24 χρόνια πριν, ο Vladimir Putin 'κατέκτησε' τη Ρωσία

H αυγή μιας νέας εποχής στη ρωσική πολιτική.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999, ο Boris Yeltsin, ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παραιτείται μετά από οκταετή θητεία. Αυτή η κρίσιμη μετάβαση εισάγει τον Vladimir Putin, τον τότε πρωθυπουργό και πρώην αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών, ως νέο ηγέτη, σηματοδοτώντας την αυγή μιας νέας εποχής στη ρωσική πολιτική.

Από την KGB στο προεδρικό γραφείο του Κρεμλίνου

Η πορεία του Putin προς την προεδρία είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη από τη 15ετή θητεία του ως αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών στην KGB και την FSB. Η είσοδός του στην πολιτική επιταχύνθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου, μέσα σε τέσσερα χρόνια, ανέβηκε στη θέση του αντιδημάρχου.

Με τη βοήθεια του Yeltsin έγινε διευθυντής της FSB το 1998 και, λίγο αργότερα, πρωθυπουργός. Η παραίτηση του Yeltsin λόγω προβλημάτων υγείας μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες ολοκλήρωσε την ταχεία άνοδο του Putin από αρχάριου πολιτικού στην ηγεσία ενός εκ των μεγαλύτερων κρατών του κόσμου.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Putin έφερε στην προεδρία μια οργανωμένη και συγκροτημένη συμπεριφορά. Η εκλογή του τον Μάρτιο του 2000 εδραίωσε τον ρόλο του και η θητεία του χαρακτηρίστηκε από σταθερό ρωσικό εθνικισμό. Οι αποφασιστικές ενέργειες του Putin στην Τσετσενία και οι προσπάθειές του να συγκεντρώσει την εξουσία στιγμάτισαν τη θητεία του, προκαλώντας επικρίσεις για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και την εδραίωση του οικονομικού ελέγχου μεταξύ των πολιτικών συμμάχων.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η απόκλιση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις έγινε εμφανής όταν ο πρόεδρος George Bush αποσύρθηκε από τη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους το 2001. Η εξωτερική πολιτική του Putin στη συνέχεια τοποθέτησε τη Ρωσία σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, μια απόκλιση από τη συντροφικότητα που μοιράζονταν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Yeltsin.

Από εκείνη την κρίσιμη ημέρα του 1999, ο Putin παραμένει στην ηγεσία, καθώς τροποποίησε το σύνταγμα για να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία το 2012 και μια τέταρτη το 2018. Η ηγεσία του έχει σημαδευτεί από κατηγορίες για αυξανόμενη αυταρχικότητα και επιθετικότητα, που απεικονίζονται στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.