγού μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών Steven Spielberg, λέει πολλά. 

Και παρότι κάποτε τα έξοδα παραγωγής περιεχομένου αποτελούν "επικίνδυνη αποστολή” για την εταιρεία, καθώς στηρίζονταν σε δανεισμό, πλέον οι επικεφαλής της Netflix υποστηρίζουν ότι η επιτυχία της εταιρείας είναι τέτοια που δεν έχει ανάγκη πλέον τον δανεισμό για να χρηματοδοτήσει την καθημερινή λειτουργία της, ενώ προσθέτουν ότι σύντομα θα ξεκινήσει "να μοιράζει” την περίσσεια ρευστότητά της.

Η αυξανόμενη δημοφιλία των πλατφορμών ροής περιεχομένου Disney+, HBO Max και Discovery+, πάντως, ωθεί τη Netflix να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά. Οι Hastings και Sarandos επενδύουν πλέον περισσότερο σε "εθιστικά” ριάλιτι, ενισχύουν την δραστηριότητα πώλησης ή ενοικίασης προγραμμάτων, και, δεδομένης της συμφωνίας που έκλεισαν με τον Spielberg, ίσως αναγνωρίζουν και την ανάγκη να καλύψουν τη μόνη αδυναμία του Netflix που σχετίζεται με την ποιότητα των ταινιών. 

Στις ΗΠΑ, η εφαρμογή της Netflix ενδεχομένως να έχει αγγίξει το όριο ανάπτυξής της, επομένως στόχος τους πλέον είναι να διατηρήσουν την ικανοποίηση των συνδρομητών τους στο μέγιστο επίπεδο. Θα είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα αν το επιτύχουν χωρίς να καταφύγουν σε μια αντι-ανταγωνιστική συγχώνευση ή χωρίς να πέσουν στην παγίδα όπου οδηγεί πολλούς διευθύνοντες συμβούλους το "εγώ” και η "παράνοιά” τους: ήτοι να χτίσουν μια αυτοκρατορία που όμως σπάνια αποφέρει τα αναμενόμενα.

Από: Capital.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.