Ο καρχαρίας των 400 ετών

Εντοπίστηκε στη Γροιλανδία και είναι το μεγαλύτερο εν ζωή πλάσμα του πλανήτη.

H ιστορία της Jeanne Louise Calment, της ηλικιωμένης κυρίας από την Αρλ της Γαλλίας, που γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1875 και έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1997, σε ηλικία 122 ετών είναι πολύ γνωστή στη Γαλλία, και όχι επειδή η οικογένειά της διατηρούσε χρωματοπωλείο, από το οποίο προμηθεύονταν τις μπογιές του ο Vincent Van Gogh. Η ζωή της ξεκίνησε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των media στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όπως επίσης και εκείνο των βιολόγων και άλλων επιστημόνων, δεδομένου ότι έχαιρε άκρας υγείας. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλούσε το γεγονός πως δεν είχε αρρωστήσει σχεδόν ποτέ στη ζωή της ενώ παράλληλα κάπνιζε, έπινε αρκετό κρασί και γενικότερα απολάμβανε οτιδήποτε επιθυμούσε. 

Φυσικά, το μοιραίο επήλθε αλλά αρκετά αργά, καθώς ο θάνατος είναι από τα ελάχιστα αναπόφευκτα σε αυτή τη ζωή. Το σύστημα κυττάρων του ανθρώπου επιβραδύνεται, το σώμα γίνεται πιο αδύναμο κι ο οργανισμός περισσότερο εύθραυστος. Φτάνει λοιπόν κάποια στιγμή, που ο τερματισμός της ζωής έρχεται ως φυσικό επακόλουθο ακόμη και για τα πιο υγιή άτομα, που όμως έχουν προσεγγίσει ένα αρκετά μεγάλο ηλικιακό όριο. Στην περίπτωση της Jeanne Louise Calment είναι δύσκολο να πει κάποιος γιατί το όριο αυτό επεκτάθηκε σε τόσο ακραίο βαθμό. Ήταν τόσο δυνατό το ανοσοποιητικό της σύστημα; Είχε διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά; Ίσως υπήρχε ένας συνδυασμός και των δύο; Όλα είναι πιθανά. 

Η ιδέα του θανάτου ως μίας αναπόφευκτης διαδικασίας περιγράφεται στο "Γυμνό Πίθηκο", το βιβλίο του διακεκριμένου ζωολόγου Desmond Morris, που εξετάζει τον άνθρωπο ως το είδος πιθήκου με τις λιγότερες τρίχες και αναπτύσσει μία θεωρία σύμφωνα με την οποία εξετάζει την εξέλιξή του, με την πάροδο των αιώνων. Ο ίδιος ο Morris μάλιστα είχε συναντήσει την Jeanne Louise Calment, γράφοντας στη συνέχεια ένα άρθρο με τίτλο "Γιατί ο άνθρωπος μπορεί να γίνει αθάνατος". Η επιλογή της φράσης δεν ήταν καθόλου τυχαία. 

Ο καρχαρίας των 400 ετών

Τα αποτελέσματα των μελετών και των παρατηρήσεων του Dr. Morris ωστόσο, μάλλον ισχύουν περισσότερο για έναν καρχαρία, που βρέθηκε στη Γροιλανδία και είναι ένα από τα πιο ηλικιωμένα πλάσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Η ηλικία του είναι σχεδόν τετραπλάσια από εκείνη της Γαλλίδας υπεραιωνόβιας και φτάνει τα 400 χρόνια. Ο συγκεκριμένος ανήκει στην κατηγορία του καρχαρία της Γροιλανδίας - ένα είδος που συναντάται κυρίως στα νερά του βόρειου Ατλαντικού, ανάμεσα από το τεράστιο νησί της αμερικανικής ηπείρου που ανήκει στη Δανία και την Ισλανδία.

Πρόκειται για πλάσματα που έχουν τεράστιο προσδόκιμο ζωής και δεν μεγαλώνουν σε μέγεθος παρά μόλις 1 εκατοστό κάθε χρόνο. Η αργή ανάπτυξή είναι παράγοντας που επηρεάζει την εντυπωσιακή μακροβιότητά τους και το προσδόκιμο ζωής τους ξεπερνά ακόμη και τις χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σομνιόσος ο μικροκέφαλος -η επιστημονική του ονομασία- είναι το μεγαλύτερο ψάρι της Αρκτικής και φτάνει στην "εφηβεία" όταν γίνει περίπου 150 χρονών. Σε έρευνα που διεξήχθη πριν από 3 χρόνια από ομάδα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι μετρήσεις οδήγησαν σε κάποια συμπεράσματα: Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν στους ιστούς των καρχαριών ίχνη ραδιενέργειας, πιθανότατα από τις πυρηνικές δοκιμές που διεξάγονταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Οι ερευνητές μελέτησαν μάλιστα τους δύο μεγαλύτερους καρχαρίες -μήκους 5.02 μ. και 4,93 μ.- επιβεβαιώνοντας την ηλικία τους σε 392 και 335 έτη αντίστοιχα.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.