Ποιος είναι ο Beto O' Rourke που τον χαρακτηρίζουν "JFK του Τέξας";

Ο 46χρονος Δημοκρατικός από το Ελ Πάσο του Τέξας είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής σήμερα.

Ένας καλοξυρισμένος άντρας με πολύ απλό ντύσιμο, χωρίς γραβάτα και σακάκι, φορώντας στενό chino παντελόνι και πουκάμισα με σηκωμένα μανίκια, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι χτυπώντας τα κουδούνια στη μεγαλύτερη πολιτεία της Αμερικής. Η περιγραφή, μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να παραπέμπει σε ταχυδρόμο, αν δεν αναφερόμασταν σε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της πολιτικής σκηνής των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Beto O' Rourke από το Ελ Πάσο του Τέξας και το Κόμμα των Δημοκρατικών έχει ξεχωρίσει· σε τέτοιο βαθμό, που τον χαρακτηρίζουν JFK του Τέξας.

Οι άνθρωποι στο Ελ Πάσο και το Χουαρέζ είμαστε επί της ουσίας μία κοινότητα

Το 2012, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα χτυπώντας όποια πόρτα έβρισκε στον δρόμο του. Επικοινωνιακός, χαμογελαστός, με αίσθηση του χιούμορ και βλέμμα που μοιάζει απόλυτα ειλικρινές κατάφερνε να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο τέλος, η επίσημη καταγραφή της εκστρατείας μιλούσε για τον εντυπωσιακό αριθμό των 16 χιλιάδων σπιτιών.

 

Going door to door in Tarrant County

Posted by Beto O'Rourke on Saturday, November 3, 2018

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, και λίγο πριν την τελική αναμέτρηση για τις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) της Γερουσίας, ο Beto -όπως χαϊδευτικά τον φωνάζουν οι οπαδοί, ανάμεσά τους o Gregg Popovich και ο LeBron James- συνεχίζει στον ίδιο ακατάπαυστο ρυθμό. Σε μία εποχή που τα social media κυριαρχούν στη ζωή μας, εκείνος επιμένει παραδοσιακά· κι όχι επειδή είναι αδύναμος σε αυτόν τον τομέα, όπως αρκετοί συνάδελφοί του από το κόμμα των Δημοκρατικών, οι οποίοι έχουν μείνει πίσω στις εξελίξεις αναπαυόμενοι στις δάφνες του ελιτισμού, αλλά γιατί το πιστεύει πραγματικά.

Τι δηλώνει όμως σχετικά με φλέγοντα ζητήματα της περιοχής, όπως αυτό της συνοριακής πολιτικής; "Οι άνθρωποι στο Ελ Πάσο και το Χουαρέζ είμαστε επί της ουσίας μία κοινότητα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός. Δεν υπάρχουν ουδέτερες ζώνες" έχει πει σχετικά με τις δύο γειτονικές πόλεις, που βρίσκονται σε Η.Π.Α. και Μεξικό αντίστοιχα, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος Trump εκλέχθηκε υποσχόμενος πελώρια τείχη.

Ποιος είναι ο Beto O' Rourke που τον χαρακτηρίζουν "JFK του Τέξας";
Ο Beto O' Rourke αγκαλιά με τον θρύλο της country, Willie Nelson.

Ποιος είναι όμως ο Robert Francis "Beto" O'Rourke; Είναι ένας 46χρονος πολιτικός που με τον λόγο και τις πράξεις του έχει τοποθετήσει τον εαυτό στο απόλυτο κέντρο του αμερικανικού πολιτικού φάσματος. Φύσει και θέσει φιλελεύθερος, δεν διστάζει παρόλα αυτά να λοξοκοιτάζει προς περισσότερο αριστερές θέσεις -όπως την πρόταση του "αριστεριστή" για την Αμερική, Bernie Sanders, που έκανε λόγο για "Medicare for all”-, κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στη νεολαία αλλά και στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

O Beto έχει ένα παρελθόν γεμάτο μικρές συμπαθητικές ατέλειες και νεανικές ατασθαλίες

Παράλληλα όμως σπάνια παίρνει θέσεις που θα μπορούσαν να απομακρύνουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της διακυβέρνησης Trump. Ναι, υπάρχουν κι αυτοί, δεν μπορεί όλοι όσοι ψήφισαν τον Πλανητάρχη να είναι καουμπόηδες με καραμπίνες, έτοιμοι να πυροβολήσουν Μεξικανούς που πηδάνε πάνω από φράχτες. Υπάρχουν κι άλλοι: εκείνοι οι πολίτες που ζουν στις Νότιες Πολιτείες, απλοί άνθρωποι που απηύδησαν από την αλαζονική συμπεριφορά της Hillary Clinton και πήγαν απρόθυμοι στην εκλογική αγκαλιά του πρώην μεγιστάνα.

O Beto έχει ένα παρελθόν γεμάτο μικρές συμπαθητικές ατέλειες και νεανικές ατασθαλίες: κατηγορήθηκε για διάρρηξη στο Πανεπιστήμιο εξαιτίας ενός χοντρού χαβαλέ, υπάρχουν υποψίες για χρήση κάνναβης, τον έχουν πιάσει να οδηγά μεθυσμένος, είχε μεγάλη αγάπη για την punk μουσική, μεγάλωσε σε πολιτικό περιβάλλον με πολύ αυστηρό πατέρα και πέρασε κατάθλιψη πριν βρει τον δρόμο του και ασχοληθεί με την πολιτική. Όλα αυτά τον κάνουν περισσότερο ανθρώπινο - τουλάχιστον σε όσους θέλουν να τον αντιμετωπίσουν καλοπροαίρετα, κι όπως φαίνεται αυτοί δεν είναι λίγοι.

Στην απέναντι γωνία του ρινγκ, για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Τέξας, βρίσκεται το ανεστραμμένο είδωλό του. O πολύ αυστηρός, πολύ καθωσπρέπει, ακραιφνής Ρεπουμπλικανός Ted Cruz. Ένας πολιτικός που διαφωνεί με την έκτρωση, τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, το Obamacare (σ.σ: το πρόγραμμα του πρώην Προέδρου σχετικά με την ιατρική ασφάλιση και περίθαλψη), την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναπροσέγγιση με την Κούβα και το χαλάρωμα των μέτρων όσον αφορά το μεταναστευτικό. Με τι συμφωνεί; Είναι φανατικός υπέρμαχος της οπλοκατοχής. Απόψεις που, βέβαια, αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμά του, όπως όμως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε να τον τοποθετήσει στην άκρη και δεξιά του πολιτικού φάσματος με βάση τις δηλώσεις, τις απόψεις και τις τοποθετήσεις του.

Ο Beto O' Rourke φαίνεται να καταλαβαίνει τα απλά προβλήματα των πολιτών

Τι ελπίδες έχει το νέο αγαπημένο παιδί των Δημοκρατικών να κερδίσει τον Cruz; Τι πιθανότητες έχει να χαρίσει στο κόμμα του την πρωτιά, για πρώτη φορά μετά το 1994, στην πολιτεία; Όχι πολλές. Αυτήν την στιγμή βρίσκεται πίσω επτά μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Μιλάμε όμως για το Τέξας, όπου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πριν του O' Rourke, o υποψήφιος Δημοκρατικός θα είχε χάσει από τα αποδυτήρια. Άλλωστε μπορεί ο Beto να χαιρετίζεται ως ο νέος JFK ή ο νέος Obama, στην επαρχία όμως υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν την κεντρώα πολιτική που πρεσβεύει προδοσία κατά της πατρίδας.

Άσχετα με την τελική έκβαση των midterms όμως, ο φρέσκος αέρας που φέρνει ο 46χρονος πολιτικός από το Ελ Πάσο στην πολιτική έχει προκαλέσει αίσθηση: δείχνει σα να αφουγκράζεται τον παλμό του κόσμου χωρίς να συμμερίζεται την αιθεροβάμονα και μακροπρόθεσμη πολιτική άλλων προοδευτικών παγκοσμίως· ο Beto O' Rourke φαίνεται να καταλαβαίνει τα απλά προβλήματα των πολιτών. Έτσι, ακόμα κι αν χάσει, μπορεί να έχει βάλει τις βάσεις για κάτι πιο σημαντικό: τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.