3 θεωρίες για τα δισεκατομμύρια του Vladimir Putin

Πώς βγάζει δισεκατομμύρια ο Πρόεδρος της Ρωσίας;

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιανουαρίου 2022

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον προσωπικό πλούτο του Ρώσου ομόλογού του, προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα: Πόσο μεγάλη είναι αυτή η περιουσία και πώς τη δημιούργησε ο Vladimir Putin, ένας ισόβιος δημόσιος λειτουργός;

Πρόκειται για μια μυστηριώδη υπόθεση με την οποία το Forbes ασχολείται κατά την τελευταία 20ετία. Το να υπολογίσεις την καθαρή αξία του Vladimir Putin είναι ίσως ο πιο "σκοτεινός" γρίφος στο κυνήγι του πλούτου - πιο δυσεπίλυτος από την αξία κληρονόμων, άλλων επικεφαλής κρατών ή και "βαρόνων" ναρκωτικών που έχουμε "αποκρυπτογραφήσει" όλα αυτά τα χρόνια. Το να αποκαλύψουμε τον προσωπικό πλούτο ενός ατόμου είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα υπευθυνότητα, ειδικά εάν η υπόθεση αφορά τη Ρωσία - ο πρώτος αρχισυντάκτης της ρωσικής έκδοσης του Forbes, Πωλ Κλέμπνικοφ, διακινδύνευσε τη ζωή του γι' αυτό τον σκοπό όταν τον πυροβόλησαν στους δρόμους της Μόσχας το 2004, ενώ διερευνούσε το πώς έφτιαξαν τις περιουσίες τους οι πρώτοι Ρώσοι ολιγάρχες. 

Πού βρίσκεται, λοιπόν, και ποιο είναι το μέγεθος της περιουσίας σε βάρος της οποίας ο πρόεδρος Biden σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία; Δεν γνωρίζουμε. Αλλά, στην πάροδο των ετών και με βάση τις πηγές μας και την εμπειρογνωμοσύνη μας, έχουμε καταλήξει σε τρεις θεωρίες:

Θεωρία Νο1: Το "μοντέλο Χοντορκόφσκι"

Η πορεία του Forbes σε αυτή την "ποντικότρυπα" ξεκίνησε το 1997 με την έρευνα για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους και ένα κεντρικό θέμα του Κλέμπνικοφ που δημοσιεύθηκε το 2002, στο οποίο παρουσιαζόταν ένας ανερχόμενος Ρώσος ολιγάρχης: ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Την περίοδο εκείνη, η εταιρεία του, η Yukos, αντιπροσώπευε το 17% της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία και ο ίδιος θεωρείτο ότι ασκούσε σημαντική επιρροή στο Κρεμλίνο. Η προσωπική του αξία ανερχόταν 3,7 δισ. δολάρια και ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.

H συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού αφήνουν τα μεγαλύτερα ποσά οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα;

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτικών εισπράξεων σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Ύφεση δείχνουν και πάλι τα σήματα από τις 'φούσκες'

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ύφεση φαίνεται στον ορίζοντα.

Τι έψαχνε το FBI στο σπίτι του Donald Trump

Έγγραφα που αφορούν τα πυρηνικά της χώρας έψαχνε το FBI στο σπίτι του Trump.

Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με την εξάπλωση των ασθενειών

Οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ περισσότεροι από όσοι νομίζαμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Οι επιπτώσεις των δικαστικών περιπετειών του Donald Trump

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις έρευνες του FBI για τον Donald Trump.

Τα επικίνδυνα sites που έχουν το Predator

Σε έρευνα που δημοσίευσε τον Μάιο το insidestory.gr, αποκαλύπτεται ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.