Τελικά, ποιος "επιβάλλει κυρώσεις" στη Ρωσία;

Ο Ρώσος πρόεδρος πιέζει επίμονα τη Γερμανία και τους άλλους ΝΑΤΟϊκούς αγοραστές να πληρώσουν σε ρούβλι για να τους προμηθεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Γράφει: Esquire Editors 04 Απριλίου 2022

Βλαντίμιρ Πούτιν: σατανικά ιδιοφυής όπως πιστεύουν όλοι (και στη Ρωσία) – ή σατανικά ανόητος όπως δείχνουν τα έργα του; Ο Ρώσος πρόεδρος πιέζει επίμονα τη Γερμανία και τους άλλους ΝΑΤΟϊκούς αγοραστές να πληρώσουν σε ρούβλι για να τους προμηθεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο – η εμμονή του υποδηλώνει ανοησία. Όσο για το "σατανικό στοιχείο", το Κακό: ο Πούτιν είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος, είτε πρόκειται για δολοφονία μεμονωμένων ατόμων είτε για την εξόντωση κρατών. Αναμφισβήτητα ο Ρώσος πρόεδρος θα δικαστεί ερήμην ως εγκληματίας πολέμου.

Γιατί σε ρούβλι;

Γιατί η απαίτηση του Πούτιν να πληρωθεί σε ρούβλι είναι μεγαλειωδώς ανόητη; Δεν θα στηρίξει με αυτή την κίνηση το νόμισμά του και, ως εκ τούτου, δεν θα μειώσει το κόστος των όποιων αγαθών μπορούν ακόμη να εισάγουν οι Ρώσοι; Η απάντηση είναι όχι.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Γερμανία. Το Βερολίνο αγοράζει ρωσική ενέργεια και πληρώνει σε ευρώ. Η συναλλαγή αποφέρει στη Ρωσία περισσότερα ευρώ και στη Γερμανία περισσότερη ενέργεια. Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, όμως, η Γερμανία θα χρησιμοποιούσε τα ευρώ της για να αγοράσει ρούβλια. Έπειτα, θα χρησιμοποιούσε τα ρούβλια για να αγοράσει ενέργεια από τη Ρωσία. Το επιπλέον βήμα που απαιτεί η Ρωσία από τη Γερμανία οδηγεί στον ίδιο "προορισμό": τα ευρώ ανταλλάσσονται με ρούβλια και τα ρούβλια ανταλλάσσονται με ρωσική ενέργεια. Η Γερμανία προμηθεύεται την ίδια ποσότητα ρωσικής ενέργειας και η Ρωσία βάζει στα ταμεία της το ίδιο ποσό ευρώ. 

Ως προς την ισοτιμία ρουβλίου-ευρώ, η αυξημένη ζήτηση του ρωσικού νομίσματος από τη Γερμανία αντισταθμίζεται ευρώ το ευρώ από τη μειωμένη ζήτηση ρουβλίων εκ μέρους της Gazprom, κύριο εξαγωγέα ρωσικής ενέργειας. Γιατί; Επειδή η Gazprom δεν θα πληρώνεται πλέον σε ευρώ, τα οποία πωλεί έναντι ρουβλιών. Ναι, η Gazprom πρέπει να έχει συσσωρεύσει ένα ποσό σε ευρώ. Ωστόσο, βάσει νομοθεσίας, υποχρεούνταν να μετατρέπει το 80 τοις εκατό σε ρούβλια. Για το υπόλοιπο 20% δεν κάνει διαφορά εάν βρίσκεται σε λογαριασμό της Gazprom στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ή στην ίδια την κεντρική τράπεζα. Η Gazprom είναι εξ ολοκλήρου κρατική εταιρεία. Έτσι, εάν η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα ευρώ, μπορεί να τα βρει από την Gazprom. Αυτό το νόημα έχει και ο "κανόνας του 80%".

Εάν η Γερμανία και οι υπόλοιπες "μη φιλικές χώρες" για το Κρεμλίνο ανταποκρίνονταν στην απαίτηση του Πούτιν να λάβει ρούβλια έναντι πετρελαίου και φυσικού αέριου, δεν θα μεγάλωνε το οικονομικό όφελος για τη Μόσχα. Το ζήτημα είναι πως οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα δέχονταν να συμμορφωθούν με το διάταγμα του Πούτιν ακόμη και αν δεν υπήρχε ο παραμικρός οικονομικός αντίκτυπος. Θα ήταν σαν να έβαζαν τα ευρώ –που στέλνουν τώρα στη Ρωσία για αγορά ενέργειας– μέσα σε κιβώτια με τη ρωσική σημαία επάνω. 
Αυτό δεν θα το κάνουν.

> Διάβασε ακόμη: Το αίνιγμα της επόμενης ημέρας στην Ουκρανία

Τα κράτη-μέλη της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας δεν θα συναινέσουν και ο Πούτιν είτε θα διακόψει την προμήθεια ρωσικής ενέργειας είτε θα ντροπιαστεί. Έτσι, θα επιβάλει ο ίδιος στη Ρωσία μια σημαντική οικονομική κύρωση, την οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα η Δύση: την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, μέσω της απαγόρευσης του Πούτιν για εξαγωγή ρωσικής ενέργειας.

Εν ολίγοις, ο Πούτιν θα δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα του. Καλό θα ήταν να φροντίσουν οι σύντροφοί του ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να αστοχήσει.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear