Τι θα συμβεί στον πλανήτη το 2050

Το "The Future We Choose" είναι ένα βιβλίο για τα επικίνδυνα μονοπάτια που ακολουθεί σήμερα η ανθρωπότητα.

"Κάποιοι λένε ότι οι άνθρωποι θα σκορπίσουν για άλλη μία φορά στους πέντε ανέμους, θα βρεθούν συγκεντρωμένοι σε μικρές φυλές να ζουν σε όποιο μικρό κομμάτι γης μπορεί να τους συντηρήσει" διαβάζουμε στην προδημοσίευση του The Future We Choose, όπως αναρτήθηκε στο site της Guardian. Τι είναι τώρα ακριβώς αυτό; Πρόκειται για ένα βιβλίο-προειδοποίηση που κυκλοφόρησε στην παγκόσμια αγορά στις 25 Φεβρουαρίου σχετικά με το κοντινό μέλλον του πλανήτη (μέχρι το 2050 δηλαδή) και το πού ακριβώς βαδίζουμε ως ανθρωπότητα. Ή μάλλον για τα επικίνδυνα μονοπάτια πάνω στα οποία ήδη αφήνουμε τα ίχνη μας.

Τι θα συμβεί στον πλανήτη το 2050"Η έντονη υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας των θαλασσών έχουν προκαλέσει κύματα από ακραίους τυφώνες και τροπικές καταιγίδες. Πολύ πρόσφατα, οι παραλιακές πόλεις στο Μπαγκλαντές, στο Μεξικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και αλλού έχουν υποστεί βίαιες καταστροφές στις υποδομές τους ενώ οι τρομακτικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχουν αφήσει εκατομμύρια άλλους χωρίς σπίτια" διαβάζουμε σε άλλο σημείο του κειμένου. Οι συγγραφείς του βιβλίου, η Christiana Figueres από την Κόστα Ρίκα και ο Tom Rivett-Carnac από τη Μεγάλη Βρετανία, δύο πολλοί έμπειροι διπλωμάτες στο θέμα του περιβάλλοντος, άνθρωποι-κλειδιά για τη Συμφωνία του Παρισιού και συνιδρυτές του φορέα Global Optimism που φιλοδοξεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν συστημικές αλλαγές προς μία περισσότερο αισιόδοξη αντιμετώπιση των προβλημάτων, πιστεύουν ότι παρά τα όσα "προβλέπουν" υπάρχει φως στο τούνελ.

"Μπορούμε να επιβιώσουμε από την κλιματική. Αυτό το βιβλίο μας δείχνει τον τρόπο" είναι το κεντρικό μοτό του βιβλίου. Σχήμα οξύμωρο, όταν διαβάζει κανείς τις προβλέψεις των δύο συγγραφέων. Τόσο όμως η Κοσταρικανή όσο και ο Βρετανός γνωρίζουν καλά ότι για να μπορέσουν να αποτρέψουν την αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει πρώτα να κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Να του δείξουν τι ακριβώς το περιμένει. Για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα θα πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος: "Περιοχές όπως η Κεντρική Ινδία γίνονται όλο και λιγότερο κατοικήσιμες. Οι μαζικές μεταναστεύσεις σε λιγότερο θερμές περιοχές εντείνουν το προσφυγικό πρόβλημα, τις αναταραχές και τις αιματοχυσίες".


Το The Future We Choose είναι, τελικά, ένα βιβλίο για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για το μέλλον των παιδιών μας.


Μήπως, όμως, όλα αυτά αποτελούν ένα πολύ μακρινό και δυστοπικό σενάριο; Με βάση τα όσα γράφουν οι Figueres και ο Rivett-Carnac αν συνεχίσουμε στο ίδιο επικίνδυνο μονοπάτι που περπατάμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πραγματικά άσχημα: "Βρισκόμαστε στο 2050. Πέρα από τη μείωση στην εκπομπή των ρύπων το 2015 (σ.σ: Συμφωνία του Παρισιού), δεν έχει παρθεί κανένα άλλο μέτρο. Σε πολλά μέρη του πλανήτη, η ατμόσφαιρα είναι βαριά, ζεστή και γεμάτη ρύπανση. Τα μάτια σου δακρύζουν συνεχώς. Ο βήχας δε φαίνεται να σταματά ποτέ [...] Πριν ανοίξεις τα παράθυρα το πρωί, τσεκάρεις στο κινητό για να δεις τι συμβαίνει με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας".

Έρημος κλιματική αλλαγή

Οι παρατηρήσεις των δύο συγγραφέων δεν αποτελούν προϊόντα καλπάζουσας φαντασίας ή προφητείες στα όρια του Νοστράδαμου. Δυστυχώς, βασίζονται σε μελέτες και έρευνες που δείχνουν το προς τα πού βαδίζουμε:"Η πτώση του ανθρώπινου είδους γίνεται όλο και πιο συχνά αντικείμενο συζήτησης. Για πολλούς, το μοναδικό ερώτημα είναι πόσο καιρό ακόμα θα αντέξουμε, πόσες ακόμη γενιές ανθρώπων θα δουν το φως της μέρας. Οι αυτοκτονίες είναι η πιο φανερή εκδήλωση της απόγνωσης, υπάρχουν όμως και άλλες ενδείξεις: Η αίσθηση απώλειας χωρίς τέλος, η αφόρητη ενοχή και η έντονη δυσαρέσκεια για τις προηγούμενες γενιές που δεν έκαναν ό, τι ήταν απαραίτητο για να αποτρέψουν αυτή την καταστροφή" διαβάζουμε στο τέλος της προδημοσίευσης.

Το The Future We Choose είναι, τελικά, ένα βιβλίο για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για το μέλλον των παιδιών μας.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.