Τα πύρινα σύννεφα δεν είναι hoaxes

Οι πύρινες ανάσες των συννεφένιων δράκων Pyrocumulonimbus μας απειλούν όσο ποτέ πριν.

To 2016, o Donald Trump είχε αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή κινέζικα hoaxes. Πέντε χρόνια μετά, όπως δεικτικά αναφέρει το αμερικανικό Esquire, φαίνεται ότι αυτοί οι "παμπόνηροι Κινέζοι hoaxers" άρχισαν να φτιάχνουν στα εργαστήριά τους και τα σύννεφα pyrocumulonimbus. Τι είναι, όμως, αυτά τα σύννεφα, πώς προκαλούνται, πόσο μας απειλούν και γιατί πρέπει να αναλάβει όλος ο πλανήτης δράση ενάντια στην πιθανότητα δημιουργίας τους;

Τι είναι τα σύννεφα pyrocumulonimbus

Τα συγκεκριμένα σύννεφα οφείλουν την ελληνολατινική ονομασία-γλωσσοδέτη τους στο ότι δημιουργούνται από τις πυρκαγιές. Με ποιον τρόπο; Όταν καίνε πυρκαγιές με γιγαντιαίες και γρήγορα κινούμενες φλόγες που επεκτείνονται ταχύτατα σε μεγάλες εκτάσεις, από την ισχύ τους αναπτύσσεται ένα "σύστημα καιρικών φαινομένων" που έχει ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία των σύννεφων pyrocumulonimbus.

Πρόκειται για σύννεφα "φλεγόμενης βροχής" που μπορεί να προκαλέσουν όχι μόνο αστραπές και καταιγίδες αλλά και κανονικούς τυφώνες, με σφοδρότητα αδύνατο να καταπολεμηθεί, εντείνοντας τις πυρκαγιές στα σημεία όπου ξεσπούν. Μάλιστα, έχουν περιγραφεί ως "πύρινη ανάσα των συννεφένιων δράκων", καθώς διοχετεύουν καπνό στην ατμόσφαιρα και εκσφενδονίζουν αστραπές, χόβολη, ανέμους και βροχή.

Υπεύθυνα για την πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ

Στις 8 Οκτωβρίου του 1871 ξέσπασε στο Ουισκόνσιν η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ, η οποία απ' ό,τι φαίνεται πήρε την έκταση που πήρε λόγω των σύννεφων pyrocumulonimbus. Έκαψε συνολικά 4,8 εκατομμύρια στρέμματα στο βόρειο Ουισκόνσον και κόστισε τη ζωή σε 1.500-2.000 ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους κάηκαν τόσο άσχημα που όταν έφτασε η ώρα να συλλεχθούν τα πτώματά τους, αυτά απλώς διαλύονταν.

Όλα και πιο συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια

Την τελευταία δεκαετία η παρουσία των σύννεφων pyrocumulonimbus γίνεται όλο και πιο συχνή. Στις αρχές του Ιουλίου, καταγράφηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κεραυνοί που προκλήθηκαν από σύννεφο pyrocumulonimbus στο ανατολικό μέτωπο μίας πυρκαγιάς στη Νεβάδα. Την ίδια στιγμή, δεδομένα που προέρχονται από δορυφόρους δείχνουν ότι σε τμήματα της Αυστραλίας και της Βορείου Αμερικής, η δραστηριότητα των πυρκαγιών έχει γίνει πιο ακραία τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Οι πιο ακραίες πυρκαγιές με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία περισσότερων σύννεφων pyrocumulonimbus, με ολέθρια αποτελέσματα για τον πλανήτη και τον άνθρωπο.

Τα πύρινα σύννεφα δεν είναι hoaxesGetty Images

Το κόστος της μάχης με την κλιματική αλλαγή

Ο δημοσιογράφος Charles P. Pierce γράφει στο ίδιο άρθρο του αμερικανικού Esquire: "Ναι, θα μας κοστίσει πολύ ακριβά το να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά όσο περισσότερο την αρνούμαστε τόσο πιο ακριβό θα γίνεται", αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο σε πολιτικούς ανάμεσα στη Δημοκρατική παράταξη που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την υλοποίηση των δράσεων που πρέπει να γίνουν λόγω του υψηλού τους κόστους.

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Δεν είναι, όμως, μόνο οι μάχες με τις φωτιές που απειλούν τον πλανήτη, αλλά και οι πλημμύρες που δείχνουν ότι η φύση αντιδρά. Στην ανατολική Γερμανία, το 2002, φονικές πλημμύρες προκάλεσαν τον μαζικό θάνατο 21 ανθρώπων, ενώ γενικά στην κεντρική Ευρώπη κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100.

> Διάβασε ακόμα: Η κλιματική αλλαγή και οι πλουσιότερες χώρες

Ο Armin Laschet, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας και επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, χρέωσε κατευθείαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες στην υπερθέρμανση του πλανήτη: "Θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια γεγονότα όλο και πιο συχνά κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε την εφαρμογή των μέτρων για το κλίμα σε ομοσπονδιακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε μία πληγείσα περιοχή.

> Διάβασε ακόμα: Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα

Ένας συντηρητικός πολιτικός από τη Γερμανία, λοιπόν, προτείνει παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή επειδή αυτή τη στιγμή κάποια τμήματα της δυτικής Ευρώπης πλέουν όλο και πιο κοντά προς τη Γροιλανδία, αλλά στην Αμερική ένας δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια έχει τις επιφυλάξεις του για το κόστος της δράσης που πρέπει να αναληφθεί τη στιγμή που τα ελάφια παίζουν με τα σύννεφα pyrocumulonimbus, σχολιάζει ο Charles P. Pierce. Για να καταλήξει: Ο αμερικανικός εξαιρετισμός σε όλο του το μεγαλείο.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.