To new deal των Η.Π.Α οφείλει να είναι πράσινο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάποτε σώθηκαν αλλάζοντας πολιτική. Σήμερα ο πλανήτης έχει ανάγκη από ένα "πράσινο new deal" για να γλιτώσει την καταστροφή.

Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, όλα δείχνουν ότι δε θα μας μένουν περισσότερα από 12 χρόνια μέχρι ο πλανήτης να ζήσει καταστάσεις που θα θυμίζουν τον βιβλικό "Αρμαγεδδών". Το πλέον παράλογο όμως είναι ότι ενώ οι επιστήμονες κρούουν μανιασμένοι τον κώδωνα του κινδύνου, τα δύο πιο ισχυρά κράτη του κόσμου σφυρίζουν αδιάφορα. Κι αν η στάση της Κίνας -μίας χώρας που δεν φημίζεται για την ευαισθησία σε θέματα δικαιωμάτων- ήταν αναμενόμενη, η στάση των Η.Π.Α δημιουργεί πραγματικά αλγεινές εντυπώσεις. Είναι δυνατόν ο παγκόσμιος ηγεμόνας να αδιαφορεί τόσο επιδεικτικά για το μέλλον του πλανήτη που διαφεντεύει; Δυστυχώς, παρουσία Donald Trump στον Λευκό Οίκο, όλα είναι πιθανά.

Σήμερα, 86 χρόνια μετά, το ζητούμενο είναι ένα πράσινο new deal για να σωθεί ολόκληρος ο πλανήτης

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από εκείνη τη μέρα που συστάθηκε το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, την ίδια περίοδο δηλαδή που όλος ο κόσμος μάθανε ότι τα ποσοστά των ρύπων στην ατμόσφαιρα βρίσκονται πιο ψηλά από ποτέ. Ο Πλανητάρχης όμως δεν φάνηκε να θορυβείται από αυτό, αντίθετα συνέχισε να υποστηρίζει τις εχθρικές προς το περιβάλλον θέσεις του, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για επιστροφή στον λιγνίτη. Όσο όμως εκείνος επιμένει σε αταβιστικές πολιτικές, ένα άλλο κομμάτι της αμερικανικής πολιτικής σκέψης φαίνεται να βάζει το περιβάλλον στην πρώτη θέση της ατζέντας του: η νέα προοδευτική σκηνή των Η.Π.Α δηλώνει "πράσινη".

To new deal των Η.Π.Α οφείλει να είναι πράσινο
Εναέρια φωτογραφία από εκατοντάδες ηλιακούς συλλέκτες.

Πολύ συχνά, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, ακούγαμε και διαβάζαμε για το New Deal των H.Π.Α τη δεκαετία του 1930. Την πρωτοπόρα δηλαδή κίνηση του Αμερικανού Προέδρου, Franklin D. Roosevelt, η οποία έσωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την οικονομική κατάρρευση. Σήμερα, 86 χρόνια μετά, το ζητούμενο είναι ένα πράσινο new deal για να σωθεί όχι μόνο η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου αλλά και ο ολόκληρος ο πλανήτης. Ευτυχώς για όλους μας, φαίνεται ότι υπάρχουν νέες πολιτικές δυνάμεις που εργάζονται προς αυτόν τον σκοπό.

Το New Green Deal είναι μία πρόταση που διατυπώθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, το 2007 από τον δημοσιογράφο των New York Times, Thomas L. Friedman. Το ζητούμενό του; Η ουσιαστική πράσινη ανάπτυξη κι όχι απλά οι περιορισμοί στις βιομηχανίες. Ποιοι είναι οι θιασώτες του; Νέα πολιτικά πρόσωπα όπως η λαοφιλής Alexandria Ocasio-Cortez που, όπως κι ο μέντοράς της Bernie Sanders, εκφράζει τις επιδιώξεις της πιο "σοσιαλιστικής" τάσης του κόμματος των Δημοκρατικών: δημόσια υγεία, δικαίωμα όλων στις σπουδές κι αλλαγή οικονομικής πλεύσης έχοντας για πυξίδα μία ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον.

Cortez

Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι αφηρημένα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που έχουν τεθεί: μέχρι το 2035 όλη η ενέργεια θα πρέπει να είναι "καθαρή" κι ανανεώσιμη, μέχρι το 2050 οι ρύποι πρέπει να έχουν μειωθεί δραματικά ενώ μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα οχήματα που δεν είναι πράσινα. Πρόσθεσε σε αυτά και την προσπάθεια για τη δημιουργία "10 εκ. θέσεων εργασίας" και θα έχεις λίγο έως πολύ την πολιτική ατζέντα που πρεσβεύουν.

Tο 70% του New Green Deal μπορεί να προέλθει από την φορολόγηση των υπερβολικά πλουσίων

Βέβαια, καλές οι προτάσεις, χρειάζονται όμως ψήφοι για να γίνουν οι ιδέες πράξεις. Το τοπίο που έχουν να ανταγωνιστούν δεν είναι εύκολο. Ο Donald Trump νιώθει άνετος πίσω από τα δύο λαϊκιστικά σλόγκαν του: "Build The Wall" και "Make America Great Again”. Το πρώτο γαργαλά τα ευαίσθητα ξενοφοβικά ανακλαστικά μεγάλης μερίδας του αμερικανικού ακροατηρίου ενώ το δεύτερο είναι τόσο θολό και τόσο εύπεπτο που εύκολα γίνεται σημαία του οποιουδήποτε.

Green New Deal

Άλλωστε για το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανοί ένιωσαν να ζουν στο περιθώριο κι έτρεξαν στην αγκαλιά του πρώην μεγιστάνα καλό θα ήταν το κόμμα των Δημοκρατικών να κάνει την σκληρή κριτική του. Σήμερα όμως τα πράγματα, μετά από κάποιο καιρό, δείχνουν επιτέλους περισσότερο αισιόδοξα: Η πράσινη ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές δείχνει να υποστηρίζεται από περίπου το 47% των ψηφοφόρων του κόμματος. Ένα στατιστικό που μόνο ανοδική τάση μπορεί να έχει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι επόμενες αμερικανικές εκλογές θα γίνουν το 2020. Μέχρι τότε οι Δημοκρατικοί προλαβαίνουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Trump αποκλείεται να αλλάξει μία στάση που τον έβγαλε ήδη μία φορά νικητή κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, να κάνουν σημαία τους το New Green Deal. Ο κόσμος το αγκαλιάζει, η επιστημονική κοινότητα το επικροτεί, ο πλανήτης δείχνει να το χρειάζεται. Πρόκειται για win-win επιλογή με άλλα λόγια.

Όσο για το πώς ελπίζουν να το πετύχουν όλοι όσοι το πρεσβεύουν, η απάντηση φαίνεται ότι υπάρχει στην πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει η Alexandria Ocasio-Cortez: "το 60-70% του New Green Deal μπορεί να προέλθει από την φορολόγηση των υπερβολικά πλουσίων". Γιατί είναι, τελικά, τόσο σημαντικό ρωτάς; Διότι φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι Η.Π.Α αλλά -κυρίως- για να σωθεί η Γη. Άλλωστε για να χαρεί κανείς τα πλούτη του θα πρέπει να είναι ζωντανός και κανείς ποτέ δεν επιβίωσε πάνω σε έναν νεκρό πλανήτη. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.