Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Erdogan και η σύγκρουση με Macron

Οι τόνοι ανεβαίνουν αισθητά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει: Esquire Editors 25 Οκτωβρίου 2020

Τα επικίνδυνα παιχνίδια με τις ασκήσεις στην θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο, συνεχίζει ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στην Τουρκία και να μην πραγματοποιηθούν τελικά. Η Άγκυρα ανοίγει συνεχώς μέτωπα καθώς μετά τις ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας πως χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τριγμοί έχουν δημιουργηθεί και στις σχέσεις με την Μόσχα για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στον πόλεμο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, με την Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκέπτεται την Δευτέρα την Αθήνα.

Η Τουρκία δείχνει να παίζει με την "φωτιά" αλλά μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες αλλά και οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ερντογάν. Από τις μία τα συμφέροντα που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες με την Άγκυρα και από την άλλη οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική που μπαίνουν στην τελική ευθεία, επιτρέπουν στην γειτονική χώρα να προκαλεί χωρίς να έχει υποστεί καμία συνέπεια.

Νέες πολεμικές ιαχές από την Άγκυρα

Την στιγμή που παραμένει θολό αν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι ασκήσεις της Τουρκίας στις 28 και 29 Οκτωβρίου ή θα αλλάξουν εκ νέου στάση συμφωνώντας με την πρόταση του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν και Χολουσί Ακάρ απείλησαν με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. "Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα." είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος. Την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων πήρε ο υπουργός Άμυνας. "Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας".

Σε ασφυκτικό κλοιό το Oruc Reis

To "Oruc Reis" συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ανάμεσα στην Ρόδο και το Καστελόριζο υπό την στενή παρακολούθηση του πολεμικού ναυτικού. Τα ελληνικά πολεμικά σκάφη στήνουν κάθε φορά ένα πλωτό τείχος προκειμένου να μην επιτρέψουν στον τουρκικό στόλο να εισέλθει στα εθνικά χωρικά ύδατα. Η παράνομη Navtex θα ολοκληρώνονταν στις στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου της χώρας μας αλλά χθές ανακοινώθηκε ότι θα πάρει παράταση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έχει προαναγγείλει την παραμονή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο για ακόμη 2 μήνες.

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της

Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η Ρωσία δεν κρύβει την ενόχληση της για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στον πόλεμο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ενώ έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παρέμβει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ελληνοτουρκική ένταση.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας κατάφερε να λιώσει τους πάγους με την Μόσχα μετά τα όσα είχαν συμβεί το 2018 και την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά και να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες. "Έχει ενισχύσει πολύ η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα τη διπλωματική της παρουσία, έχουν απομονωθεί όλες οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Mega. Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα αρχίζει να στηρίζει τις ελληνικές θέσεις καθώς τάχθηκε δημόσια υπέρ της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην χώρα μας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενη στην επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως θα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών που θα αφορά την διοργάνωση Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα το 2021.

Μετωπική σύγκρουση Μακρόν – Ερντογάν

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς επιτέθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν για τις θέσεις του Γάλλου προέδρου για το Ισλάμ. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται ψυχίατρο με το Παρίσι να ανακαλεί αμέσως τον πρέσβη της στην Άγκυρα. "Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές" ανέφερε η ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα για τον αποκεφαλισμό του Σαμιέλ Πατί γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τον Γάλλο πρόεδρο.

Προκλητική φιέστα στα Βαρώσια

Παρά τη διεθνή κατακραυγή η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί για το ζήτημα των Βαρωσίων. Ο πρώτος καλεσμένος του νέου ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ήταν ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων οι δύο άντρες περπάτησαν στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου με τον Φουάτ Οκτάι να δηλώνει πως δεν έχει ανοίξει η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων "ως ένδειξη καλής θέλησης".

Την επίσκεψη καταδίκασε η Λευκωσία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως πρόκειται για μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Άγκυρας. "Πρόκειται για παράνομη ενέργεια που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. H ενέργεια αυτή του Τούρκου Αντιπροέδρου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών."

Από: Thetoc.gr


κεντρική φωτογραφία ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.