Η συνταγή για τη φημισμένη κερασόπιτα του Twin Peaks

Πώς φτιάχνεις και, κυρίως, πώς απολαμβάνεις μία "Damn Fine Cherry Pie".

Έχουν περάσει 30 χρόνια και 1 ημέρα από τη στιγμή που ο David Lynch μας προσκάλεσε στην πόλη του Twin Peaκs με σκοπό να ζήσουμε το μυστήριο, το χιούμορ, και το σουρεαλισμό που χαρακτηρίζουν το περίφημο σύμπαν του. Το πρώτο επεισόδιο της καλτ τηλεοπτικής σειράς των 90s - με τη φανταστική διάσημη μουσική του Angelo Badalamenti - προβλήθηκε στις 8 Απριλίου 1990 και καθήλωσε την Αμερική με ένα τρόπο που μόνο ο Lynch γνωρίζει.

Πράγματι, το Twin Peaks κατάφερε να αλλάξει την πραγματικότητα της αμερικανικής τηλεόρασης, για πάντα, εξαιτίας του ότι έφερε στη μικρή οθόνη το υπέροχο μυστηριώδες και σουρεαλιστικό σύμπαν του Lynch που τόσο αγαπήθηκε στο σινεμά. Έστω και καθυστερημένα ο David Lynch βραβεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών με τιμητικό βραβείο Όσκαρ.

Τι συμβαίνει  όταν το πτώμα της Laura Palmer -μαθήτριας του Twin Peaks- ξεβράζεται στην ακτή της πόλης;  Την υπόθεση έρχεται να διαλευκάνει ο πράκτορας του FBI, Dale Cooper. Τον Cooper υποδύεται ο αγαπημένος ηθοποιός του David Lynch, Kyle MacLachlan, γνωστός επίσης από άλλες σημαντικές ταινίες του σκηνοθέτη όπως τo Doun και το Blue Velvet. Ο Dale, ως κεντρικός χαρακτήρας της σειράς, ενώ προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο παράλληλα γνωρίζει καλά πώς να απολαμβάνει ένα δυνατό φλιτζάνι μαύρου καφέ μαζί με την περίφημη κερασόπιτα της Shelly Johnson. Η αγάπη του πράκτορα Cooper για το εν λόγω έδεσμα άλλωστε γίνεται γνωστή με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως δικαίως το RR café είναι το μέρος όπου όλες οι πίτες πηγαίνουν όταν πεθάνουν!

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την προβολή του πρώτου επεισοδίου ήρθε η στιγμή να δοκιμάσεις και εσύ την αυθεντική κερασόπιτα του Twin Peaks από την συγγραφέα του βιβλίου Damn Fine Cherry Pie: And Other Recipes from TV's Twin Peaks, Lindsey Bowden. Διάβασε παρακάτω τη συνταγή ετοιμάζοντας, όπως θα έλεγε και ο Cooper ,''a damn fine cup of coffee''.

Η συνταγή για τη φημισμένη κερασόπιτα του Twin Peaks

Η συνταγή

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 150 γραμμάρια (1/2) μαρμελάδα κεράσι
  • 150 γραμμάρια (3/4) ζάχαρη άχνη
  • 1 1/2 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό ή bourbon
  • 340 γραμμάρια κεράσια (χωρίς το κουκούτσι)
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού (αναμεμιγμένο με μία κουταλιά της σούπας νερό για το γλάσο)
  • 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη ζύμη 

  • 450 γραμμάρια αλεύρι (και λίγο πρόσθετο για το πασπάλισμα)
  • 50 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 250 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο (κομμένο σε κύβους)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 5 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση 

  1. Για τη ζύμη, πρόσθεσε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί και στη συνέχεια πρόσθεσε το βούτυρο τρίβοντάς το  με τα δάχτυλα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με τριμμένη φρυγανιά.
  2. Χτύπα το αυγό μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και το νερό, ρίχνοντας στη συνέχεια το υγρό μέσα στο μείγμα. Αρχικά ανακάτεψε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια με τα χέρια σου ώσπου η ζύμη να γίνει σφιχτή. Έπειτα χώρισε τη ζύμη στη μέση (σε δύο ίσια κομμάτια) τύλιξέ τη σε μία πλαστική μεμβράνη και άσε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
  3. Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίξε τη μαρμελάδα κεράσι μαζί με τη ζάχαρη και ανακάτευε σε μέτρια φωτιά ώσπου η ζάχαρη να λιώσει τελείως.  Όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει ρίξε μέσα στην κατσαρόλα το κορν φλαουρ μαζί με το ουίσκι ή το νερό. Δυνάμωσε ξανά τη φωτιά και ανακάτευε μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό. Τέλος, βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πρόσθεσε τα κεράσια, ανακάτεψε καλά και άφησε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, άνοιξε τη ζύμη στις διαστάσεις του ταψιού.  Τοποθέτησέ τη σε ένα αλευρωμένο ταψί και στη συνέχεια γέμισε τη βάση της πίτας με το μείγμα κερασιού και άλειψε την επιφάνειά της πίτας με λίγο αυγό.
  5. Κόψε την υπόλοιπη ζύμη σε μακριές λωρίδες (σχήματα ζιγκ ζάγκ) και πιέζοντάς τα ελαφρώς προσπάθησε να τα κολλήσεις στην επιφάνεια της πίτας.
  6. Άλειψε την πίτα με λίγο αυγό ακόμα και στη συνέχεια ρίξε από πάνω τη ζάχαρη. Ψήσε για περίπου 20 λεπτά ώσπου η ζύμη να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Στη συνέχεια, μείωσε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήσε για άλλα 35-40 λεπτά μέχρι η γέμιση να φαίνεται ότι κάνει φουσκάλες και η ζύμη να είναι τραγανή. Για να αποφύγεις το κάψιμο τοποθέτησε ένα αλουμινόχαρτο πάνω από την πίτα. Τέλος, πριν το σερβίρισμα άφησε την πίτα να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα.
ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ TWIN PEAKS 1

Από: madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας