3 θεωρίες για τα δισεκατομμύρια του Vladimir Putin

Πώς βγάζει δισεκατομμύρια ο Πρόεδρος της Ρωσίας;

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιανουαρίου 2022

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον προσωπικό πλούτο του Ρώσου ομόλογού του, προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα: Πόσο μεγάλη είναι αυτή η περιουσία και πώς τη δημιούργησε ο Vladimir Putin, ένας ισόβιος δημόσιος λειτουργός;

Πρόκειται για μια μυστηριώδη υπόθεση με την οποία το Forbes ασχολείται κατά την τελευταία 20ετία. Το να υπολογίσεις την καθαρή αξία του Vladimir Putin είναι ίσως ο πιο "σκοτεινός" γρίφος στο κυνήγι του πλούτου - πιο δυσεπίλυτος από την αξία κληρονόμων, άλλων επικεφαλής κρατών ή και "βαρόνων" ναρκωτικών που έχουμε "αποκρυπτογραφήσει" όλα αυτά τα χρόνια. Το να αποκαλύψουμε τον προσωπικό πλούτο ενός ατόμου είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα υπευθυνότητα, ειδικά εάν η υπόθεση αφορά τη Ρωσία - ο πρώτος αρχισυντάκτης της ρωσικής έκδοσης του Forbes, Πωλ Κλέμπνικοφ, διακινδύνευσε τη ζωή του γι' αυτό τον σκοπό όταν τον πυροβόλησαν στους δρόμους της Μόσχας το 2004, ενώ διερευνούσε το πώς έφτιαξαν τις περιουσίες τους οι πρώτοι Ρώσοι ολιγάρχες. 

Πού βρίσκεται, λοιπόν, και ποιο είναι το μέγεθος της περιουσίας σε βάρος της οποίας ο πρόεδρος Biden σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία; Δεν γνωρίζουμε. Αλλά, στην πάροδο των ετών και με βάση τις πηγές μας και την εμπειρογνωμοσύνη μας, έχουμε καταλήξει σε τρεις θεωρίες:

Θεωρία Νο1: Το "μοντέλο Χοντορκόφσκι"

Η πορεία του Forbes σε αυτή την "ποντικότρυπα" ξεκίνησε το 1997 με την έρευνα για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους και ένα κεντρικό θέμα του Κλέμπνικοφ που δημοσιεύθηκε το 2002, στο οποίο παρουσιαζόταν ένας ανερχόμενος Ρώσος ολιγάρχης: ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Την περίοδο εκείνη, η εταιρεία του, η Yukos, αντιπροσώπευε το 17% της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία και ο ίδιος θεωρείτο ότι ασκούσε σημαντική επιρροή στο Κρεμλίνο. Η προσωπική του αξία ανερχόταν 3,7 δισ. δολάρια και ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας.

H συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear