Γιατί οι πολικές αρκούδες κατέβηκαν στη βόρεια ρωσική επαρχία

Οι παράπλευρες απώλειες της κλιματικής αλλαγής είναι γεγονός.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 12 Φεβρουαρίου 2019

Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε πολικές αρκούδες να κάνουν βόλτα στους δρόμους ρωσικών πόλεων ψάχνοντας για τροφή στα σκουπίδια ως άλλα αδέσποτα; Προφανώς και όχι. Δυστυχώς όμως όσο κάποιοι πολιτικοί παλεύουν για ένα νέο Green Deal στην Αμερική, κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Αναρωτιόμαστε, βέβαια, τι θα έλεγαν στους κατοίκους του Αρχάγγελσκ της Ρωσίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας παρακολουθήσουμε την είδηση όπως την παρουσίασε η Washington Post."Στις εσχατιές της Ρωσίας η κατάσταση είναι ξαφνικά δραματική για τους κατοίκους - και όχι μόνο για τη φύση. Οι αρχές κήρυξαν την περιοχή του Αρχάγγελσκ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας των δεκάδων πολικών αρκούδων εισέβαλαν στην πόλη. Υπό κανονικές συνθήκες τα σαρκοφάγα θηλαστικά περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή πάνω στους πάγους κυνηγώντας φώκιες. Η κλιματική αλλαγή όμως, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων με ταχύτατους ρυθμούς, έχει καταστρέψει το φυσικό του περιβάλλον αναγκάζοντάς τες να μετακινηθούν νοτιότερα προς αναζήτηση τροφής. 52 από αυτές έχουν εμφανιστεί στον οικισμό Μπελούσια Γκούμπα".

Οι πολικές αρκούδες βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αρπακτικό, αφού είναι το μεγαλύτερο σαρκοβόρο θηλαστικό του πλανήτη (που δεν ζει στο νερό). Δεν νιώθουν κανένα φόβο για εμάς ενώ οι επιθέσεις των ζώων που έχουν καταγραφεί ενάντια σε ανθρώπους μπορεί να μην είναι πολλές, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι σχεδόν ποτέ δεν διασταυρώνονται οι δρόμοι μας. Ο λόγος; Πολύ απλά γιατί δεν είναι φυσιολογικό να ερχόμαστε σε επαφή.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για εισβολή των σαρκοφάγων σε δημόσια κτίρια και πολυκατοικίες ενώ οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με επιθετικές συμπεριφορές. H είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου: οι πάγοι λιώνουν, οι αρκούδες κάνουν βόλτες σε πλατείες, μουγκρίζουν σε σκυλιά και βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα χρειαστούν να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Γιατί οι πολικές αρκούδες κατέβηκαν στη βόρεια ρωσική επαρχία

Ο χρόνος τελειώνει, δυσκολευόμαστε όμως να το παραδεχθούμε. Αν όμως τα γιγάντια σαρκοφάγα αρχίσουν τις επιθέσεις το παιχνίδι θα έχει ήδη χαθεί: άλλη μία περιβαλλοντική καταστροφή θα έχει σημειωθεί όσο οι κυβερνήσεις του κόσμου σφυρίζουν αδιάφορα. Η πρώτη παράπλευρη απώλεια θα είναι οι πολικές αρκούδες, όμως αργά ή γρήγορα το κόστος θα αρχίσει να μετράται και σε ανθρώπινες ζωές.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λίγα χρόνια οι ωκεανοί θα αλλάξουν χρώμα

Οχι, δεν είναι προφητεία του Νοστράδαμου. Δυστυχώς πρόκειται για τα αποτελέσματα νέας έρευνας του MIT.

Κι όμως, ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο πράσινος

Μία νέα έρευνα προκαλεί αισιοδοξία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε.