Σε άλλα νέα, οι δεινόσαυροι άλλαξαν το κλίμα της γης με τις πορδές τους

Δεν κάνουμε πλάκα: Από πού νομίζεις ότι ζεστάθηκε ο πλανήτης;

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 14 Φεβρουαρίου 2024

Επιστήμονες φαίνεται πως αποκάλυψαν ένα βρωμερό μυστικό από τα βάθη της προϊστορίας: οι κλανιές των δεινοσαύρων μπορεί να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή κατά τη Μεσοζωική εποχή.

Μπορείς να το κάνεις εικόνα; Κολοσσιαίοι, μακρύλαιμοι δεινόσαυροι, που καμάρωναν σαν βασιλιάδες της ζούγκλας. Αλλά πίσω από τη μεγαλοπρεπή τους όψη κρυβόταν μια ισχυρή δύναμη: τα μικρόβια που παρήγαγαν μεθάνιο, παρόμοια με τα εργοστάσια παραγωγής αερίων των σύγχρονων αγελάδων.

Αέρινες πορδές

Τα αποκαλούμενα "σαυρόποδα", αυτά τα αρχαία μεγαθήρια, βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την αέρια συμβολή τους στο κλίμα της Γης, όπως αποκαλύπτεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού, Current Biology.

Σε άλλα νέα, οι δεινόσαυροι άλλαξαν το κλίμα της γης με τις πορδές τουςiStock / ALLVISIONN

Ο επικεφαλής ερευνητής Dave Wilkinson από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ "έριξε μια βόμβα", δηλώνοντας: "Ένα απλό μαθηματικό μοντέλο δείχνει ότι τα μικρόβια που ζούσαν στα σαυρόποδα μπορεί να παρήγαγαν αρκετό μεθάνιο, ώστε να έχουν σημαντική επίδραση στο κλίμα της Μεσοζωικής περιόδου", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ερευνητής Dave Wilkinson του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ. "Πράγματι, οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι αυτοί οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν να έχουν παράγει περισσότερο μεθάνιο από ό,τι όλες οι σύγχρονες πηγές -φυσικές και ανθρωπογενείς- μαζί", συμπληρώνει.

Αθόρυβες, αλλά θανατηφόρες

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το θέμα αυτό, το μεθάνιο είναι πρωταγωνιστής των αερίων του θερμοκηπίου και μπορεί οι επιδράσεις του να είναι ακόμη και 25 φορές ισχυρότερες από τις αντίστοιχες του διοξειδίου του άνθρακα. Προτού αρχίσουμε όμως να κατηγορούμε τους δεινοσαύρους για τις αθόρυβες, αλλά θανατηφόρες τους κλανιές, ας ρίξουμε μια ματιά στα νούμερα.

Ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο ειδικός σε θέματα μεθανίου Euan Nisbet από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο Graeme Ruxton από το Πανεπιστήμιο του St. Andrews, ξεκίνησαν ένα project μαθηματικής τρέλας για να υπολογίσουν τον όγκο των αερίων που εξέπεμπαν αυτά τα αρχαία θηρία.

Στα ευρήματά τους ανακάλυψαν πως τα σαυρόποδα μπορούσαν να απελευθερώνουν έως και 520 εκατομμύρια τόνους μεθανίου ετησίως, ένα νούμερο που ανταγωνίζεται τις συλλογικές εκπομπές αερίων του σύγχρονου ζωικού μας βασιλείου. Μιλάμε για αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Κάτι βρωμάει εδώ πέρα

Χρήστες του Instagram, που έμαθαν τα νέα, αποφάσισαν να σχολιάσουν. "Ποιος είναι εκεί έξω και ερευνά τις κλανιές των δεινοσαύρων;", γράφει ένας χρήστης εύλογα, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: "είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο το ότι ήταν λάτρεις της μεξικανικής κουζίνας". Ένας άλλος έγραψε: "πρέπει να ήταν πολύ δυνατές, γιατί τις μυρίζω ακόμα".

Έτσι, την επόμενη φορά που θα μυρίσεις κάτι στον αέρα, απλά θυμήσου ότι μπορεί να είναι η προϊστορική κληρονομιά που μας άφησαν οι γίγαντες των αερίων, οι οποίοι κάποτε περιπλανήθηκαν στον πλανήτη μας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.