Γιατί οι πολικές αρκούδες κατέβηκαν στη βόρεια ρωσική επαρχία

Οι παράπλευρες απώλειες της κλιματικής αλλαγής είναι γεγονός.

Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε πολικές αρκούδες να κάνουν βόλτα στους δρόμους ρωσικών πόλεων ψάχνοντας για τροφή στα σκουπίδια ως άλλα αδέσποτα; Προφανώς και όχι. Δυστυχώς όμως όσο κάποιοι πολιτικοί παλεύουν για ένα νέο Green Deal στην Αμερική, κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Αναρωτιόμαστε, βέβαια, τι θα έλεγαν στους κατοίκους του Αρχάγγελσκ της Ρωσίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας παρακολουθήσουμε την είδηση όπως την παρουσίασε η Washington Post."Στις εσχατιές της Ρωσίας η κατάσταση είναι ξαφνικά δραματική για τους κατοίκους - και όχι μόνο για τη φύση. Οι αρχές κήρυξαν την περιοχή του Αρχάγγελσκ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας των δεκάδων πολικών αρκούδων εισέβαλαν στην πόλη. Υπό κανονικές συνθήκες τα σαρκοφάγα θηλαστικά περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή πάνω στους πάγους κυνηγώντας φώκιες. Η κλιματική αλλαγή όμως, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων με ταχύτατους ρυθμούς, έχει καταστρέψει το φυσικό του περιβάλλον αναγκάζοντάς τες να μετακινηθούν νοτιότερα προς αναζήτηση τροφής. 52 από αυτές έχουν εμφανιστεί στον οικισμό Μπελούσια Γκούμπα".

Οι πολικές αρκούδες βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αρπακτικό, αφού είναι το μεγαλύτερο σαρκοβόρο θηλαστικό του πλανήτη (που δεν ζει στο νερό). Δεν νιώθουν κανένα φόβο για εμάς ενώ οι επιθέσεις των ζώων που έχουν καταγραφεί ενάντια σε ανθρώπους μπορεί να μην είναι πολλές, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι σχεδόν ποτέ δεν διασταυρώνονται οι δρόμοι μας. Ο λόγος; Πολύ απλά γιατί δεν είναι φυσιολογικό να ερχόμαστε σε επαφή.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για εισβολή των σαρκοφάγων σε δημόσια κτίρια και πολυκατοικίες ενώ οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με επιθετικές συμπεριφορές. H είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου: οι πάγοι λιώνουν, οι αρκούδες κάνουν βόλτες σε πλατείες, μουγκρίζουν σε σκυλιά και βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα χρειαστούν να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Γιατί οι πολικές αρκούδες κατέβηκαν στη βόρεια ρωσική επαρχία

Ο χρόνος τελειώνει, δυσκολευόμαστε όμως να το παραδεχθούμε. Αν όμως τα γιγάντια σαρκοφάγα αρχίσουν τις επιθέσεις το παιχνίδι θα έχει ήδη χαθεί: άλλη μία περιβαλλοντική καταστροφή θα έχει σημειωθεί όσο οι κυβερνήσεις του κόσμου σφυρίζουν αδιάφορα. Η πρώτη παράπλευρη απώλεια θα είναι οι πολικές αρκούδες, όμως αργά ή γρήγορα το κόστος θα αρχίσει να μετράται και σε ανθρώπινες ζωές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.

Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα