"Κίτρινα Γιλέκα": Το χρονικό της επανάστασης των σύγχρονων "Αθλίων" του Βίκτωρος Ουγκώ

Με αφορμή την πρώτη μεγάλη νίκη τους απέναντι στην κυβέρνηση Macron.

"Ημίμετρα που ελήφθησαν πολύ αργά". Χρησιμοποιώντας τη γνωστή βρετανική φράση "Too little, too late”, τα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα στον κόσμο ανακοίνωσαν την απόφαση της κυβέρνησης της Γαλλίας να εγκαταλείψει τελικά τα σχέδια της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα -είχε προηγηθεί η ανακοίνωση περί εξάμηνης αναστολής-, ύστερα από τις διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων" το περασμένο Σαββατοκύριακο που οδήγησαν σε βίαια και αιματηρά επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα. Στα ίσως πιο "καταστροφικά" που είχε να ζήσει το Παρίσι από την άνοιξη του 1968. 

"Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2019", τόνισε ο πρωθυπουργός Édouard Philippe, ενώ ο Emmanuel Macron έκανε έκκληση στα "Κίτρινα Γιλέκα" για ηρεμία. Τόσο ο πρώτος, όσο και ο δεύτερος βλέπουν τα ποσοστά της δημοτικότητάς τους να παίρνουν την κατιούσα (26% για τον πρώτο, 23% για τον δεύτερο), με το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Macron να είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του François Hollande στο τέλος του 2013.

"Κίτρινα Γιλέκα": Το χρονικό της επανάστασης των σύγχρονων "Αθλίων" του Βίκτωρος Ουγκώ

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη νίκη των "Κίτρινων Γιλέκων", που έβαλαν φωτιά στο Παρίσι, που "βυθίζουν" τον Macron στο σκοτάδι και που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως οι σύγχρονοι "'Άθλιοι" του Βίκτωρ Ουγκώ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το προφίλ των "Κίτρινων Γιλέκων"

ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ

"Gilets Jaunes” στα γαλλικά και "Yellow Vests” ή "Yellow Jackets” στα αγγλικά, τα "Κίτρινα Γιλέκα", όπως αποκαλούμε το κίνημα στη χώρα μας, πήρε το όνομά του από το χαρακτηριστικό κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης και έχει μεταμορφωθεί για τους Γάλλους πολίτες σε σύμβολο διαμαρτυρίας.

Το κίνημα ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, αυθόρμητα κυρίως μέσα από το Facebook και μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην καθοδηγείται από κάποιοι πολιτικό κόμμα ή συνδικάτο, ενώ δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο αρχηγό.

 

Les Gilets Jaunes : Réveillez-vous, comme dit le Groupe Iam "Révolution, si c'est un Rêve d'Évolution.

Posted by Les Gilets Jaunes on Wednesday, November 28, 2018

Σύμφωνα με την Guardian, τα μέλη του κινήματος προέρχονται ως επί το πλείστον από την γαλλική περιφέρεια και επαρχία, τα περισσότερα είναι άντρες ηλικίας 30 έως 40 ετών και η πλειοψηφία εργάζεται. Πρόκειται για γραμματείς, εργάτες σε εργοστάσια, διανομείς και αγρότες, ανθρώπους δηλαδή που χαρακτηρίζονται ως "SMICARD”, που σημαίνει ότι έχουν εισοδήματα που αναλογούν σε αυτά του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού.

Τα αιτήματα των "Κίτρινων Γιλέκων"

ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ

Το αίτημα της μείωσης της τιμής της βενζίνης -μέσα σ' ένα χρόνο οι αυξήσεις έφθασαν +23% για το ντίζελ, +15% για την αμόλυβδη βενζίνη- ήταν μόνο η αρχή για τα "Κίτρινα Γιλέκα" που δημοσιοποίησαν στις 29 Νοεμβρίου τη λίστα με τα 42 αιτήματά τους, που συμπεριλαμβάνουν τους πάντες από τους άστεγους μέχρι τους πρόσφυγες και αφορούν τους φόρους και τους μισθούς, μέχρι το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, ακόμη και την κλιματική αλλαγή.

Εν συντομία, ζητούν:

  • Αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος το οποίο ευνοεί τους "πλούσιους".
  • Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ.
  • Κανένας άστεγος στον δρόμο.
  • Μείωση των ενοικίων.
  • Συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους
  • Υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη σωστότερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού στο Κοινοβούλιο.
  • Να δοθεί τέλος στις προεδρικές αποζημιώσεις εφόρου ζωής.
  • Επαναφορά των κοινωνικών επιδομάτων για τους πολίτες που ζουν στο όριο της φτώχειας.
  • Τη σοβαρή αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
  • Την κατασκευή ή ανανέωση των υποδομών μαζικής μεταφοράς στη γαλλική περιφέρεια.

Το χρονικό των διαδηλώσεων του κινήματος

17 Νοεμβρίου

Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου με 300.000 άτομα να διαμαρτύρονται για την αύξηση στην τιμή των καυσίμων, μπλοκάροντας δρόμους και κεντρικές λεωφόρους του Παρισιού, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, τραυματισμούς πολιτών, ακόμα και το θάνατο ενός μοτοσικλετιστή από φορτηγό που προσπάθησε να "σπάσει" το οδόφραγμα που είχε στηθεί. Μέχρι την 21η Νοεμβρίου, ο αριθμός των τραυματισμένων πολιτών είχε αγγίξει τους 585 και των αστυνομικών δυνάμεων τους 115. 

24 Νοεμβρίου

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το επόμενο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή 106.000 ατόμων, εκ των οποίων οι 8.000 διαδήλωσαν στο Παρίσι, προκαλώντας υλικές ζημιές.

1η Δεκεμβρίου

Η αποκαλούμενη "Act 3 - Macron Quits" (3η πράξη – παραίτηση του Macron) διαδήλωση των "Κίτρινων Γιλέκων" εξελίχθηκε σε μία έκφραση οργής στο πρόσωπο του πρωθυπουργού τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το υψηλό κόστος ζωής και έλαβε ιδιαίτερα βίαιη μορφή με λεηλασίες στην Αψίδα του Θριάμβου, βανδαλισμούς σε κτίρια κοντά στα Ηλύσια Πεδία και δύο θανάτους πολιτών. Περισσότεροι από 260 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 686 πολίτες συνελήφθησαν από τις αρχές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Harris Interactive μετά τα βίαια γεγονότα του πρώτου Σαββατοκύριακου του Δεκεμβρίου, το 72% των Γάλλων συνεχίζει να υποστηρίζει τις θέσεις του κινήματος, με το 85% ωστόσο να διαφωνεί με τη χρήση βίας.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ

Η "4η πράξη" των κινητοποιήσεων των "Κίτρινων Γιλέκων" αναμένεται να "γραφτεί" το ερχόμενο Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, όπως γνωστοποιήθηκε στο Facebook. Αυτή τη φορά, το σύνθημά τους δεν θα είναι "Macron παραιτήσου", αλλά το ακόμα πιο επιθετικό "Macron άδειασέ μας τη γωνιά". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.