Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις για το κορυφαίο κρέας wagyu

Πώς θα παραγγείλεις σωστά ένα από τα καλύτερα μοσχάρια του πλανήτη.

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά, σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζεις. Τι ακριβώς είναι το wagyu: Πρόκειται για το ιαπωνικό μοσχάρι - άλλωστε Wa σημαίνει Ιαπωνικό και Gyu μοσχάρι.

Δεν πρόκειται ακριβώς μόνο για μια ράτσα αλλά 4 (Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled και Japanese Shortborn), που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και ζουν σε ειδικές συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κρέας τους να διατρέχεται από λεπτές ίνες λίπους που λιώνουν όταν μαγειρεύεται και το καθιστούν τρομερά ζουμερό, τρυφερό και ασφαλώς νόστιμο.

Όλα αυτά το έχουν καταστήσει σαν ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα που μπορείς να παραγγείλεις σε ένα meat restaurant -προσοχή όμως καθώς δεν είναι λίγα τα εστιατόρια που ισχυρίζονται πως πωλούν wagyu αλλά σερβίρουν κάτι άλλο.

Πώς όμως θα το παραγγείλεις σωστά, ώστε να μεγιστοποιήσεις την απόλαυσή του. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι συμβουλές του σεφ David Walzog, ο οποίος θεωρείται από τους ειδικότερους του "κλάδου".

Μαγειρεύεται αργά, σε χαμηλή φωτιά

Καταρχάς, μια μπριζόλα wagyu πρέπει να έχει τις ιδανικές διαστάσεις: περίπου 2 εκατοστά πάχος και 10 εκατοστά μήκος. Πρέπει να ψήνεται αργά και σε χαμηλή φωτιά για να "λιώσει" σωστά και το λίπος της να διανεμηθεί έτσι ώστε να χαρίσει τη μέγιστη γεύση.

Πάρτο medium

Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις για το κορυφαίο κρέας wagyu

Οι περισσότεροι ρωτάνε πώς το προτείνει ο σεφ. Ο σεφ όμως (στην περίπτωσή μας ο Walzog) έχεις δύο εκδοχές επ' αυτού. Η πρώτη είναι πως ο καθένας οφείλει να παραγγείλει την μπριζόλα του όπως την προτιμά. Βέβαια, καραδοκεί πάντοτε ο κίνδυνος κάποιος άμπαλος να καταστρέψει ένα πραγματικά σπουδαίο κομμάτι κρέας. Η δεύτερη όμως, η ενδεδειγμένη, θέλει το wagyu μέτρια ψημένο. Ισχυροποιείται η γεύση του και είναι τέλεια η υφή του.

Μην χρησιμοποιήσεις καμιά σάλτσα

Αν πραγματικά θέλεις να νιώσεις την ποιότητα και τη γεύση του σε απόλυτο βαθμό, ξέχνα την συνηθισμένη "βούτα" σε οτιδήποτε υγρό. Αλάτι και πιπέρι είναι τα μόνα που χρειάζεται.

Συνόδευσέ το με ένα Cabernet ή Bordeaux

ΓΟΥΑΓΚΙΟΥ 1

Σύμφωνα πάντοτε με τον Walzog κάποιο κρασί από τα παραπάνω θα πλαισιώσει και θα αναδείξει περαιτέρω τη γεύση της μπριζόλας σου, δημιουργώντας την κατάλληλη γαστρονομική εμπειρία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένα γαστρονομικό all star game στην Καλντέρα

Η φετινή σεζόν στην εστιατορική Σαντορίνη εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα mix Κοπεγχάγης, Σαν Σεμπαστιάν και Παρισιού, με ελληνικές πρώτες ύλες και λουσμένη από τον ήλιο της χώρας μας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Matzenta απολαμβάνεις την αυθεντική ιεροτελεστία του μεξικανικού φούρνου Barbacoa

Από την πολιτεία Hidalgo μέχρι τα Χανιά της Κρήτης μία ιστορία της κουζίνας των Μεξικανών γεμίζει το τραπέζι μας με την πιο αυθεντικά παραδοσιακή γαστρονομική τεχνική.

Η Λίνδος της Ρόδου μέσα από πέντε πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η Λίνδος είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός.

Ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί με φόντο την Καλντέρα

Στο εστιατόριο Ombra του πανέμορφου boutique hotel Esperas Santorini γευόμαστε signature πιάτα του Γκίκα Ξενάκη με θέα το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο.

Το Sailinn κάνει νοστιμότερη την Λευκάδα

Το beach club & restaurant στο Νυδρί βάζει ρότα για τις γαστρονομικές θάλασσες της Μεσογείου, υπό την επιμέλεια της Rolling Stove.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Κάτι νόστιμο μαγειρεύουν Γιάννης Κιόρογλου και Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Πάρο

Μία άλλη γεύση της δημοφιλούς Κυκλάδας μέσα από τα μενού των δύο σημαντικών σεφ σε "Parostia" και "Mr. E".

Γραφει Μπαμπης Δουκας