Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τις πυρηνικές απειλές του Putin

Οι πυρηνικές 'σπαζοκεφαλιές' του Ρώσου ηγέτη είναι καταδικαστέες αν και μάλλον γίνονται για το θεαθήναι.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, ο Vladimir Putin έχει απειλήσει άπειρες φορές με πυρηνικό πόλεμο, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό. Κι ενώ όλοι τον καταδικάζουν, με κάθε νέα απειλή που κάνει οι αντίπαλοί του πιστεύουν όλο και λιγότερο ότι θα χρησιμοποιήσει πράγματι πυρηνικά όπλα.

Η σχέση του Putin με τα πυρηνικά όπλα

Πριν από λίγες μέρες, ο Putin ανακοίνωσε ένα σχέδιο τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, μια χώρα που συνορεύει με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Γενικά, τα τακτικά πυρηνικά όπλα προορίζονται για χρήση σε μικρότερη κλίμακα από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, καθώς φτάνουν σε μικρότερες αποστάσεις και είναι λιγότερο ισχυρά. Εξακολουθούν, όμως, να μπορούν να προκαλέσουν χάος και να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. 

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τη ρητορική του Putin ως επικίνδυνη και ανεύθυνη. Την ίδια στιγμή, όμως, ανέφερε ότι δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας ως προς τα πυρηνικά όπλα που να δικαιολογεί μια ανάλογη προσαρμογή στη δική της. 

Παρομοίως, ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει δει τίποτα που να δείχνει ότι ο Putin ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει, με οποιονδήποτε τρόπο, τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Υπάρχουν, επίσης, πολλοί κορυφαίοι αναλυτές που θεωρούν την πομπώδη ρητορική του Putin ως ένδειξη της απογοήτευσής του ως προς το πόσο άσχημα έχει εξελιχθεί, για τις ρωσικές δυνάμεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War - ISW), πάλι, ένας ερευνητικός οργανισμός που έχει ως έδρα του τις ΗΠΑ και παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Putin για την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία αποτελεί τμήμα μιας "επιχείρησης πληροφόρησης", η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου στην Ουκρανία.

Πέρυσι, υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το αν ο Putin θα κατέφευγε στη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ ο διευθυντής της CIA είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο ότι θα μπορούσε, πάνω στην απελπισία του, όντως να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αυτοί οι φόβοι, όμως, φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει. 

Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Mike Gallagher, ο οποίος προεδρεύει της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα, δήλωσε πρόσφατα στο ABC News ότι οι επανειλημμένες πυρηνικές "σπαζοκεφαλιές" του Putin είναι μεν ανησυχητικές αλλά δεν πρέπει να αποτρέψουν τις ΗΠΑ από το να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία με όπλα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή η πολυσχιδής Iris Apfel

"Πιστεύω ότι το στιλ είναι στο DNA μας αλλά χρειάζεται δουλειά", έλεγε η ιέρεια του στυλ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών.

Η εξήγηση του Χάρη Δούκα για τον διορισμό του Παπανδρέου τζούνιορ στον Εθνικό Κήπο

Ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση που επισημαίνει ότι ο Χάρης Δούκας δεν διόρισε ποτέ Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα -το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο- ζει στον Αμαζόνιο

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνον ένα είδος πράσινου ανακόντα στην άγρια φύση, το Eunectes murinus.

Όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αχιλλέα Μπέο

"Είχαμε μια σύντομη συνομιλία με βιντεοκλήση".

Τι ακριβώς συμβαίνει με την ασυλία του Donald Trump;

O πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος θα μπορούσε να δικαστεί πριν από τις εκλογές.

Γραφει Παυλος Κρουστης