Γιατί η 9η Μαΐου είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία

Όλοι περιμένουν την Ημέρα της Νίκης, που ο Vladimir Putin έχει μετατρέψει σε επίδειξη δύναμης.

Υπό τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ημέρα της Νίκης έχει μετατραπεί σε επίδειξη δύναμης των στρατευμάτων και του στρατιωτικού υλικού, καθώς και σε μια ευκαιρία υπενθύμισης των θυσιών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είκοσι επτά εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, στη μεγαλύτερη απώλεια από οποιαδήποτε χώρα, σε αυτό που οι Ρώσοι αποκαλούν "Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο", σημειώνει το BBC σε δημοσίευμά του. Φέτος, η εορταστική εκδήλωση έχει αποκτήσει νέα σημασία. Η Ρωσία διεξάγει πολύμηνο πόλεμο εναντίον της γειτονικής της Ουκρανίας και στερείται οποιασδήποτε πραγματικής μορφής στρατιωτικής νίκης που να μπορεί να γιορτάσει.

Μία γιορτή με μηνύματα

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον πόλεμο θα παρελάσει μπροστά από τους ανώτατους αξιωματικούς και τον Πούτιν, του οποίου η ομιλία θα ακουστεί στην Κόκκινη Πλατεία και θα αξιολογηθεί προσεκτικά για το τι αναμένεται στη συνέχεια. Ο πρόεδρος της Ρωσίας χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη στιγμή για να στείλει μηνύματα για τις προθέσεις του.

Η παρέλαση της Ημέρας της Νίκης σημειωνόταν περιστασιακά στη σοβιετική εποχή και "αναστήθηκε"  από τον πρώην πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν για την 50ή επέτειο το 1995, αλλά ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2008 που την κατέστησε ετήσιο γεγονός με στρατιωτικό εξοπλισμό. Η ρωσική ταυτότητα έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό με την Ημέρα της Νίκης στο παρασκήνιο, με τα σχολικά βιβλία και τα βιβλία ιστορίας να εστιάζουν στη Ρωσία ως την απελευθερώτρια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Γιατί η 9η Μαΐου είναι τόσο σημαντική για τη ΡωσίαGetty Images

"Ακόμα και σε μια κανονική χρονιά παρατηρείται μια τεράστια επίδειξη της ρωσικής δύναμης", σημείωσε ο Ammon Cheskin του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. "Και αυτό απλά ενισχύεται ακόμη περισσότερο φέτος".

Οι ισχυρισμοί ότι θα κηρύξει το τέλος της εκστρατείας έχουν διαψευστεί, όπως και οι αναφορές ότι θα ανακοινώσει πλήρη κήρυξη πολέμου ή επιστράτευση των Ρώσων ανδρών. Ο στρατός της Ρωσίας δεν θα "προσαρμόσει τεχνητά" τις ενέργειές του σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

> Διάβασε ακόμη: Το νερό σαν όπλο πολέμου στην Ουκρανία

Θα μπορούσε να ανακοινωθεί κάτι λιγότερο από μια πλήρη επιστράτευση, ως απάντηση στις μεγάλες απώλειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί δεκάδες αγγελίες σε ιστοσελίδες εργασίας που αναζητούν "ειδικούς σε εργασίες κινητοποίησης", αλλά ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να πλήξει τη δημοτικότητα του Πούτιν και η 9η Μαΐου μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

Όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίηση την Ημέρα της Νίκης μια ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία για την ήττα του φασισμού, προτού πετάξει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα για να γιορτάσει τη νέα του νίκη μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

"Φέτος ο πρωταρχικός στόχος ήταν να ανακοινωθεί η νίκη κατά της Ουκρανίας που υποτίθεται ότι θα λάμβανε χώρα τον Φεβρουάριο", είπε ο Ernest Wyciszkiewicz του Κέντρου Polish-Russian Dialogue and Understanding. "Προετοιμάζουν μια εκδήλωση δημοσίων σχέσεων για τη Δευτέρα: είναι σημαντικό για τους Ρώσους να δουν ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία ακούν συνέχεια, οδήγησε σε κάτι απτό".

Φέτος, αντί να πανηγυρίσει για την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, το Κρεμλίνο θα πρέπει να αρκεστεί στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Μαριούπολης. Η πόλη μπορεί να βρίσκεται σε ερείπια από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για "αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση" της Ουκρανίας και μπορεί να ισχυριστεί ότι ηττήθηκε το τάγμα Αζόφ, το οποίο ψευδώς παρουσίασε ως ναζιστικό. Κάτι τέτοιο θα είχε απήχηση σε μια ημέρα που γιορτάζεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

"Σε ρωσικές πόλεις και περιφερειακές πρωτεύουσες βλέπουμε πινακίδες με σύμβολα της Ημέρας της Νίκης", ανέφερε η Olga Irisova, συνιδρύτρια του ομίλου αναλύσεων Riddle Russia. "Συνήθως οι πινακίδες γράφουν 9 Μαΐου 1945, αλλά φέτος είναι 1945/2022, οπότε προσπαθούν να δώσουν στον κόσμο την ιδέα ότι για άλλη μια φορά στέκονται απέναντι στους Ναζί".

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΡΩΣΙΑGetty Images

Στην ίδια τη Μαριούπολη δεν θα πραγματοποιηθεί παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης λόγω προφανών απειλών ασφαλείας. Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης στην περιοχή, Denis Pushilin, δήλωσε ότι η παρέλαση θα πρέπει να περιμένει μέχρι η Μαριούπολη να γίνει μέρος της λεγόμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", όπως έχει αναγνωρίσει την περιοχή το Κρεμλίνο.

> Διάβασε ακόμη: Η επόμενη, σκοτεινή Ρωσία

Ωστόσο, θα υπάρξουν απροσδιόριστες εορταστικές εκδηλώσεις και θα μπορούσε να έχει εξέχουσα θέση στην κάλυψη από τα ρωσικά ΜΜΕ. Κατά την προετοιμασία της 9ης Μαΐου, η πόλη δέχθηκε επισκέψεις από τον προπαγανδιστή του Κρεμλίνου Vladimir Solovyov και από μια αντιπροσωπεία του Κρεμλίνου με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Κρεμλίνου, Sergei Kiryenko.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.