Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: Κορυφαία ψαροφαγία με θέα

Όλα όσα κάνουν μοναδική τη γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο του Καρέα.

Η θαυμάσια οπτική της πρωτεύουσας και μία ανεμπόδιστη θέα που εκτείνεται από τον Λυκαβηττό μέχρι τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού είναι, άκοπα και μοιραία, το πρώτο πράγμα που κερδίζει τη ματιά του επισκέπτη, αμέσως μόλις εισέλθει στον κομψό και προσεγμένο χώρο. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστή κάθε βραδιά στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες. Παράλληλα, είναι και μία θαυμάσια επιλογή για εκείνους που αποζητούν τη δροσιά στην καλοκαιρινή Αθήνα, συντροφιά με ένα καλοφτιαγμένο cocktail στο μπαρ του εστιατορίου (και σε ένα άκρως προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον), με όλη την πόλη στο πιάτο. 

Το εστιατόριο της οικογένειας Κωβαίου, που λειτουργεί από το 2010 στον Καρέα, υπηρετεί την αληθινή θαλασσινή κουζίνα, σε ένα εξαιρετικό πάντρεμα της παραδοσιακής με την μοντέρνα ψαροφαγία και ένα ωραίο παιχνίδι με γνωστά αλλά και πιο ιδιαίτερα υλικά. Εκείνο πάντως που αποτελεί την ιδανικότερη βάση για κάθε γαστρονομική δημιουργία είναι η τέλεια πρώτη ύλη που καθημερινά φτάνει από τους πιο φημισμένους ψαρότοπους της χώρας μας: Τα ψάρια ημέρας έρχονται από μέρη όπως το το Κουφονήσι, η Λέρος, η Ζάκυνθος, το Πόρτο Χέλι κ.α.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: Κορυφαία ψαροφαγία με θέα
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 9

Ψάρια και θαλασσινά παρουσιάζονται σε διάφορες παρασκευές, με την πρώτη ύλη να αξιοποιείται σχεδόν στο 100%, με το νοστιμότερο τρόπο. Δίχως υπερβολή, μπορείς να απολαύσεις ακόμη και ένα ολοκληρωμένο γεύμα, από την αρχή μέχρι το τέλος, από το ίδιο ψάρι. 

ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 13Στην κουζίνα, τα ηνία κρατά η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία: Εργαζόταν στον χώρο του πολιτισμού για αρκετά χρόνια μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την κουζίνα. Το 2012, στα 32 της χρόνια, "έτρεξε" για να αναπληρώσει την εμπειρία που της έλειπε και όχι μόνο κάλυψε τον χαμένο, όπως η ίδια τον χαρακτηρίζει, χρόνο αλλά κατάφερε να εξελιχθεί σε μία καταπληκτική μαγείρισσα, με τρομερή αντίληψη της γεύσης και των τεχνικών αλλά και φαντασία. Όλα τα προηγούμενα αποτυπώνονται πλήρως στα πιάτα της και είναι το αποτέλεσμα τόσο της προσωπικής της προσπάθειας όλα αυτά τα χρόνια στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες και στην Κυρα-Ποθητή, στη Σχοινούσσα, αλλά και από την εμπειρία που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην κουζίνα του φημισμένου παριζιάνικου εστιατορίου Septime (νο.15 στα World’s 50 Best Restaurants του 2019). 

"Εδώ θα βρει κάποιος αληθινή θαλασσινή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές και στοιχεία που πραγματικά δίνουν το κάτι παραπάνω στην καθαρά γευστική εμπειρία. Όλα όμως γίνονται με γνώμονα το να υπάρχει σεβασμός προς την πρώτη ύλη και να μην αλλάζει η αρχική της φυσιογνωμία. Αντιθέτως, προσπαθούμε να την ενισχύσουμε με το σωστό τρόπο" σημειώνει η ίδια στο Esquire

Αρχικά, δοκιμάσαμε την ψαρόσουπα με σφυρίδα (το ψάρι μπορεί να διαφοροποιείται ανά ημέρα). Το εν λόγω πιάτο είναι από εκείνα που χαρακτηρίζουν σε σημαντικό βαθμό τα εστιατόρια της συγκεκριμένης κατηγορίας. Και ήταν άψογη. Εν συνεχεία, ακολούθησαν οι πεντανόστιμες καραβίδες σασίμι σε ζωμό από τα κεφάλια τους και αρωματισμένες με mezcal, οι οποίες είχαν μία θαυμάσια καπνιστή αίσθηση που δεν τις "σκέπαζε" με αρνητικό τρόπο. Το σασίμι παλαμίδας, μαριναρισμένο σε λάδι τριανταφυλλιάς, με χρένο και ντάσι εντάσσεται αυτομάτως στα highlights του εστιατορίου και, δίχως υπερβολή, ίσως και να είναι ένα από τα καλύτερα ωμά πιάτα της εστιατορικής Αθήνας. Εξίσου αξιόλογο και το δροσερό σεβίτσε λαβράκι με τον χυμό εσπεριδοειδών. Μία ακόμη επιλογή που αξίζει αναφοράς είναι το υπέροχο καπνιστό χέλι με μους πατάτας, τηγανητούς κρόκους αυγών και sticks από πατάτα και πράσο.

ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 14
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 4
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 5
ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 6

Το θεσπέσια χυλωμένο ριζότο με φιλεταρισμένο ψάρι στο ζωμό του (λαβράκι στην προκειμένη περίσταση) και χώμα από αποξηραμένο παντζάρι ήταν έντονα αρωματικά και διακριτικά γευστικό, ενώ η γεμιστή σουπιά με ριζότο και βούτυρο miso είχε σαφώς πιο έντονο αλλά και ιδιαίτερα γευστικό χαρακτήρα. Τέλος, το αχνιστό μάγουλο σφυρίδας με λαχανικά σε λεμονάτη σάλτσα θα μνημονεύεται για αρκετό καιρό. 

Τα άρτια γλυκά όπως η τάρτα λεμόνι  με σαντιγί λεβάντας και ο μπακλαβάς με τραγανό φύλλο, καραμελωμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και παγωτό βανίλια επισφράγισαν το γεύμα, θέτοντας το καταλληλότερο φινάλε, ενώ στα αδιαμφισβήτητα plus είναι η πολύ ορθά ενημερωμένη λίστα κρασιών με επιλογές απο τον ελληνικό αμπελώνα, το φιλικό service και η χαλαρωτική ατμόσφαιρα. 


Info

Παύλου Μελά 13, Καρέας
Τηλ. 210 7640240
balconycyclades.com
Facebook: Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Instagram: balconycyclades

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας