Το μεγαλείο της κρητικής κουζίνας και τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες για να την απολαύσεις

Γιατί η Κρήτη αποτελεί μοναδικό γαστρονομικό φαινόμενο;

Γράφει: Esquire Editors 22 Ιουνίου 2024

Eίναι αλήθεια, ότι οι γαστρονομικές συνήθειες έχουν αλλάξει για τις νεότερες γενιές και η "ευκολία" που προσφέρει η αγορά φαγητού βάζει στο περιθώριο την παράδοση. Η Κρήτη αντιστέκεται, και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η γαστρονομία της τελευταία βρίσκεται στο προσκήνιο.

Κι αν το δούμε καλύτερα, στην κουζίνα της Κρήτης θα συναντήσουμε ό,τι εκφράζει αυτήν τη στιγμή τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας γαστρονομίας: εξαιρετική πρώτη ύλη, έμφαση στα χόρτα και τα λαχανικά, μαγειρική "στις φωτιές", πληθώρα χορτοφαγικών πιάτων, ανάδειξη ταπεινών υλικών, τολμηροί συνδυασμοί, εποχικότητα, βιωσιμότητα – χωρίς να ξεχνάμε την τροφοσυλλογή, που εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη στο νησί, ή την εξάπλωση του farm-to-table, μια καθημερινότητα στην κρητική επαρχία, όπου όλοι έχουν τα μποστάνια τους.

Αλλά πόσο γνωρίζουμε την κρητική κουζίνα, πέρα από "διασημότητες", όπως το πιλάφι του γάμου, το οφτό και το αντικριστό;

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα