Το Μινιόν φωταγωγήθηκε ξανά μετά από 25 χρόνια

Το βράδυ της Τρίτης, το εμβληματικό κτήριο φωταγωγήθηκε με τρία χρώματα.

Γράφει: Esquire Editors 23 Νοεμβρίου 2023

Το νέο Μινιόν, το άλλοτε εμβληματικό πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, φωταγωγήθηκε και πάλι το βράδυ της Τρίτης 21 Νοεμβρίου, έπειτα από 25 χρόνια, ενώ οι πύλες του κτηρίου αναμένεται να ανοίξουν ξανά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023

Ειδικότερα, το βράδυ της Τρίτης, το ιστορικό Μινιόν φωταγωγήθηκε με τρία χρώματα. Το πορτοκαλί, που ήταν το σήμα κατατεθέν του πολυκαταστήματος, το οποίο μεσουρανούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Το δεύτερο χρώμα είναι το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της Βερανζέρου.

Να σημειώσουμε ότι το νέο Μινιόν, ακίνητο επιφάνειας 18.500 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη μέσα στο 2024, με μεικτές χρήσεις αφού θα διαθέτει γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η φωταγώγηση του Μινιόν δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που προχώρησαν σε αναρτήσεις γεμάτες νοσταλγική διάθεση για τα παιδικά του χρόνια και το εμβληματικό πολυκατάστημα.

Η ιστορία του Μινιόν 

Το 1934 ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα "Κατράντζος" που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, που διήρκησε έως τον Ιούλιο του 1981. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ για κανένα από αυτά και τελικώς, λόγω μακροχρόνιας παρέλευσης, τα ποινικά αδικήματα παραγράφηκαν. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο "Κατράντζος" κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε. Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργακάς παρέμεινε στη διεύθυνση του καταστήματος μέχρι και το 1991, οπότε και, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, το αγόρασε πάλι από το κράτος, για να αποχωρήσει τελικώς το 1992. Τελικώς το Μινιόν έκλεισε το 1998.

Είχε 9 ορόφους, αλλά ο όγδοος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.

Από: TheToc 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το παρασκήνιο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής με τη συμβολή ΣΥΡΙΖΑ και Αρβανίτη

"Αν δεν είχαμε το πόρισμα του ευρωκοινοβουλίου, τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε…".

Πέθανε ο Mark Dodson, η φωνή των Gremlins και του Star Wars

Είχε δανείσει τη φωνή του σε ταινίες Star Wars, στα Gremlins, αλλά και σε δεκάδες video games.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συγκλονιστική αναπαράσταση των 57 νεκρών των Τεμπών

Η δράση έλαβε χώρα την Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές

Όλα όσα γίνονται στα ευρωψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ο Joe Biden κινδυνεύει να χάσει τις προεδρικές εκλογές

Το ποσοστό αποδοκιμασίας του προέδρου ανέρχεται στο 55,2%, έναντι 39,2% θετικών γνωμών.