Η Χρυσή Αυγή δεν λερώνει πια τη Βουλή

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μία νίκη ενάντια στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Ζητήσαμε από το Golden Dawn Watch να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 09 Ιουλίου 2019

Ο νεοναζισμός ήταν πάντα παρών στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Βρισκόταν κρυμμένος σε ανήλιαγα στενά και σκοτεινά υπόγεια μέχρι να κάνει αισθητή ξανά την παρουσία του με το χειρότερο δυνατό τρόπο: Η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίστηκε -κακώς- για χρόνια ολόκληρα ως απλά ένα γραφικό και βίαιο μόρφωμα που δεν χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Μετά ήρθε ο Άγιος Παντελεήμονας, οι συγκεντρώσεις όπου φωτιές έκαιγαν δίπλα σε ναζιστικά σύμβολα, τα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών και οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2012 και ύστερα, όπου η παρουσία της λέρωνε τα έδρανα της βουλής. Στο ενδιάμεσο υπήρξαν δύο δολοφονίες (Παύλος Φύσσας, Σαχζάτ Λουκμάν) και αμέτρητες άλλες αξιόποινες πράξεις που την οδήγησαν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου το 2015.

Από το βράδυ της Κυριακής, η Χρυσή Αυγή δεν βρίσκεται πια στην ελληνική βουλή. Δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό. Αυτό είναι αναμφισβήτητα μία νίκη για τη δημοκρατία, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να την πολεμήσουν και μία ελάχιστη ανταμοιβή για τη Μάγδα Φύσσα που στο πρόσωπό της συμβολίζεται η αντίσταση απέναντι στη θηριωδία.

Τι, όμως, σημαίνει πραγματικά η συγκεκριμένη εξέλιξη για την αυριανή μέρα;  Ζητήσαμε από τον Λευτερή Παπαγιαννάκη που συμμετέχει στο Golden Dawn Watch να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς τις τελευταίες ώρες γράφονται και λέγονται πολλά.

Τι σημαίνει για την ελληνική κοινωνία η μη είσοδος της Χρυσής Αυγής στο βουλή; Το ότι δεν μπήκε η Χρυσή Αυγή στην Βουλή έχει τεράστια πολιτική και συμβολική σημασία καθώς βάζει τέλος στην κοινοβουλευτική παρουσία της εγκληματικής οργάνωσης η οποία ξεκίνησε το 2012. Επίσης, είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι εάν το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία συντονιστούν μπορούν να προστατεύσουν τη Δημοκρατία απέναντι σε αυτούς που την επιβουλεύονται.

 

Δείτε και μοιραστείτε τις ημερομηνίες διεξαγωγής της #GDtrial για τον μήνα Ιούλιο του 2019. Με επιφύλαξη για τις 11 και...

Posted by Golden Dawn Watch on Monday, July 8, 2019

Τελικά, ποιος θα έπρεπε πρώτα από όλους να πιστωθεί αυτήν τη νίκη της δημοκρατίας; Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η Μάγδα Φύσσα με την καθημερινή της παρουσία και δράση αλλά και το σθένος που επιδεικνύει απέναντι στους δολοφόνους του παιδιού της, είναι το πρόσωπο αυτής της νίκης. Πρέπει φυσικά να αναφερθούμε στο Παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής (goldendawnwatch.org) το οποίο μέσω των δικηγόρων συνεργατών μεταδίδει την κάθε δικάσιμο και δημιουργεί ένα εξαιρετικό αρχείο αναφοράς και δίνει ορατότητα στη δίκη με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης την πλατφόρμα jailgoldendawn.com η οποία συμβάλει στην διάχυση πληροφοριών σε σχέση με τη δίκη και την δράση της Χρυσής Αυγής. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε το εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του μεγάλου αντιφασιστικού κινήματος, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και με την παρουσία του δημιουργεί ισχυρό ανάχωμα στον φασισμό. 

Πώς επηρεάζει αυτό το γεγονός τη δίκη; Τα μέλη και η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν θα μπορούν να επικαλούνται το ότι ανήκουν σε ένα κόμμα που οι ψηφοφόροι την έβαλαν στην Βουλή (η θεωρία του νόμιμου κόμματος). Είναι κάτι το οποίο χρησιμοποίησαν σαν επιχείρημα υπεράσπισης και που πολλοί πολίτες "άκουγαν” και αναπαρήγαγαν.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ποιοι ευνοούνται από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Οι κύριοι παράγοντες που διαμορφώνουν την εξέλιξη του προβλήματος είναι πάντοτε πρωτίστως ενδογενείς.

Το τέλος του lockdown

Αλλαγή σελίδας μετά από 6 μήνες. Τι ισχύει από σήμερα.

Κορονοϊός: 2.167 νέα κρούσματα

Ανακοινώθηκαν 2.167 νέα κρούσματα, 55 θάνατοι και 683 διασωληνωμένοι.

Πώς ο Elon Musk με ένα tweet έσβησε $365 δισ. από την αγορά κρυπτονομισμάτων

O CEO της Tesla κατάφερε πάλι να κάνει αισθητή την παρουσία του...

Επίσημο τέλος του lockdown μετά από 6 μήνες

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά - Χωρίς ραντεβού τα ψώνια - Σταματούν τα SMS