Το κίνημα συνωμοσιολογίας QAnon στον δρόμο για το Κογκρέσο

Πολλοί φίλα προσκείμενοι σε αυτό βουλευτές πιθανόν να βρεθούν μετά την 3η Νοεμβρίου στα έδρανα της Βουλής.

Γράφει: Esquire Editors 27 Οκτωβρίου 2020

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πρόσφατα την καταδίκη του φιλο-Τραμπικού διαδικτυακού κινήματος συνωμοσιολογίας, γνωστού ως QAnon. Ωστόσο, πολλοί φίλα προσκείμενοι σε αυτό βουλευτές πιθανόν να βρεθούν μετά την 3η Νοεμβρίου στα έδρανα της Βουλής, όπως μεταδιδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το QAnon (το όνομα προέρχεται από τον Q, έναν μυστηριώδη δημόσιο λειτουργό που υποτίθεται ότι αγωνίζεται για την ματαίωση της συνωμοσίας) καταγγέλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται από σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες είναι αναμεμειγμένες σε διεθνή δίκτυα παιδεραστίας και επιδιώκουν την σύσταση μίας "νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων". Μόνον ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την θεωρία, ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν απέρριψε το QAnon, θα μπορούσε να νικήσει αυτήν την συνωμοσία.

Περισσότεροι από 24 υποψήφιοι για το Κογκρέσο στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχουν στηρίξει ανοιχτά ή έχουν προσδώσει αξιοπιστία στο κίνημα ή έχουν προωθήσει διαδικτυακό περιεχόμενο του κινήματος, όπως υποστηρίζει η μκο Media Matters.

Από αυτούς οι δύο είναι ανεξάρτητοι και οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι.

Τουλάχιστον η μια από αυτούς αναμένεται ότι θα εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη εβδομάδα και μια δεύτερη έχει πολλές πιθανότητες.

Το FBI έχει κατατάξει το QAnon στην κατηγορία της τρομοκρατικής απειλής για το εσωτερικό της χώρας.

Η ανυπόστατη αυτή θεωρία ξεκίνησε να διαδίδεται το 2017 με ανώνυμες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Μηνύματα τα οποία αναρτούν διαδικτυακά οι οπαδοί της στοχεύουν στο να διασύρουν και να ποινικοποιήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των πολιτών ADL χαρακτήρισε το κίνημα "ένα αμάλγαμα τόσο νέων όσο και καλά εδραιωμένων θεωριών με έντονες αποχρώσεις αντισημιτισμού και ξενοφοβίας".

Η ακροδεξιά ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία είχε χαρακτηρίσει σε ένα βίντεο του 2017 "πατριωτικό" το κίνημα, αναμένεται να κερδίσει μια έδρα στη Βουλή ως υποψήφια της επαρχιακής βορειοδυτικής Τζόρτζια μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του αντιπάλου της.

Η ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος της οπλοκατοχής Λορίν Μπόμπερτ, η οποία την άνοιξη είχε δηλώσει σε μια συντηρητική διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση ότι ελπίζει "να είναι πραγματικό" το Q, έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί στην περιφέρεια του δυτικού Κολοράντο που κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους.

Αμφότερες οι υποψήφιες είναι πολιτικοί νεοσσοί που υποστηρίζουν ανοιχτά ότι θέλουν να εκλεγούν στο Κογκρέσο για να "σταματήσουν τον σοσιαλισμό".

Αφού κέρδισαν στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το καλοκαίρι και οι δύο επιχείρησαν να πάρουν αποστάσεις από τις προηγούμενες δηλώσεις τους για το QAnon.

Ο πρόεδρος Τραμπ τις κάλεσε να παρακολουθήσουν την ομιλία του στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Συνέδριο στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο.

Αφού πρώτα ενίσχυσαν τους υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του QAnon. 

Σύμφωνα όμως με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Morning Consult, το 38% των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί ότι τουλάχιστον τμήματα της θεωρίας συνωμοσίας αληθεύουν.

