Η σεξιστική ερώτηση που εξόργισε τη Sanna Marin

Η αφοπολιστική απάντηση που έδωσε η Sanna Marin και η Jacinda Ardern.

Γράφει: Esquire Editors 30 Νοεμβρίου 2022

Στην αμήχανη θέση να χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις για το φύλο και την ηλικία τους βρέθηκαν οι πρωθυπουργοί της Φιλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας. Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, που τους προηγούμενους μήνες απασχόλησε την κοινή γνώμη με το ψευδεπίγραφο ερώτημα αν ως νέα γυναίκα έχει το δικαίωμα να έχει προσωπική ζωή αντίστοιχη της ηλικίας της, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία.

"Συναντιόμαστε επειδή είμαστε πρωθυπουργοί"

Στην υπόνοια ότι συναντήθηκαν επειδή είναι και οι δύο νέες στην ηλικία πολιτικοί, η Sanna Marin, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κυβερνητικό Μέγαρο του Ώκλαντ, έδωσε την απάντηση ότι "συναντιόμαστε επειδή είμαστε πρωθυπουργοί".

Απαντώντας με τη σειρά της και η Jacinda Ardern τόνισε: "Αναρωτιέμαι αν κάποιος ρώτησε ποτέ τον Barack Obama και τον John Key (σ.σ. πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας) αν συναντήθηκαν επειδή ήταν παρόμοιας ηλικίας".

"Φυσικά, έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών στην πολιτική, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά τώρα συναντώνται δύο γυναίκες πρωθυπουργοί όχι λόγω του φύλου τους", υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι οι δυο τους επικεντρώθηκαν στην ευθύνη που είχαν, ως γυναίκες ηγέτες, απέναντι στις γυναίκες σε χώρες που αντιμετωπίζουν "δύσκολες συνθήκες, όπου βλέπουμε τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να καταπιέζονται και να παραβιάζονται". Η Ardern ανέφερε συγκεκριμένα το Ιράν ως "ενδεικτικό παράδειγμα" αυτών των δεινών περιστάσεων.

Η Marin είπε ότι και οι δύο ήθελαν να υιοθετήσουν κοινή στάση για θέματα ισότητας και "για να διασφαλίσουν ότι κάθε γυναίκα και κορίτσι σε όλο τον κόσμο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες".

Η Marin ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία για την πρώτη της επίσημη περιοδεία, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη στη χώρα από Φινλανδό πρωθυπουργό.

Μετά από διμερή συνάντηση το πρωί της Τετάρτης, οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν τη θερμή σχέση μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Φινλανδίας και τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των εμπορικών ευκαιριών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εμβάθυνση των δεσμών.

Η Ardern δήλωσε επίσης: "Οι χώρες μας ευθυγραμμίζονται σε απίστευτα σημαντικά ζητήματα – μοιραζόμαστε μια ισχυρή δέσμευση για τις δημοκρατικές αξίες ως τη βάση για ανοιχτές, ανεκτικές, ανθεκτικές, ισότιμες κοινωνίες, καθώς και στην πολυμερή τάξη και μια τάξη βασισμένη σε κανόνες που έχει στηρίξει την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία από το 1945".

Αυτή η τάξη βασισμένη σε κανόνες είναι υπό πίεση παγκοσμίως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε η Ardern. "Η σύγκρουση, ωστόσο, γνωρίζω ότι βρίσκεται κυριολεκτικά στο κατώφλι της Φινλανδίας", είπε η Ardern, "και εκτίμησα τις διορατικές προοπτικές του πρωθυπουργού για τον πόλεμο και φυσικά, τον διαρκή αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια".

Η Marin σημείωσε ότι ήταν "δικό της αίτημα" να επισκεφθεί τη Νέα Ζηλανδία και ότι ήλπιζε ότι με την επίσκεψή της θα προωθήσει τις "ήδη άριστες σχέσεις των χωρών στο επόμενο επίπεδο".

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.