Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επηρεάσει την αμερικανική γνώμη

Στοχεύει νομοθέτες και πολίτες μέσω μιας εκστρατείας που κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει την αμερικανική υποστήριξη για τη σύγκρουση στη Γάζα, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.

Tο Υπουργείο Διασποράς του Ισραήλ ενορχήστρωσε αυτήν τη μυστική εκστρατεία, επενδύοντας 2 εκατομμύρια δολάρια, για να επιστρατεύσει την εταιρεία πολιτικού μάρκετινγκ Stoic για τη διαχείριση των επιχειρήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αποκάλυψαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στους Times.

Πολυάριθμοι ψεύτικοι λογαριασμοί

Η εκστρατεία χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει πολυάριθμους ψεύτικους λογαριασμούς σε πλατφόρμες, όπως το Facebook, το X (πρώην Twitter), το Instagram και το YouTube, που εμφανίζονταν ως Αμερικανοί υπέρ του Ισραήλ. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη έκθεση της Meta. Οι λογαριασμοί αυτοί στόχευαν κυρίως πάνω από δώδεκα νομοθέτες των ΗΠΑ, με έμφαση σε Δημοκρατικούς, όπως ο εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης Hakeem Jeffries, ο γερουσιαστής της Τζόρτζια, Raphael Warnock, και ο εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης, Ritchie Torres, προτρέποντάς τους να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών δράσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Η έκθεση της Meta τόνισε ότι εντόπισε και εξάρθρωσε το δίκτυο παραπληροφόρησης που συνδέεται με τη Stoic. Ομοίως, η OpenAI ανέφερε την παρέμβασή του την περασμένη εβδομάδα, εντοπίζοντας και απομακρύνοντας κακόβουλους φορείς που συνδέονται με τη Stoic και χρησιμοποιούσαν το ChatGPT για τη δημιουργία και τη διάδοση περιεχομένου σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα.

Αμετάβλητη η κοινή γνώμη

Παρά τις προσπάθειες αυτές, η εκστρατεία επιρροής δυσκολεύτηκε να κερδίσει έδαφος. Τόσο η Meta, όσο και η OpenAI σημείωσαν ότι η εκστρατεία δεν πέτυχε σημαντική εμπλοκή από γνήσιους χρήστες. Η κοινή γνώμη φαίνεται επίσης σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup από τον Μάρτιο, το 55% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ μόνο το 36% εκφράζει την έγκρισή του, μια μείωση από το 50% του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει σημειώσει επιτυχία στο να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Joe Biden έχει υποσχεθεί 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο ανθρωπιστικός απολογισμός της σύγκρουσης συνεχίζει να αυξάνεται. Αναφορές από τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι τα ισραηλινά πλήγματα έχουν οδηγήσει σε πάνω από 35.000 θανάτους, κυρίως αμάχων, από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με το Reuters. Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Biden για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Η Χαμάς δεν έχει επίσης συμφωνήσει σε όρους κατάπαυσης του πυρός.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του

Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.

Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις

Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες