Vladimir Putin, ένας παρανοϊκός ηγέτης

Πώς από παιδί-θύμα bullying έγινε συμμορίτης, μπήκε στην KGB, εξελίχθηκε σε πολιτικό και πλέον αποτελεί τον πιο μισητό εν ζωή άνθρωπο του κόσμου.

O Vladimir Putin έχει σήμερα γενέθλια, κλείνει τα 71 του χρόνια. Κι όπως δεν γνωρίζουμε το αν θα σβήσει τα ανάλογα κεράκια στην τούρτα της ζωής του για να γιορτάσει το πέρασμα στα τρίτα -ήντα, δεν μπορούμε να είμαστε και 100% βέβαιοι για το αν είναι τρελός. Το τελευταίο το υποστηρίζουν πολλοί, πάντως, μετά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ άλλοι θεωρούν ότι κάνει bullying σε όλον τον πλανήτη, παρότι κάποτε θύμα του υπήρξε ο ίδιος.

Στο ταραγμένο μυαλό του Putin

Σίγουρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το τι συμβαίνει στο μυαλό του Putin, δεν είμαστε ψυχολόγοι για να κάνουμε το ψυχογράφημά του, ενώ υπάρχουν και πολλά άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του. Να πούμε, όμως, ότι διαθέτει μια πολύπλοκη -αν όχι διαταραγμένη- προσωπικότητα. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας κομπλεξικός και επιθετικός ναρκισσιστής, του οποίου ο ψυχισμός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Άλλοι είναι σίγουροι πως κάνει ό,τι κάνει για να γραφτεί το όνομά του με χρυσά γράμματα στα ρωσικά βιβλία Ιστορίας.

Ό,τι κι αν έκανε τον Putin αυτό που είναι, πάντως, από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος της Ρωσίας, πριν από δύο δεκαετίες, οι αποφάσεις που παίρνει επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. Κι όσοι μεγαλώνει και συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα τελειώνει, τόσο το χειρότερα για μας.

Vladimir Putin, ένας παρανοϊκός ηγέτης Getty Images

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο Ρώσος ηγέτης που ντύνεται με ρούχα που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ στις δημόσιες εμφανίσεις του, έχει πολύ ταπεινή καταγωγή. Γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1952 σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στο Λένινγκραντ -τη σημερινή Αγία Πετρούπολη- οκτώ χρόνια μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους ναζί. Οι γονείς του, όχι μόνο τραυματίστηκαν στον πόλεμο αλλά και πριν από τη γέννησή του είχαν ήδη χάσει δύο γιους.

Η οικογένειά του ζούσε μαζί με δύο άλλες φαμίλιες σε ένα άθλιο διαμέρισμα, γεμάτο ποντίκια, χωρίς ζεστό νερό ή μπάνιο. Εκείνος, ήταν πάντα εξαιρετικά μικροκαμωμένος για την ηλικία του και άρχισε να μαθαίνει πολεμικές τέχνες και τζούντο για να υπερασπίζεται τον εαυτό του όταν τον κορόιδευαν. Στη συνέχεια, μπήκε σε μια συμμορία αλητών και για να πάρει αυτό που ήθελε δεν δίσταζε ακόμα και να δαγκώνει τα μεγαλύτερά του παιδιά στο σχολείο, κατά τη διάρκεια τσακωμών.

Όσο ήταν παιδί, διάβαζε κατασκοπικά ρομάντζα και ήθελε να δουλέψει στις μυστικές υπηρεσίες. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα όταν μπήκε στην KGB, το 1975, αφού είχε πάρει πτυχίο νομικής από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Στα επόμενα 16 χρόνια ανέβαινε συνεχώς στην ιεραρχία μέχρι που το 1991, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, είχε φτάσει στον βαθμό του στρατηγού. 

Ο κατάσκοπος που έγινε πρόεδρος

Με την πτώση του κομμουνισμού, έκανε το πέρασμά του στην πολιτική, από την Αγία Πετρούπολη, ενώ το 1996 μετακόμισε στη Μόσχα για να περάσει από διάφορες θέσεις μέχρι να γίνει πρωθυπουργός, το 1999, έπειτα από την παραίτηση του Boris Yeltsin.

> Διάβασε ακόμα: Κι αν ο Putin δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία;

Ο νέος του στόχος; Να γίνει "τσάρος" επαναφέροντας στη Ρωσία το γόητρο που έχαιρε ως Σοβιετική Ένωση και πιο πριν ως Ρωσική Αυτοκρατορία. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπήρξαν δύο κομβικές στιγμές στην πορεία του προς αυτό του το κατόρθωμα: Η συμμετοχή στον πόλεμο στη Συρία και η νίκη επί των Τσετσένων.

Η μυστική προσωπική ζωή

Το 1983, ενώ έκανε καριέρα στην KGB, παντρεύτηκε την πρώην αεροσυνοδό Lyudmila Putina, με την οποία πήραν διαζύγιο το 2014. Το ζευγάρι έμενε μαζί στην Ανατολική Γερμανία από το 1985 έως το 1990 και απέκτησαν μαζί δύο κόρες.

Χωρίς να έχει ποτέ επιβεβαιωθεί, λέγεται ότι ο Putin πλέον διατηρεί δεσμό με την Alina Kabaeva, αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής, αλλά και πως έχουν αποκτήσει μαζί πέντε παιδιά.

Τέλος, φημολογείται ότι έχει ακόμα μία κόρη, με τη Ρωσίδα πολυεκατομμυριούχο Svetlana Krivonogikh.

> Διάβασε ακόμα: Η μερική επιστράτευση του Putin με απλά λόγια

Στην απομόνωση και την παράνοια

Ο Vladimir Putin είναι πλέον 71 ετών. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την κατάσταση της υγείας του, αν και από το 2014 έχει κυκλοφορήσει ότι πάσχει από καρκίνο. Επίσης, όπως είδαμε, πολλοί τον θεωρούν ψυχικά άρρωστο. Αν και δεν είναι ψυχασθενής με τη βούλα, αυτό που δείχνει σίγουρο είναι το ότι έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα. Επίσης, έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, μια κατάσταση που έγινε πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού (btw, δεν έχει γίνει γνωστό το αν τελικά έχει όντως εμβολιαστεί για τον κορονοϊό ή όχι).

Αν ισχύει ότι η περιουσία του φτάνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, τότε αποτελεί έναν από τους πέντε πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Παρ' όλα αυτά, δεν διαθέτει smartphone και έχει κόψει τα πολλά ταξίδια, ακόμα και εντός Ρωσίας.

Περιτριγυρίζεται από ένα κλειστό κύκλο "μπιστικών”, οι οποίο έχουν λάβει το προσωνύμιο των "yes men” και του μεταφέρουν μόνο "καλά νέα", για να μην τον συγχύσουν.

Όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα από κοντά, πιστεύουν ότι αυτό το στάδιο, της απώλειας της επαφής με την πραγματικότητα, είναι το τελευταίο στην πορεία των παρανοϊκών δικτατόρων: Δεν εμπιστεύονται, πλέον, κανέναν και θεωρούν τους πάντες εχθρούς τους.

Τηρούμε στάση αναμονής, λοιπόν, μέχρι να δούμε το τι θα γράφει πάνω της η ταφόπλακα που, αργά ή γρήγορα, θα τον πλακώσει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης