5 φορές που οι εκλογές συνέπεσαν με σημαντικά αθλητικά γεγονότα

Στις 21 Μαΐου, ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να βρίσκεται στο Κάουνας για τον τελικό του Final 4 της Euroleague. Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που συνέβη κάτι τέτοιο...

Ο κύβος ερρίφθη σχετικά με τις εθνικές εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, παρέδωσε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγήθηκε και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Ως εδώ, όλα καλά. Το μόνο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως ανέδειξαν και πολλοί αναλυτές, είναι ότι την ίδια ημέρα διεξάγεται ο τελικός της Euroleague. Το Final 4 του Κάουνας θα διεξαχθεί από τις 19 ως τις 21 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι το τζάμπολ του τελικού θα συμπέσει με τα exit polls. 

5 φορές που οι εκλογές συνέπεσαν με σημαντικά αθλητικά γεγονότα

Αυτό από μόνο του φυσικά δεν συνιστά πρακτικό πρόβλημα, όμως φέτος ο Ολυμπιακός έχει αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στον τελικό, καθώς όντας πρώτος στην κανονική διάρκεια, θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs που θα οδηγήσουν στο Final 4. Πέρυσι στο Βελιγράδι είχαν ταξιδέψει περισσότεροι από 12.000 φίλοι των Πειραιωτών (ποσοστό περίπου 0,2% του εκλογικού σώματος των εκλογών 2019) και φέτος αν η ομάδα τους προκριθεί στο Κάουνας, αναμένονται λιγότεροι μεν, όχι λίγοι δε. 

Λίγες εβδομάδες λοιπόν πριν από τις κάλπες ή αλλιώς πριν από τον τελικό της Euroleague, ρίχνουμε μία ματιά σε όλες τις φορές που θυμόμαστε ότι οι εκλογές συνέπεσαν με κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός. 

Ευρωεκλογές 2004 - EURO 2004

Το καλοκαίρι του 2004 η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη κερδίσει τις Εθνικές Εκλογές, που είχαν διεξαχθεί τον Μάρτιο και ήταν το απόλυτο φαβορί και για τις Ευρωεκλογές. Αυτό που κανείς δεν περίμενε, ήταν ότι οι κάλπες θα στήνονταν μέσα σε συνθήκες θριάμβου. Στις 12 Ιουνίου ξεκίνησε η πορεία της Εθνικής Ελλάδος για την κορυφή της Ευρώπης. Το Σάββατο έγινε η πρεμιέρα του EURO 2004, η Εθνική επικράτησε με 2-1 της Πορτογαλίας και την Κυριακή οι Έλληνες ψήφιζαν.

Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36% και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με 32,91%. Τρεις εβδομάδες μετά η Ελλάδα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. 

Ευρωεκλογές 2004

Εθνικές Εκλογές Μαΐου 2012 - Euroleague

Η συζήτηση για τις εκλογές του Μαΐου του 2012 είχαν την ίδια θεματική με τις φετινές. Εκείνη τη χρονιά όμως τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός είχαν αρκετές πιθανότητες να βρεθούν στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, το οποίο διεξήχθη 11-13 Μαΐου. Έτσι και έγινε. Καθώς το ενδεχόμενο αυτό είχε γίνει ορατό από νωρίς, οι εκλογές αποφασίστηκε να οριστούν μια εβδομάδα νωρίτερα από την Κυριακή που είχε αρχικά προκριθεί σαν λύση. Άλλωστε το κλίμα ήταν αρκετά πολωμένο ήδη. 

Εκλογές Μαϊου 2012Wikipedia

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήρθε το τέλος του δικομματισμού και κανένα κόμμα δεν ξεπέρασε το 20%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προκύψει κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές ένα μήνα μετά. Το Final 4 της Κωνσταντινούπολης διεξήχθη κανονικά, και στις 13 Μαΐου του 2012 ο Ολυμπιακός κατέκτησε τη δεύτερη Euroleague στην ιστορία του. 

Εθνικές Εκλογές Ιουνίου 2012 - EURO 2012

Ένα μήνα μετά, στις 17 Ιουνίου, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά στις νέες κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε και ο Αντώνης Σαμαράς έφερε την εκλογική νίκη στη ΝΔ σχηματίζοντας εν τέλει κυβέρνηση συνεργασίας.

Εκλογές Ιουνίου 2012

Την ημέρα της κάλπης, οι Έλληνες ακόμα πανηγύριζαν τη νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας με γκολ του Γιώργου Καραγκούνη (μία μέρα πριν) και ετοιμάζονταν για την αναμέτρηση με τη Γερμανία. Οι δύο χώρες βρίσκονταν τότε σε σκληρή αντιπαράθεση και το κλίμα στην Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από τοξικό. Η Γερμανία επικράτησε με 4-2, ενώ στις κερκίδες βρέθηκαν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και η Angela Merkel.

 

Δημοτικές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014 - Euroleague

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είχαν οριστεί για τις 18 Μαΐου. Σύμφωνα με το φιλόδοξο σενάριο των φιλάθλων του Ολυμπιακού, εκείνη την ημέρα η ομάδα τους θα έκανε το three-peat στην Euroleague, ωστόσο οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλεισε τον Ολυμπιακό μερικές εβδομάδες πριν και τελικά ο τίτλος που κρίθηκε την ημέρα των Εκλογών, κατέληξε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. 

Ευρωεκλογές 2014 - Τελικός Α1

Για την ορθή διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των Δημοτικών και Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2014 καθώς και των Ευρωεκλογών, αποφασίστηκε η μεταφορά του δεύτερου τελικού της Α1, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, μία μέρα μετά, στις 26 Μαΐου. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ και καθώς ετοιμαζόταν για το δεύτερο παιχνίδι, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την πρώτη εκλογική του νίκη.

Ευρωεκλογές 2014Wikipedia

Στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 89-64, όμως κατέληξε να χάσει το πρωτάθλημα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr