Η κλιματική αλλαγή δεν έχει αγγίξει ακόμα το Χόλιγουντ

Κοινωνικές αδικίες, ενδοοικογενειακά προβλήματα, πολεμικές τραγωδίες. Μήπως το σινεμά κοιτάζει το δέντρο και χάνει το δάσος;

B-movies με εκρήξεις ηφαιστείων, ταινίες καταστροφής με τερατώδεις σεισμούς, περιπέτειες όπου οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να ξεφύγουν από τα τεράστια κύματα κάποιου φονικού τσουνάμι. Ο κινηματογράφος κι ιδιαίτερα το Χόλιγουντ δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του προς τα φυσικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν αυτά είναι επικίνδυνα και εντυπωσιακά.

"Αν απόψε κερδίσετε ένα βραβείο, προσπαθήστε να μην μετατρέψετε την ευκαιρία σε μία πλατφόρμα πολιτικών δηλώσεων. Εντάξει; Δεν είστε σε θέση να κάνετε κήρυγμα σε κανέναν. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε περάσει λιγότερες μέρες στο σχολείο από ότι η Greta Thunberg" ήταν τα λόγια του Ricky Gervais, του διάσημου κωμικού που παρουσίασε τις τελευταίες Χρυσές Σφαίρες, και τα οποία προκάλεσαν κυρίως αρνητικές αντιδράσεις.

Ο Βρετανός, γνωστός για τον εμπρηστικό του λόγο, έκανε ένα αιχμηρό αστείο απέναντι στην υποκρισία που συχνά πυκνά δέρνει το Χόλιγουντ, για να πέσει μέσα την παγίδα που έστησε: Κατέληξε να κάνει ο ίδιος κήρυγμα στους υπόλοιπους ενώ παράλληλα μάλλον ξέχασε ότι τα εύκολα αστειάκια απέναντι στην νεαρή ακτιβίστρια κάπου έχουν κουράσει. Άλλωστε κάθε φορά που κάποιος ειρωνεύεται (καλώς ή κακώς) την Thunberg βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος: Είναι φανερό ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής αλλά τα κράτη, μέχρι στιγμής, παίρνουν ελάχιστα μέτρα για να αποφύγουν το αναπόφευκτο.


Στα Όσκαρ το 2020, όλα δείχνουν, πως δεν θα έχουμε καμία ταινία που να θίγει αυτό το πραγματικά μείζον ζήτημα.


Ποιο είναι αυτήν την στιγμή άλλωστε το πιο "καυτό" ζήτημα στον κόσμο; Το καλοκαίρι κάηκε η Σιβηρία, ακολούθησε ο Αμαζόνιος, αφού πρώτα οι ευρωπαϊκές πόλεις είχαν λιώσει από τον καύσωνα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με ανοιχτό το στόμα το περιβαλλοντικό δράμα που εκτυλίσσεται στην Αυστραλία. Έτσι, θα περίμενε κανείς λίγο πριν τα Όσκαρ του 2020, να έχουμε αν όχι πολλές, τότε σίγουρα κάποια ταινία που ρίχνει φως σε αυτό το πραγματικό μείζον ζήτημα. Δεν έχουμε, όμως, καμία.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει αγγίξει ακόμα το Χόλιγουντ

H κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του πλανήτη είναι ηχηρά απούσες στο Χόλιγουντ

Μήπως βλέπουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν και δίνουμε τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας; Άλλωστε οι αμερικανικές ταινίες που αναμένονται να πρωταγωνιστήσουν κάθε άλλο παρά light είναι: Το Irishman αποτελεί μία ελεγεία για το πέρασμα του χρόνου και την καταστροφική δύναμη που έχει ακόμα και απέναντι στα βρώμικα μονοπάτια του εγκλήματος και της πολιτικής· το Joker, έστω με απλοϊκό τρόπο, θίγει ζητήματα κοινωνικής αδικίας· το Marriage Story, όχι άδικα, ήδη θεωρείται το Kramer Vs. Kramer της εποχής μας· το Bombshell κατακεραυνώνει τις συμπεριφορές που οδήγησαν μέχρι το #metoo ενώ το 1917 του Sam Mendes επιστρέφει στα φονικά πεδία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά μία προσπάθεια του Χόλιγουντ να ξεπλύνει την απάθεια και τις ίσες αποστάσεις δεκαετιών. Οι φυλετικές διακρίσεις θίγονται συνεχώς, η έλλειψη βραβείων προς γυναίκες δημιουργούς δεν αποσιωπάται πια ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα κοινωνικά ζητήματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Παρόλα αυτά όμως, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (Beasts of the Southern Wild), όταν το περιβάλλον δεν παίζει το ρόλο το επικίνδυνου τοπίου σε ταινίες καταστροφής, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του πλανήτη είναι ηχηρά απούσες. Ακόμα και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. 

Με κάποιον μαγικό τρόπο το ίσως πιο επικίνδυνο πρόβλημα του πλανήτη δεν κάνει την εμφάνισή του. Σίγουρα η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι στρεβλώσεις του παγκόσμιου οικονομικού μας συστήματος είναι εκείνες που μας έφεραν μέχρι εδώ, αλλά εύκολα εγείρεται το ερώτημα: Και τώρα τι κάνουμε; Απλά το Χόλιγουντ δεν δείχνει έτοιμο να αγγίξει το ζήτημα. Τουλάχιστον, όχι ακόμη. Βέβαια, αύριο μπορεί ήδη να είναι αργά.


Τα πόσα που σπαταλούν στο lobbying οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να εμποδίσουν πολιτικές σχετικές με την κλιματική αλλαγή άγγιξαν το 2019 τα 201 εκ. δολάρια.


Προφανώς κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα να επιλέξει την θεματική που τον ενδιαφέρει πραγματικά. Την ίδια στιγμή είναι άδικο να καταδικάζουμε όλο το Χόλιγουντ και όλους τους ηθοποιούς, αφού υπάρχουν πολλές τρανταχτές εξαιρέσεις. Για κάθε ζάμπλουτο κινηματογραφικό star που γεμάτος υποκριτικά δάκρυα ξεσπαθώνει ενάντια στις κοινωνικές αδικίες από την άνεση της πολυτελούς του βίλας, υπάρχει η 82χρονη Jane Fonda που σχεδόν κάθε εβδομάδα συλλαμβάνεται στις διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή. Απλά, το κρίσιμο ερώτημα, τελικά, είναι τι ακριβώς γίνεται με τις εταιρείες παραγωγής;

Τζέιν Φόντα κλιματική αλλαγή
Η Jane Fonda (αριστερά) συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κλιματική αλλαγή.

Το Χόλιγουντ είναι μία κολοσσιαία βιομηχανία του ισχυρότερου οικονομικά κράτους του πλανήτη. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι βρίσκεται σε αλληλένδετη σχέση με τους μεγαλύτερους παίκτες του αμερικανικού οικονομικού παιχνιδιού. Πριν κάποιο καιρό το Forbes  -και όχι κάποια ακτιβιστική πλατφόρμα ενημέρωσης- δημοσίευσε ένα πολύ χαρακτηριστικό infographic: Τα πόσα που σπαταλούν στο lobbying οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να εμποδίσουν πολιτικές σχετικές με την κλιματική αλλαγή άγγιξαν το 2019 τα 201 εκ. δολάρια.

Δυστυχώς, δεν είναι δύσκολο να ενώσει κανείς τις κουκκίδες. Πόσο όμως κοντόφθαλμο είναι να βάζει κανείς την απληστία μπροστά από την καταστροφή του πλανήτη; Ο καθένας μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση όπως νομίζει. Εκείνο, όμως, που μένει στο τέλος είναι μία σκηνή από τα Παράσιτα, το κορεατικό φιλμ που φιγουράρει πολύ ψηλά στα φετινά Όσκαρ: Όταν οι καταρρακτώδεις βροχές πλήξουν μία χώρα, εκείνοι που βρίσκονται να πνίγονται σαν τους ποντικούς στη φάκα, είναι τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα - αφού, συνήθως, οι πιο πλούσιες συνοικίες βρίσκονται σκαρφαλωμένες στη σιγουριά κάποιου λόφου.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.