Υπόγεια κλιματική αλλαγή, ένας νέος ‘εφιάλτης‘

Ποιος είπε ότι το πρόβλημα είναι μόνο επίγειο;

Ενόσω η θερμοκρασία στην Ελλάδα ξεπερνά τους 40 βαθμούς και ο καύσωνας δε λέει να μας αφήσει να ησυχάσουμε, εκτυλίσσεται το παγκόσμιο φαινόμενο της υπόγειας κλιματικής αλλαγής. Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, οι επιπτώσεις του αρχίζουν και γίνονται ορατές με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Άλλωστε, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ελληνικό μονοπώλιο· παρατηρούνται και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Φοίνιξ των ΗΠΑ που επί τουλάχιστον 20 μέρες ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που νέα μελέτη του Northwestern University του Ιλινόις, καταδεικνύει το φαινόμενο της αύξησης θερμοκρασίας υπογείως. Σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, η καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο αυξάνει τις ποσότητες υδραργύρου στο έδαφος. Η θερμότητα που βγαίνει από υπόγεια σπιτιών, γκαράζ και πάρκινγκ, υπόγειες γραμμές τρένων, σωλήνες, υπονόμους και ηλεκτρικά καλώδια, κατευθύνεται προς το περιβάλλον, προκαλώντας τη λεγόμενη υπόγεια κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το έδαφος της γης, αυξάνει και τη θερμοκρασία στο υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο, κάτι που επιβαρύνει τις συνθήκες μετακίνησης και την υγεία των επιβατών που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Με το πέρασμα του χρόνου, προκαλούνται επίσης, πολύ μικρές μετατοπίσεις εδάφους κάτω από τα κτήρια, που στη συνέχεια μπορούν να επιφέρουν δομικά προβλήματα, μη ορατά στην αρχή, πολύ σοβαρότερα στη συνέχεια αν επιτρέψουμε να εξελιχθούν.

Η περίπτωση του Σικάγο

Όπως αναφέρουν οι New York Times, από τα μέσα του 20ού αιώνα, η θερμοκρασία στην περιοχή ανάμεσα στην επιφάνεια της πόλης του Σικάγο και το βραχώδες υπόστρωμα που βρίσκεται υπογείως έχει αυξηθεί κατά 5.6 βαθμούς Fahrenheit μέσο όρο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Northwestern University. Όλη αυτή η θερμότητα, που πηγάζει κυρίως από τα υπόγεια των κτηρίων και άλλων υπόγειων κατασκευών, έχει προκαλέσει υποχώρηση ή διόγκωση των στρωμάτων άμμου, χώματος και βράχων κατά αρκετά χιλιοστά τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετή για να επιφέρει ρωγμές σε τοίχους και θεμέλια.

"Παντού και γύρω μας, έχουμε πηγές θερμότητας”, τόνισε ο συγγραφέας της έρευνας, Alessandro F. Rotta Loria, περπατώντας προς τον Millennium Station του Σικάγο, έναν πολυσύχναστο επιβατικό σταθμό τρένων κάτω από την περιοχή Loop της πόλης. "Αυτά είναι πράγματα που δεν βλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι, σα να μην υπάρχουν για αυτούς”. Αλλά, φυσικά, υπάρχουν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr