Δύο ξένοι στην ίδια πόλη Μητσοτάκης και Erdogan στην Πράγα

Μητσοτάκης και Erdogan θα βρεθούν στην ίδια πόλη, στον ίδιο χώρο, στο Κάστρο της Πράγας, όμως το μόνο που θα... μοιραστούν, θα είναι η οικογενειακή φωτογραφία των 44 ηγετών.

Γράφει: Esquire Editors 06 Οκτωβρίου 2022

"Ξένοι στην ίδια πόλη". Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής "συνάντησης" Κυριάκου Μητσοτάκη και Tayyip Erdoğan. Οι δύο άνδρες θα βρεθούν στην ίδια πόλη, στον ίδιο χώρο, στο Κάστρο της Πράγας, όμως το μόνο που θα.. μοιραστούν, θα είναι η οικογενειακή φωτογραφία των 44 ηγετών που θα παραστούν σήμερα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως όλα δείχνουν, οι δρόμοι των δύο ηγετών στη συνέχεια θα χωρίσουν, καθώς δεν υπήρξε διάθεση για διμερή συνάντηση ούτε από την Άγκυρα, πόσο μάλλον από την Αθήνα, μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, με τις συνεχείς προκλήσεις και ευθείες απειλές από την Τουρκία, η οποία έφτασε στο σημείο να μιλάει για "κατοχή" των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν από τη Σύνοδο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, έριχνε και άλλο λάδι στη φωτιά. Μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία, ο Τούρκος αξιωματούχος έδειξε τις προθέσεις της γείτονος.

"Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου", είπε τονίζοντας ότι το ναυτικό και η αεροπορία της Τουρκίας έχουν σαφείς διαταγές να υπερασπιστούν τα τουρκικά συμφέροντα.

Σε διαφορετικά τραπέζια

Μετά την οικογενειακή φωτογραφία, οι ηγέτες, θα καθίσουν σε 4 τραπέζια των 11 ατόμων με την Αθήνα και την Άγκυρα να κάθονται σε διαφορετικά τραπέζια. Η διάρκεια του κάθε τραπεζιού θα είναι 2 ώρες, έως τις 4 δηλαδή (5 ώρα Ελλαδος) ενώ από τις 16.00 έως τις 19.00 οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν διμερείς συναντήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει το μεσημέρι της Πέμπτης σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η θεματική είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και η πιο πρόσφατη για την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη την στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας.

Ο Tayyip Erdoğan, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, με τον Emmanuel Macron να κάθεται στο ίδιο πάνελ, γεγονός που πιθανώς να δυσαρεστήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, μετά τη συνεχή στήριξη του Γάλλου ηγέτη προς την Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα στο Ελιζέ, μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρος: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 19.00 της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσει το δείπνο και μετά την ολοκλήρωση του θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από την τσεχική Προεδρία.

Ενημέρωση της Ε.Ε

Την Παρασκευή θα ξεκινήσει η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής με βασικά θέματα την ενέργεια, με έμφαση στην επιβολή πλαφόν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τους 26 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κρεσέντο του αναθεωρητισμού και των απειλών, αλλά και την πρόσφατη παράνομη τουρκολυβική συμφωνία για έρευνες στη λιβυκή ΑΟΖ. Μια συμφωνία που έχει ήδη τρωθεί, αφού δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ, την Κομισιόν και την Αίγυπτο.

Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.