Ένας υποστηρικτής της αρχικής μορφής της θεωρίας, που προηγήθηκε της εκλογής του Τραμπ, άνοιξε πυρ το 2016 σε μια πιτσαρία της Ουάσινγκτον, η οποία, σύμφωνα με την αρχική μορφή της θεωρίας, ήταν το άντρο ενός κυκλώματος σεξουαλικής διακίνησης παιδιών. Κανένας δεν τραυματίστηκε.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί να αποκηρύξει το QAnon. Αντιθέτως το έχει εξάρει ως πατριωτικό.

Έχει πολύ συχνά αναπαράξει στο Twitter περιεχόμενο που συνδέεται με το κίνημα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο έχουν δημοσίως αποκηρύξει την θεωρία συνωμοσίας.

"Απλώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ένα κόμμα που αποδέχεται θεωρίες συνωμοσίας...", δήλωσε ο Μπρένταν Μπακ, ο οποίος έχει εργαστεί για δύο Ρεπουμπλικάνους πρώην προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Πολ Ράιαν και τον Τζον Μπένερ.

ΜΙΑ ΕΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝ;

"Δεν υπάρχει καμία θέση για το QAnon στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος στη Βουλή Κέβιν Μακάρθι τον Αύγουστο στο Fox News, ο πρώτος υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος που καταδίκασε δημοσίως το κίνημα.

Αλλά θα υπάρξει χώρος για την Γκριν ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής. Ο Μακάρθι είπε ότι η Γκριν θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία της από τη στιγμή που θα εκλεγεί, επειδή έχει αποστασιοποιηθεί από το QAnon.

"Είναι η ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης και θα της δοθεί μια ευκαιρία", είπε ο Μακάρθι τον Αύγουστο.

Σε ένα βίντεο του 2017 για το QAnon, το οποίο αποκάλυψε φέτος το Politico, η 46χρονη Γκριν εμφανίζεται να λέει: "Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να διώξουμε αυτή την παγκόσμια κλίκα των παιδόφιλων που λατρεύουν τον Σατανά".

Αφού νίκησε στον επαναληπτικό γύρο των προκριματικών τον Αύγουστο, η Γκριν αναδιπλώθηκε δηλώνοντας στο Fox News ότι το QAnon δεν την "αντιπροσωπεύει" και "δεν αποτελεί τμήμα της εκστρατείας μου".

Αυτό δεν την εμπόδισε από το να επιτεθεί πρόσφατα σε έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, τον Ντένβερ Ρίγκλμαν, ο οποίος προώθησε το καταδικαστικό για το κίνημα ψήφισμα στη Βουλή. Η Γκριν χαρακτήρισε στο Twitter "άχρηστο" το ψήφισμα και ρώτησε γιατί οι βουλευτές δεν συνέταξαν ένα ψήφισμα που να καταδικάζει το αντιφασιστικό κίνημα antifa.

Η 33χρονη Μπόμπερτ, η υποψήφια για την Βουλή από το Κολοράντο, η οποία έχει μιλήσει με θερμά λόγια για το QAnon, στις φωτογραφίες της προεκλογικής της εκστρατείας εμφανίζεται να οπλοφορεί. 

Επικράτησε ενός Ρεπουμπλικάνου βουλευτή στις προκριματικές του Ιουνίου αφού αγνόησε το lockdown για τον κορονοϊό και άνοιξε το εστιατόριό της.

Το εστιατόριό της είναι γνωστό ως "To Γκριλ των Σκοπευτών", υπερηφανεύεται για τις ένοπλες σερβιτόρες του και βρίσκεται στην μικρή πόλη Rifle (τουφέκι).

Τον Μάιο, σε μια συντηρητική διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση η Μπόμπερτ είπε για το QAnon ότι "αν αυτό είναι αληθινό τότε μπορεί να είναι αληθινά εξαιρετικό για τη χώρα μας". Μετά την νίκη της στις προκριματικές του Ιουνίου, αναδιπλώθηκε και αυτή δηλώνοντας σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι "Δεν είμαι οπαδός του QAnon: Δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας".

Η Μπόμπερτ θα αναμετρηθεί με την Δημοκρατική Νταϊάν Μιτς Μπους σε μια περιφέρεια, η οποία σύμφωνα με ακομμάτιστους αναλυτές κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους.


φωτογραφία getty images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear