Γιατί οι πολικές αρκούδες κατέβηκαν στη βόρεια ρωσική επαρχία

Οι παράπλευρες απώλειες της κλιματικής αλλαγής είναι γεγονός.

Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε πολικές αρκούδες να κάνουν βόλτα στους δρόμους ρωσικών πόλεων ψάχνοντας για τροφή στα σκουπίδια ως άλλα αδέσποτα; Προφανώς και όχι. Δυστυχώς όμως όσο κάποιοι πολιτικοί παλεύουν για ένα νέο Green Deal στην Αμερική, κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Αναρωτιόμαστε, βέβαια, τι θα έλεγαν στους κατοίκους του Αρχάγγελσκ της Ρωσίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας παρακολουθήσουμε την είδηση όπως την παρουσίασε η Washington Post."Στις εσχατιές της Ρωσίας η κατάσταση είναι ξαφνικά δραματική για τους κατοίκους - και όχι μόνο για τη φύση. Οι αρχές κήρυξαν την περιοχή του Αρχάγγελσκ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας των δεκάδων πολικών αρκούδων εισέβαλαν στην πόλη. Υπό κανονικές συνθήκες τα σαρκοφάγα θηλαστικά περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή πάνω στους πάγους κυνηγώντας φώκιες. Η κλιματική αλλαγή όμως, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων με ταχύτατους ρυθμούς, έχει καταστρέψει το φυσικό του περιβάλλον αναγκάζοντάς τες να μετακινηθούν νοτιότερα προς αναζήτηση τροφής. 52 από αυτές έχουν εμφανιστεί στον οικισμό Μπελούσια Γκούμπα".

Οι πολικές αρκούδες βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αρπακτικό, αφού είναι το μεγαλύτερο σαρκοβόρο θηλαστικό του πλανήτη (που δεν ζει στο νερό). Δεν νιώθουν κανένα φόβο για εμάς ενώ οι επιθέσεις των ζώων που έχουν καταγραφεί ενάντια σε ανθρώπους μπορεί να μην είναι πολλές, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι σχεδόν ποτέ δεν διασταυρώνονται οι δρόμοι μας. Ο λόγος; Πολύ απλά γιατί δεν είναι φυσιολογικό να ερχόμαστε σε επαφή.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για εισβολή των σαρκοφάγων σε δημόσια κτίρια και πολυκατοικίες ενώ οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με επιθετικές συμπεριφορές. H είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου: οι πάγοι λιώνουν, οι αρκούδες κάνουν βόλτες σε πλατείες, μουγκρίζουν σε σκυλιά και βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα χρειαστούν να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Γιατί οι πολικές αρκούδες κατέβηκαν στη βόρεια ρωσική επαρχία

Ο χρόνος τελειώνει, δυσκολευόμαστε όμως να το παραδεχθούμε. Αν όμως τα γιγάντια σαρκοφάγα αρχίσουν τις επιθέσεις το παιχνίδι θα έχει ήδη χαθεί: άλλη μία περιβαλλοντική καταστροφή θα έχει σημειωθεί όσο οι κυβερνήσεις του κόσμου σφυρίζουν αδιάφορα. Η πρώτη παράπλευρη απώλεια θα είναι οι πολικές αρκούδες, όμως αργά ή γρήγορα το κόστος θα αρχίσει να μετράται και σε ανθρώπινες ζωές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.

Μία διεξοδική ανάλυση της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ

Η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό, η απάντηση του Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πόσα χρήματα έβγαλε το ζεύγος Biden μέσα στο 2023

Τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ και της πρώτης κυρίας μίλησαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.