Η ρητορική μίσους του Recep Tayyip Erdogan ξύπνησε την Ευρώπη

Το ισλαμιστικό παραλήρημα του Τούρκου προέδρου κατά του Emmanuel Macron αποδοκιμάζεται από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Γράφει: Esquire Editors 27 Οκτωβρίου 2020

Πάνω στο ισχυρό ευρωπαϊκό τείχος που όρθωσαν οι "27" έπεσε η ρητορική μίσους του Ταγίπ Ερντογάν. Οι συνεχείς απειλές εναντίον της χώρας μας είχαν βαρύνει αρκετά το κλίμα για την Άγκυρα, ωστόσο οι προσβολές και οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Οι δημόσιες αποδοκιμασίες από τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν τόσο έντονες που έκαναν την Τουρκία να προχωρήσει αρχικά σε δύο κινήσεις που μέχρι χτες αρνιόταν πεισματικά να κάνει πράξη. Ανακοίνωσε πως δεν θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, όπως είχε ζητήσει το ΝΑΤΟ και αρχικά απομάκρυνε το "Oruc Reis" από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όμως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης το Όρουτς Ρέις άλλαξε ξανά ρότα και έστρεψε πάλι με κατεύθυνση προς τα ελληνικά ύδατα, αλλά με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική μέσα στην περιοχή που εχει δεσμεύσει παρανόμως με NAVTEX η Τουρκία έως τις 4 Νοεμβρίου. 

Πρόκειται για μία γνωστή τακτική, καθώς η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου που θα αποφασίζονταν η επιβολή κυρώσεων. Στην Αθήνα εκτιμούν πως μετά το μορατόριουμ λόγω των εθνικών εορτών ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. 

Σενάρια για έκτακτη Σύνοδο πριν τον Δεκέμβρη 

Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τον Ταγίπ Ερντογάν που ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας με την στοχοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει να υπάρξει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, σε αντίθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν που δεν προχώρησε σε ανάλογη κίνηση, επιβεβαιώνοντας πως στόχος του δεν είναι τα αντίποινα στους μουσουλμάνους αλλά η ρητορική του μίσους και του θρησκευτικού φανατισμού. 

Οι "27" είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη με κύριο θέμα τον Κορονοϊό, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις που οι τουρκικές προκλήσεις θα προστεθούν στην ατζέντα κατά την διάρκεια της συζήτησης. 

Δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ειδικά για την τουρκική προκλητικότητα πριν από τον Δεκέμβριο. "Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες" τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις εναντίον του προέδρου της Γαλλίας. 

Ευρωπαϊκή κατακραυγή στον Ερντογάν 

Το Βερολίνο που είχε αναλάβει να γεφυρώσει το χάσμα της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ε.Ε. επιμένοντας να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, βλέπει τις προσπάθειες του να πέφτουν για άλλη μια φορά στον κενό. Τόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών όσο και ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας αποδοκίμασαν έντονα την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Χάικο Μαας χαρακτήρισε τις δηλώσεις "απαράδεκτες" και "δυσφημιστικές" κάνοντας λόγο για "χτύπημα κάτω από την ζώνη". 

Την σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε που επέλεξε να αναρτήσει στο twitter μία δήλωση στα Γαλλικά, δείχνοντας την στήριξη του στον Εμανουέλ Μακρόν.

"Τα λόγια που απευθύνει ο Πρόεδρος Ερντογάν στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα που η Ε.Ε. θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία, αλλά, αντίθετα, απομακρύνουν τις λύσεις. Πλήρης συμπαράσταση στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν".

Μητσοτάκης: Επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που στήριξαν δημόσια τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ στην συνάντηση που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αναφέρθηκε και στην επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Εμανουέλ Μακρόν. 

"Περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών". Με την άποψη του πρωθυπουργού συμφώνησε απόλυτα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. "Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο". 

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Τουρκία "ταραξία" που καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και ναρκοθετεί την ειρήνη τονίζοντας πως "είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια".

Πικνίκ στα Βαρώσια θέλει να κάνει ο Ερντογάν 

Μετά το παραλήρημα του εναντίον του Γάλλου Προέδρου, ακολούθησε με ακόμη ωμή πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν. Υποδεχόμενος τον νέο ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος εκδήλωσε την πρόθεση του να κάνει πικνίκ στα Βαρώσια. "Μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: "Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί".

Την στιγμή που η διεθνή γνώμη καταδίκασε τα παράνομα σχέδια της Άγκυρας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να το διασκεδάζει. Ουσιαστικά ειρωνεύεται τους Κυπρίους που έχασαν τους ανθρώπους τους, είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. 

Συνάντηση ΥΠΕΞ: Ελλάδα – Ισραήλ και Κύπρος 

Σε μία ακόμη διπλωματική κίνηση προχωρά η Αθήνα, καθώς στην χώρα μας βρίσκονται οι υπουργοί εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη συνάντηση, αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των τριών χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης αναμένεται περαιτέρω να γίνει ανασκόπηση των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων της συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ θα εξετασθούν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη θεσμοθέτηση της εν λόγω συνεργασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα εξαρχής έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα που υπερβαίνει τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά και τις τελευταίες προσβλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας έναντι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.