Κι αν η Amazon αρχίσει να δέχεται Bitcoin;

Ο Jeff Bezos σκέφτεται να κάνει δεκτό το Bitcoin στην Amazon αλλά προς το παρόν κάτι τον κρατάει πίσω. Τι είναι αυτό;

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 11 Αυγούστου 2021

Μία αγγελία εργασίας έβαλε φωτιά στις σκέψεις όσων πιστεύουν ότι η Amazon θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος του Jeff Bezos ψάχνει έναν έμπειρο product leader για να αναπτύξει την προϊοντική στρατηγική και το σχέδιο δράσης του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου όσον αφορά την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα.

Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια

Στην πραγματικότητα, όπως διαβάζουμε στο ισπανικό Esquire, αυτό δεν σημαίνει ότι η Amazon θα αρχίσει να δέχεται αύριο κιόλας πληρωμές σε κρυπτονομίσματα αλλά μάλλον ότι προετοιμάζει μία σοβαρή ανάλυση του αντίκτυπου που θα έχουν στην εταιρεία οι συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα, πάντα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κοινώς, κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.

Το αληθινό διακύβευμα

Το αναπάντητο ερώτημα, λοιπόν, που γεννάει η συγκεκριμένη αγγελία δεν έχει να κάνει με τις κρυπτο-πληρωμές που μπορεί να αρχίσει να δέχεται κάποια στιγμή στο ασαφές απώτερο μέλλον η Amazon -μπουστάροντας με αυτόν τον τρόπο και τη φερεγγυότητα των κρυπτονομισμάτων- αλλά με το τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει μέσα στο 2021 έτσι ώστε η αστάθεια των ψηφιακών νομισμάτων να μην αποτελεί εμπόδιο για τις πληρωμές π.χ. σε Bitcoin.

Κι αν η Amazon αρχίσει να δέχεται Bitcoin;Getty Images

Τι σταματάει την Amazon από το να κάνει δεκτά τα κρυπτονομίσματα

Όλα δείχνουν ότι οι πληρωμές σε ψηφιακά νομίσματα βρίσκουν τροχοπέδη στη μείωση του περιθωρίου κέρδους για την Amazon. Κι αυτό γιατί ενώ οι συναλλαγές μπορούν να γίνουν, κάτι τέτοιο προαπαιτεί την εισαγωγή νέων, κοστοβόρων μεσαζόντων.

Υπάρχει επίσης όντως μία ανάγκη τεχνικού εκσυγχρονισμού π.χ. για την αποδοχή πληρωμών από πορτοφόλια φύλαξης (δηλαδή πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα - custodial wallets). Πάντως, η μονάδα υπολογιστικού νέφους της Amazon προσφέρει ήδη μία υπηρεσία blockchain, την Amazon Managed Blockchain, κάτι το οποίο υπήρξε ιδέα του Andy Jassy, του νέου CEO της εταιρείας και μας δείχνει ότι η τεχνολογία του blockchain δεν ήρθε να βρει την Amazon στον ύπνο.

Ανώριμη η αγορά των κρυπτονομισμάτων

Το να κάνεις αποδεκτά τα κρυπτονομίσματα ως μία μέθοδο πληρωμής απαιτεί μία κλίμακα που, για παράδειγμα, το Bitcoin, αυτή τη στιγμή, πολύ απλά, δεν τη διαθέτει. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι κάθε δευτερόλεπτο η Amazon πραγματοποιεί περίπου 700 συναλλαγές, ενώ οι συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο που εκτελούνται με Bitcoin είναι ανάμεσα στις 7 με τις 8.

Οι συναλλαγές με Bitcoin είναι λιγότερες επειδή υπάρχουν λιγότερα προϊόντα τα οποία μπορούν να αγοραστούν με κρυπτονομίσματα αλλά είναι προφανές ότι ο αριθμός τους θα πολλαπλασιαστεί αν και όταν ο κατάλογος της Amazon ανοίξει για κρυπτο-συναλλαγές (το μπουστάρισμα που αναφέραμε νωρίτερα).

> Διάβασε ακόμα: Είναι το Bitcoin έτοιμο να ανακάμψει;

"Θα κόψω κρυπτονόμισμα..."

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας υπόκειται, επίσης, σε ρυθμιστικές δυσκολίες, εξαιτίας των εξονυχιστικών ελέγχων στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Βέβαια, η Κίνα μέσα στο 2022 θα εκδώσει ψηφιακό γουάν, ενώ τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ανακοινώσει την έκδοση ψηφιακού δολαρίου και ψηφιακού Ευρώ στο σχετικά άμεσο μέλλον. Συνεπώς, η Amazon μπορεί να βρει απείρως πιο πρακτικό το να διαχειρίζεται πληρωμές με αυτά τα ψηφιακά νομίσματα.

Τελικά, η Amazon θα αρχίσει να δέχεται τα Bitcoin ή όχι;

Στο άμεσο μέλλον, κατηγορηματικά όχι. Και αυτό όχι τόσο γιατί είναι κάτι το πολύπλοκο τεχνικά ή τεχνολογικά, όσο λόγω μείωσης του περιθωρίου του κέρδους της. Την ίδια στιγμή που θα δημιουργήσει μία νέα θύρα πληρωμών για κρυπτονομίσματα θα αρχίσει να χάνει και από ένα μικρό ποσό από κάθε πώληση που πραγματοποιεί, κάτι που δυνητικά θα την αναγκάσει να υιοθετήσει μία νέα τιμολογιακή πολιτική με άγνωστα αποτελέσματα.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν η αγορά των κρυπτονομισμάτων είχε ωριμάσει, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε το αν και πότε θα συμβεί. Εκτός και αν υπάρχει κάποιος τρόπος όλο αυτό να δουλέψει ο οποίος, πολύ πιθανόν, εμάς να μας διαφεύγει.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 'ηνία' της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega

Μετά από 10 χρόνια, η Marta Ortega Pérez θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου.

Κορονοϊός: 7.486 νέα κρούσματα

Στους 664 οι διασωληνωμένοι και 88 θάνατοι σήμερα.

Γιατί αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 ετών και το πρόστιμο

Οι τρεις λόγοι που ελήφθη η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών. Η σύγκριση της Ελλάδας με Πορτογαλία, Δανία και Σουηδία.

Ο πληθωρισμός μέσα από τα μάτια των ειδικών

Τι βλέπουν οι ειδικοί για τον πληθωρισμό και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές.

Κορονοϊός: 6.677 νέα κρούσματα

Στους 104 οι θάνατοι και στους 657 οι διασωληνωμένοι.

Μερικά παράδοξα συμπεράσματα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμπντούλ Καρίμ αναμένει πάνω από 10.000 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον την ημέρα στη Νότια Αφρική, ως το τέλος της εβδομάδας.