Τα drones ίσως δώσουν λύση στο πρόβλημα των κουνουπιών

Όχι, δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 25 Ιουνίου 2020

Ένα από τα πιο ενοχλητικά παρελκόμενα του καλοκαιριού είναι η εμφάνιση των κουνουπιών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν αστειεύονται και αποτελούν πολύ συχνά κίνδυνο ακόμη και για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα εν λόγω έντομα είναι υπεύθυνα για σχεδόν 1.000.000 κρούσματα ελονοσίας, δάγκειου και κίτρινου πυρετού ετησίως. Η μείωση του πληθυσμού τους είναι, σύμφωνα πάντοτε με τους ειδικούς, σχεδόν επιτακτική ανάγκη, ειδικά από τη στιγμή που κυκλοφορούν εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες. 

Για να γίνει αυτό όμως δεν χρειάζονται απαραίτητα ψεκασμοί, με τα χημικά που χρησιμοποιούνται να προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις προβλήματα στα ευρύτερα οικοσυστήματα. Η επιστήμη αυτή τη στιγμή εξετάζει μία άλλου είδους λύση, εναλλακτική από τα συνηθισμένα, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση drones. Ξέρω τι σκέφτηκες: Τη δοκιμασμένη λύση των ψεκασμών με drones. Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η καινούρια πρόταση για το πρόβλημα ονομάζεται Mosquarel και είναι ένα project που προέκυψε μετά τη σύμπραξη κάποιων χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρό θέμα με τα κουνούπια. Βασικός του στόχος είναι να μειωθεί ο πληθυσμός των εντόμων με την απελευθέρωση -μέσω drone- στείρων αρσενικών κουνουπιών, τα οποία θα συμβάλλουν σε αυτό με βιολογικό τρόπο. Μέχρι πρότινος, η διαδικασία γινόταν μέσω της απελευθέρωσης στο έδαφος, κάτι που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Η χρήση των drones -ώστε να απελευθερώνονται από αέρος τα κουνούπια- δοκιμάζεται εδώ και λίγα χρόνια σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη, με τους ειδικούς να έχουν παρατηρήσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες αρσενικά κουνούπια του είδους Aedes aegypti, τα οποία έχουν στειρωθεί, με σκοπό να "αντικαταστήσουν" τα γόνιμα αρσενικά κουνούπια και, συνεπώς, να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του είδους. Μόνο με 3 απελευθερώσεις εντόμων παρατηρήθηκε μείωση των αυγών σε ποσοστό 50% στις προαναφερθείσες περιοχές.

Το πρόγραμμα Mosquarel, μέσω του C.I.R.A.D. (το κέντρο διεθνούς συνεργασίας στην αγρονομική έρευνα και ανάπτυξη), αναμένεται να δοκιμαστεί σύντομα και στην Ευρώπη, σε ορισμένα μέρη της Γαλλίας και της Ισπανίας. Αν η εφαρμογή του έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, δεν αποκλείεται σύντομα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική αλλαγή θα εξαφανίσει την άνοιξη και το φθινόπωρο

Οι εποχές του χρόνου θα αλλάζουν συνεχώς και ενδεχομένως να δούμε στην Ελλάδα αντίστοιχο καιρό με της Καλιφόρνιας.

Η εξήγηση πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της εποχής μας

Για τι ακριβώς προειδοποιούν οι ειδικοί αυτή τη στιγμή.